Euroleague

Μην τσαντίζετε τον Εξάστερο!

Φέρτε του τον επόμενο! Μπορεί να αγχώθηκε περισσότερο του αναμενομένου, ωστόσο ο Παναθηναϊκός «σκότωσε» τη Μάλαγα (82-71) και συνεχίζει… τρένο. Φοβεροί Γκιστ, Καλάθης, κομβικοί Παππάς, Ρίβερς.

Τέλος καλό, όλα καλά για τον Παναθηναϊκό που πάει… τρένο στην Ευρωλίγκα.

Οι πράσινοι τα βρήκαν σκούρα απέναντι στην σκληροτράχηλη Μάλαγα, βρέθηκαν να κυνηγούν στο σκορ στις αρχές της τέταρτης περιόδου, ωστόσο στη συνέχεια «αφιονίστηκαν» και έφτασαν στο πέμπτο συνεχόμενο ροζ φύλλο αγώνα (82-71), ανεβαίνοντας στο 7-3 και όντας σταθερά εντός τετράδας.

Τρομεροί οι Γκιστ (17π., 11ρ., 2ασίστ, 1κλέψιμο) και Καλάθης (16π., 12ασίστ, 2κλεψίματα) που κράτησαν όρθιο τον Εξάστερο στα δύσκολα, καθοριστικοί στη τέταρτη περίοδο οι Παππάς (11π. οι 10 εξ αυτών στο τελευταίο δεκάλεπτο) και Ρίβερς (15π.) με συνεχόμενους πόντους και «βομβαρδισμό» από μακριά, μετατρέποντας το 57-58 σε 68-58 και καθαρίζοντας τη μπουγάδα. Οι Ανδαλουσιάνοι επιχείρησαν μία τελευταια αντεπίθεση, μειώνοντας σε 74-69, αλλά ένα νέο προσωπικό 5-0 του Ρίβερς έβαλε... ταφόπλακα στο «όνειρο» των φιλοξενούμενων και προκάλεσε ανακούφιση στους 12.000 οπαδούς στο ΟΑΚΑ.

Επόμενη «δοκιμασία» για την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ την προσεχή Πέμπτη (7/12) στη Λιθουανία με τη Ζαλγκίρις του Σάρας.

Τα δεκάλεπτα: 16-15, 32-35, 54-54, 82-71

inner
inner

Το ματς

Νευρική η εκκίνηση του αγώνα για τον Παναθηναϊκό που χρειάστηκε 2-3’ για να βρει τα πατήματά του… Ο Γκιστ άρχισε να παίρνει πρωτοβουλίες (είτε με ατομικές προσπάθειες, είτε με δημιουργία συμπαικτών του) και κατάφερε να… ξεκολλήσει επιθετικά την ομάδα του, την ώρα όμως που οι πράσινοι έδειχναν ευάλωτοι αμυντικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ξεφύγουν, 9-9. Ένα δίλεπτο ξέσπασμα με αιχμή του δόρατος τον Αμερικανό και τον Καλάθη, ο Εξάστερος κατάφερε να αποσπαστεί για πρώτη φορά με έξι πόντους, 15-9, ωστόσο όσο έδειχνε… εκτός κλίματος και εκτός ρυθμού, έδινε δικαιώματα… Κάπως έτσι, λοιπόν, επέτρεψε στη Μάλαγα να κλείσει την πρώτη περίοδο, ούσα σε… απόσταση αναπνοής (16-15), με τον Εξάστερο να μην βγάζει ένταση στο παιχνίδι του.

Γκιστ-Ρίβερς-Λεκαβίτσιους έδωσαν… ενέσεις, διαμόρφωσαν το 24-18 στις αρχές της δεύτερης περιόδου, ωστόσο με απλές «τζούρες», δεν γινόταν ο Παναθηναϊκός να χτίσει μομέντουμ και να δείξει στους Ανδαλουσιάνους ποιος κάνει κουμάντο. Η ομάδα του Πασκουάλ… υπολειτουργούσε και στις δύο άκρες του παρκέ, έμοιαζε ανήμπορη να «γεφυρώσει» τα μετόπισθεν και από εκεί να πάρει… φόρα για την επίθεση και όταν ο Μιλοσάβλιεβιτς ζεστάθηκε για τα καλά, έφερε τα πάνω-κάτω, γράφοντας το 28-29 στο 16’! Ο Καταλανός κόουτς άλλαζε σχήματα, άλλαζε πρόσωπα, αλλά πλην του Γκιστ (που είχε 12 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και πολλές μάχες στην άμυνα) και του Καλάθη (όχι εκτελεστικά), δεν υπήρχε άλλος που να δίνει το κάτι παραπάνω για να βοηθήσει τον Εξάστερο να «ξεκολλήσει» από τον… λήθαργο. Μοιραία, λοιπόν, η Μάλαγα, η οποία είχε πάει το ματς στο ρυθμό που ήθελε, κατάφερε να αγχώσει το ΟΑΚΑ, κλείνοντας το πρώτο ημίχρονο με το υπέρ της 35-32, απέναντι στην ελληνική ομάδα, η οποία ήταν (πάρα) πολύ μακριά από τον καλό εαυτό της.

