Ευρώπη

Μπαρτζώκας: «Μετανιώνω για κάποιες πράξεις μου, είναι η δυσκολότερη σεζόν στην καριέρα μου»

Αποκαλυπτική συνέντευξη σε ισπανικό ΜΜΕ παραχώρησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, εξηγώντας χωρίς περιστροφές για το τι φταίει στη φετινή κακή πορεία της Μπαρτσελόνα. Τι είπε για το μέλλον του Ναβάρο.

Για όλους και για όλα σε ό,τι αφορά τη φετινή κακή πορεία της Μπαρτσελόνα μίλησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας σε αποκαλυπτική του συνέντευξη στην «El Mundo Deportivo».

Ο Έλληνας τεχνικός παραδέχθηκε ότι είναι η πιο δύσκολη σεζόν στην καριέρα του, τόνισε ότι μετανιώνει για κάποιες συμπεριφορές του που του έχουν στοιχίσει, ενώ δεν δίστασε να αναφερθεί στο μέλλον του Χουάν Κάρλος Ναβάρο, τονίζοντας ότι όλα εξαρτώνται από τον ίδιο τον παίκτη.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Μπαρτζώκα:


-H Mπάρτσα έχει δώσει 50 επίσημους αγώνες φέτος. Ξέρετε πόσους έχει χάσει;

«Οχι».

-Έχετε 23 ήττες. Πώς το εξηγείτε αυτό;

«Αρχικά, πιστεύω πως δεν μπορούμε να συγκρίνουμε αυτή τη σεζόν με τις προηγούμενες, γιατί υπάρχει νέο φορματ χωρίς εύκολα παιχνίδια. Και ομάδες όπως η Ρεάλ, η ΤΣΣΚΑ και η Φενέρ χάνουν περισσότερα ματς απ' όσα περιμέναμε. Όλοι πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή την νεά κατάσταση. Δεν είμαι χαρούμενος με την επίδοσή μας, αλλά όλοι μπορούν να δουν ότι είμαστε σε rebuild mode. Και αυτό σημαίνει νέα φιλοσοφία με νέο προπονητή. Αυτό είναι κάτι δύσκολο, όταν έχεις δουλέψει με την προηγούμενη κατάσταση για χρόνια. Η διαδικασία θέλει χρόνο. Οι συνθήκες δεν μας έχουν βοηθήσει, έχουμε πολλούς τραυματισμούς και προσπαθώ να δώσω χρόνο σε νέους παίκτες όπως ο Βεζένκοφ ή ο Έρικσον. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από τον ένα μήνα στον άλλον. Δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος από εμάς, αλλά υπάρχουν εξηγήσεις».

-Πολλοί λένε ότι υπάρχει πρόβλημα με τους παίκτες που είχαν συμβόλαιο από τις προηγούμενες χρονιές.

«Συνήθως, όταν έρχεται ένας νέος προπονητής, παίρνει αποφάσεις για την ομάδα. Στην Μπάρτσα, δεν είχα αυτή την ευκαιρία. Από την πρώτη στιγμή μού εξήγησαν πως έχουμε 13 παίκτες με συμβόλαιο και όταν χάσαμε τον Σατοράνσκι και τον Αμπρίνες έγιναν 11. Το παζάρι είχε μισο-κλείσει τον Ιούλιο. Ήρθαμε αργά. Η μεγαλύτερη δυσκολία πάντως αφορά στις καταστάσεις που προέκυψαν μέσα στη σεζόν».

-Πρέπει να περιμένουμε πολλές αλλαγές για την επόμενη σεζόν;

«Πρώτα απ' όλα θέλω να πω ότι πολλές φορές υπάρχουν παρερμηνείες στις απαντήσεις μου. Είχα πει πως η Ευρωλίγκα είναι δύσκολη για την Μπαρτσελόνα με τόσους τραυματισμούς. Δεν έχεις χρόνο να περάσεις τη φιλοσοφία σου. Όσον αφορά στην αθλητικότητα, όποιος ξέρει λίγο μπάσκετ βλέπει τι είδους ομάδες φτάνουν στα Final Four τα τελευταία χρόνια. Η αθλητικότητα είναι τώρα πολύ σημαντική, όπως και η ταχύτητα, η δύναμη, η εκρηκτικότητα. Στην ομάδα μας έχουμε παίκτες με αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά και παίκτες που δεν τα έχουν. Πρέπει να συνδυάσουμε τα πράγματα.

