Γενικά

Μια βραδιά αφιερωμένη στο Ευρωμπάσκετ του 87’(pics & video)

Με αφορμή φέτος την συμπλήρωση των 30 χρόνων από το έπος του 1987, οι πρωταγωνιστές εκείνου του καλοκαιριού ξανασυναντήθηκαν στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, σε μία πολύ όμορφη εκδήλωση.

Με φόντο μια μπάλα του μπάσκετ και μία μπασκέτα η σκηνή της στέγης τεχνών και γραμμάτων πλημμύρισε από αναμνήσεις, νοσταλγία και εξιστορήσεις των πρωταγωνιστών αλλά και των ανθρώπων που το έζησαν από κοντά.

Η εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Παρασκευής ήταν στο πλαίσιο της έκθεσης για την δεκαετία του 80’ και φυσικά η κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ τον Ιούνιο του 1987 δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλαμβάνεται ως ένα γεγονός που σημάδεψε την δεκαετία ολόκληρη τόσο αθλητικά αλλά και κοινωνικά.

inner

Στην συζήτηση λοιπόν που έγινε γύρω από θρίαμβο στο Σεφ , η οποία μεταδόθηκε και ζωντανά με live streaming, ήταν προσκεκλημένοι οι ίδιοι οι αθλητές αλλά και δημοσιογράφοι. Το «παρών» έδωσαν ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Μέμος Ιωάννου από την γενιά του 87’ αλλά και Θοδωρής Παπαλουκάς ως εκπρόσωπος της επόμενης επιτυχημένης γενιάς στο μπάσκετ. Οι Παναγιώτης Φασούλας, Φάνης Χριστοδούλου και Νίκος Φιλίππου έδωσαν και εκείνοι την δική τους νότα μέσω βίντεο. Παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν ο Βασίλης Σκουντής και ο Δημήτρης Θεωδορόπουλος ενώ ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος και ο Βαγγέλης Ιωάννου συμπλήρωσαν την όμορφη παρέα.

inner

Η βραδιά ξεκίνησε με τον πλέον συγκινητικό τρόπο, με ένα 10χρονο αγόρι(αυτή ακριβώς την ηλικία είχε ο Παπαλουκάς το 1987) να ρίχνει σουτάκια μπροστά από μια μπασκέτα και να παραδίδει την σκυτάλη στον Θοδωρή Παπαλουκά. Για να έρθει ο οικοδεσπότης της βραδιάς Βασίλης Σκουντής να υποδεχτεί και τους υπολοίπους.

inner

«Συγκινήθηκα που είδα τον μικρό... είδα τον εαυτό μου. Συνειδητοποίησα πόσο τυχεροί είμαστε που το ζήσαμε όλο αυτό. Είναι ότι πιο όμορφο και ό,τι καλύτερο μπορείς να ζήσεις» είπε ο «Τεό» με την έναρξη της εκδήλωσης.

Φυσικά αυτό που μονοπώλησε το ενδιαφέρον στην κουβέντα ήταν ο μεγάλος τελικός της 14ης Ιουνίου, οι βολές του Ανδρίτσου για την παράταση αλλά και οι βολές του Καμπούρη για την μεγάλη νίκη κόντρα στην Σοβιετική Ένωση με 103-101 μέσα στο Σταδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Όμως εκεί που εν τέλει στάθηκαν αμφότεροι οι Γιαννάκης και Ιωάννου ήταν στο κλίμα(μιας και το ταλέντο ήταν δεδομένο) που υπήρχε στις τάξεις της εθνικής ομάδας στο σύνολο, την ομαδικότητα και το προσωπικό εγώ που μπήκε κάτω από την ομάδα.

Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα πολύ μικρό μέρος της συνέντευξης που έδωσε ο Νίκος Γκάλης στην κρατική τηλεόραση και τον Βαγγέλη Ιωάννου, και αναφέρθηκε σε ένα απίθανο καλάθι που σημείωσε στο τελικό(το χαρακτηριστικό με το σπάσιμο της μέσης) στην αυτοπεποίθηση που είχε η ομάδα του Κώστα πολίτη αλλά και στους πανηγυρισμούς που έφερε αυτή η κούπα σε όλους του Έλληνες.

inner

«Αν κάποιος σου έβαζε... το μαχαίρι στο λαιμό κι έπρεπε να ξεχωρίσεις τη μεγαλύτερη νίκη;» Ρώτησε ο Βασίλης Σκουντής τον «Δράκο» : «Δεν είναι θέμα... μεγαλύτερης ή μικρότερης. Ίσως ήταν τεχνικά αυτή του 2006 επί των ΗΠΑ. Αλλά το 1987 ήταν μεγάλη προίκα που δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Πρόσθεσε κάτι στην καθημερινότητα όλων. Έδωσε τη δυνατότητα να πιστέψουν οι μικροί. Έδωσε κίνητρο σε όλο τον κόσμο να πιστέψουν πως μπορεί ακόμα και ομάδες με όχι καλές υποδομές και ιστορία να κατακτήσουν τα πάντα».

«Η ευθύνη που έχεις είναι ότι παίρνεις τη δάδα και πρέπει να την κρατήσεις αναμένει. Η γενιά η δικιά μας πήρε κάτι υψηλό, το κράτησε ψηλά και το παρέδωσε. Σειρά σας τώρα.Τσακωνόμασταν όταν ήμασταν πιτσιρίκια ποιος θα... κάνει τον Γκάλη, ποιος τον Χριστοδούλου. Για εμάς η μεγαλύτερη νίκη ήταν το 2006 κόντρα στις ΗΠΑ, γιατί όλοι θυμούνται που την έχουν δει. Έτσι, όπως το 1987. Επίσης τα τελευταία 15 χρόνια βγάζουμε συνέχεια καλούς προπονητές. Κάναμε ποιοτικές προπονήσεις, σίγουρα παίζει ρόλο και η τεχνολογία. Γκάλης δεν θα ξαναβγεί, Γιαννάκης δεν θα ξαναβγεί. Ιωάννου δεν θα ξαναβγεί. Σπανούλης δεν θα ξαναβγεί. Διαμαντίδης δεν θα ξαναβγεί. Ας ψάξουμε το καινούριο! »τόνισε μεταξύ άλλων ο Παπαλουκάς.

Ειδική αναφορά έγινε και στον άνθρωπο που συνέδεσε τη φωνή του με το Ευρωμπάσκετ του 1987, τον αείμνηστο Φίλιππο Συρίγο ο οποίος με τις περιγραφές του έκανε ακόμα πιο ελκυστικές τις μεταδόσεις των αγώνων, και για τον πατέρα του μίλησε ο γιος του Γιώργος Συρίγος, ο οποίος έζησε από κοντά αυτές τις μεγάλες στιγμές αφού τον συνόδευε.

inner

inner

Δείτε εδώ φωτογραφίες από την εκδήλωση:

inner

inner

inner

inner

inner

inner

inner

inner

Επιμέλεια: Φωτεινή Γεωργάκη
Φωτογραφίες: Φάνης Ντάϊκος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x