Οι Ανδαλουσιάνοι έφτασαν και στο +7 με την έναρξη της επανάληψης (34-41), χάρη στα τρίποντα των Νέντοβιτς-Ντίεθ, ωστόσο κάπου εκεί μίλησε ο… δαιμονισμένος Καλάθης! Ο ηγέτης του Παναθηναϊκού έβαλε οκτώ πόντους σε 4’ και με τη συνολική συνεισφορά της άμυνας (η οποία εγκλώβισε τους φιλοξενούμενους), οι πράσινοι κατάφεραν να αντιστρέφουν άρον-άρον το κλίμα και να προηγηθούν 44-41! Μπορεί πολλοί να πίστεψαν πως «τώρα είναι η στιγμή που θα πατήσει… γκάζι ο Εξάστερος), αλλά διαψεύστηκαν. Μπορεί προς στιγμήν οι γηπεδούχοι να διατήρησαν τα ηνία της αναμέτρησης, χάρη σε back to back τρίποντα των Λοτζέσκι-Σίνγκλετον (50-45), όμως δύο ανάλογες… βόμβες από Μιλοσάβλιεβιτς και Σουάρεθ, διαμόρφωσαν το 50-51 στο ΟΑΚΑ και επανέφεραν τα… σύννεφα στο ΟΑΚΑ, αφού ο Παναθηναϊκός δεν έδειχνε ικανός να βρει λύσεις στα «προβλήματα» που του έβαζε ο ισπανικός σύλλογος. Το πράσινο ξέσπασμα δεν ερχόταν, οι Ανδαλουσιάνοι παρέμεναν «γερά» στο κόλπο του διπλού –για το οποίο ευθύνεται η εικόνα της ελληνικής ομάδας απόψε- και απλώς ο Καλάθης με τρίποντο στο φινάλε του τρίτου δεκαλέπτου, ισοφάρισε σε 54-54…

Με τον ίδιο τρόπο (τρίποντο του Καλάθη) ξεκίνησε η τέταρτη περίοδος, αλλά η Μάλαγα είχε βαλθεί να… τρελάνει τον Παναθηναϊκό και τον κόσμο του, με τον Σουάρεθ να απαντά με… τετράποντο (κέρδισε το φάουλ, σε σουτ τριών πόντων, από τον κακό απόψε Σίνγκλετον) για το 57-58 στο 32’. Τα πάντα έμοιαζαν να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, ο Εξάστερος προβλημάτιζε, αλλά σε ομάδες με τέτοια ποιότητα αρκούν… 2-3 στιγμές για να αλλάξουν τα πάντα. Με την πιεστική άμυνα του Γκάμπριελ στην περιφέρεια (μπήκε αντί του αρνητικού Σίνγκλετον) που αποδιοργάνωσε τους φιλοξενούμενους, με την οργάνωση του «μαέστρου» Καλάθη, με τον «κέρβερο» Γκιστ στη φροντ λάιν, αλλά και τις… βόμβες του Παππά, η ελληνική ομάδα έτρεξε επιμέρους σκορ 11-0 για το 68-58, προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού –και ανακούφισης- στο ΟΑΚΑ! Οι παίκτες του Πλάθα επιχείρησαν να «επιστρέψουν», αλλά αυτοί του Πασκουάλ δεν ήταν διατεθειμένοι να κάνουν «δώρο» το ροζ φύλλο αγώνα. Τρίποντο ο Παππάς (10 πόντοι στο τελευταίο δεκάλεπτο) για το 71-62, τρίποντο ο Γκάμπριελ για το 74-64, πέντε συνεχόμενοι αναπάντητοι πόντοι από τον Ρίβερς (για το 79-69 στο 39’ από 74-69) και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος, με τον Παναθηναϊκό να αγχώνεται περισσότερο του αναμενομένου, αλλά αυτό που μετρά είναι πως έγινε η «δουλειά». Το… κερασάκι στη τούρτα μπήκε από τα 6.75 δια χειρός του MVP, Τζέιμς Γκιστ, ο οποίος διαμόρφωσε το 82-71!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x