Euroleague

Μένουν Ευρωλίγκα οι «αιώνιοι»!

Οι ομάδες επέλεξαν Ευρωλίγκα!Για δεκαετή συμφωνία συνέναισαν οι έντεκα «μεγάλοι» της διοργάνωσης, ανάμεσά τους και οι «αιώνιοι», λέγοντας «όχι, ευχαριστώ» στη FIBA. Αλλάζει το σύστημα.

Οι ομάδες θα εξακολουθήσουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο και να ορίζουν τη μοίρα τους στις κορυφαίες διασυλλογικές διοργανώσεις, καθώς η Ευρωλίγκα ανακοίνωσε δεκαετή συμφωνία, με προοπτική επέκτασης για άλλα δέκα χρόνια με την IM, κολοσσό του management των σπορ, των ΜΜΕ και της μόδας, για τη δημιουργία δύο ανανεωμένων διοργανώσεων από την επόμενη περίοδο.

Οι έντεκα ομάδες που κατέχουν άδεια τύπου Α για την Ευρωλίγκα (δηλαδή κλειστό συμβόλαιο), Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Εφές, ΤΣΣΚΑ, Αρμάνι, Μπαρτσελόνα, Φενέρμπαχτσε, Λαμποράλ Κούτσα, Μακάμπι, Ρεάλ και Ζαλγκίρις, αποφάσισαν σε συνεδρίασή τους σήμερα στη Βαρκελώνη να αρνηθούν ευγενικά την πρόταση της FIBA να δημιουργήσει το Champions League του μπάσκετ, αλλά θα καθιερώσουν το δικό τους πρωτάθλημα με ανανεωμένη δομή που μοιάζει πολύ με αυτή που πρότεινε η παγκόσμια ομοσπονδία, αλλά δεν προβλέπει «παράθυρα» μεσούσης της περιόδου για τα προκριματικά των εθνικών ομάδων. Η συμφωνία ανακοινώθηκε και εκκρεμεί απλώς η εξέταση των συμβολαίων από τις ομάδες, διαδικασία που θεωρείται τυπική.

Το νέο σύστημα διεξαγωγής προβλέπει ένα πρωτάθλημα με 16 ομάδες, τις 11 που έχουν σταθερά συμβόλαια, την κάτοχο του Eurocup, τρεις απευθείας θέσεις σε πρωταθλητές συγκεκριμένων χωρών και μια θέση από τα προκριματικά στα οποία θα συμμετέχουν οκτώ ομάδες. Οι 16 ομάδες θα συμμετέχουν σε ένα πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών, όπως είχε προτείνει η FIBA, ενώ θα ακολουθούν τα play offs που θα κρίνονται στις τρεις νίκες (στις δύο πρότεινε η παγκόσμια ομοσπονδία) και θα ακολουθεί το Final Four.

Το Eurocup θα έχει επίσης νέα μορφή, με 24 ομάδες, 21 που θα προκρίνονται απευθείας από τα εγχώρια πρωταθλήματα και τρεις μέσω wild cards, ενώ θα έχει το σύστημα διεξαγωγής που εφαρμόζεται τώρα στην Ευρωλίγκα. Τέσσερις ομίλους των έξι ομάδων στην πρώτη φάση, Top 16 με δύο ομίλους των οκτώ ομάδων, αλλά στη συνέχεια διπλοί νοκ άουτ προημιτελικοί και ημιτελικοί, με τον τελικό να κρίνεται σε ένα και μοναδικό ματς.

Ασφαλώς η Ευρωλίγκα για να πείσει τις ομάδες πρόσφερε σημαντικά αυξημένα έσοδα, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για ποσά μεγαλύτερα με αυτά που έταζε η FIBA (36 έναντι 30 εκατ. ευρώ), ενώ παράλληλα οι ομάδες σε συνεργασία με την IMG θα διευθύνουν το εμπορικό κομμάτι της διοργάνωσης.

Αυτό που δεν ανακοινώθηκε από πλευράς Ευρωλίγκας είναι τι θα γίνει με την απόφαση της FIBA να διεξάγονται προκριματικά για τις εθνικές διοργανώσεις μεσούσης της περιόδου από τη σεζόν 2017/18, κάτι με το οποίο εξ αρχής οι ομάδες ήταν αντίθετες. Θα υπάρξει προσεχώς νέα συνάντηση με τη FIBA, την αντίδραση της οποίας αναμένουμε με ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x