Ειλικρινά, δεν νομίζω πως τώρα υπάρχει το περιθώριο να σκεφτούμε την επόμενη χρονιά. Έχουμε τρεις-τέσσερις μήνες μπροστά μας και όλα μπορούν να αλλάξουν, ανάλογα με το πώς θα τελειώσεις τη σεζόν. Αν στο τέλος παίζουμε καλά και κατακτήσουμε έναν τίτλο, όλοι θα είναι χαρούμενοι και θα αλλάξουν απόψεις. Είναι ακόμη πολύ νωρίς. Έχω ένα πλάνο στο μυαλό μου, αλλά τώρα δεν είναι ώρα».

-Είναι ο Ναβάρο στα πλάνα για την επόμενη σεζόν;

«Είμαι πολύ χαρούμενος που δουλεύω μαζί του, ήταν όνειρό μου. Πάντα έκανε μεγάλη ζημιά στις ομάδες μου. Είναι ιδιαίτερος παίκτης, ένα σύμβολο της Μπάρτσα και για μένα ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία της. Είναι ευαίσθητο θέμα, αλλά ο Χουάν θα αποφασίσει για το μέλλον του, όχι η ομάδα ή ο κόουτς. Πρέπει να δει πώς νιώθει, αν έχει δίψα για το μπάσκετ, να προπονείται κάθε μέρα».

-Έχετε ξεκινήσει επαφές με κάποιον παίκτη ήδη;

«Δεν ξέρω πως λειτουργούσε πιο πριν η Μπαρτσελόνα. Εγώ όμως πάντα σκέφτομαι τα πράγματα στην ώρα τους. Πάντα έχω το βλέμμα μου στην αγορά. Πρέπει να είμαι έτοιμος ώστε να πω στην ομάδα ποιους παίκτες θέλω».

-Πιστεύετε ότι οι παίκτες σας δουλεύουν σκληρά;

«Δεν έχω καμία αμφιβολία. Βλέπω τα ματς σε βίντεο και βλέπω ότι έχει γίνει τεράστια προσπάθεια. Έχουμε κάποια πρόβληματα και κάνουμε αρκετά λάθη. Ο αριθμός λαθών μας είναι πολύ μεγάλος και δείχνει την μεγάλη πίεση που υπάρχει».

-Αν οι παίκτες σας δίνουν τα πάντα, πού οφείλονται οι κακές εμφανίσεις;

«Θυμάστε πώς χάσαμε στο Μπιλμπάο; Μπορώ να δεχτώ να χάνεις ένα ματς με 30 πόντους, αλλά απέναντι στην Μπιλμπάο δείξαμε να μην έχουμε κίνητρο. Υποτιμήσαμε τον αντίπαλο, δεν δώσαμε τίποτα».

-Ήταν η τιμωρία δική σας απόφαση ή της ομάδας;

«Ήταν δική μου απόφαση».

-Δεδομένης της επίδρασής της, την θεωρείτε σωστό μέτρο;

«Πρώτα απ' όλα, σε όλες τις ομάδες υπάρχουν τέτοια πρόστιμα. Κανείς δεν ξέρει. Πολλοί από τους παίκτες μας δέχθηκαν πρόστιμο και σε προηγούμενες ομάδες τους. Σε μία οικογένεια, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να μένουν εντός της. Κάποιος το διέρρευσε. Ίσως αυτό είναι πρόβλημα της Μπαρτσελόνα».

«Δεν μπορείς να έχεις την Ελλάδα σαν παράδειγμα»



- Όμως, στην Ελλάδα υπήρχε περισσότερη πίεση από τα media...

«Δεν μπορείς να έχεις την Ελλάδα σαν παράδειγμα».

- Το πρόβλημά σας ήταν ότι το πρόστιμο έγινε γνωστό;

«Ναι, για εμένα αυτό είναι πρόβλημα. Ό,τι κάνουμε πρέπει να μένει στην ομάδα, αυτό είναι το πρώτο. Και δεύτερος, αν κάποιοι παίκτες το πήραν στραβά ή αν πιστεύετε ότι ήταν μια απόφαση που πήρα για να δημιουργήσω προβλήματα, ειλικρινά, αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα. Αν πήρα αυτή την απόφαση για έναν λόγο, ήταν για να δώσω κίνητρο στους παίκτες μου».

- Έχετε πάρει ποτέ τόσες τεχνικές ποινές σε μια σεζόν;

«Ποτέ».

- Και πώς το εξηγείτε;

«Έχω μία άποψη για αυτό. Μέσα στη σεζόν ποτέ δεν έκανα κριτική στους αντιπάλους μας, στους άλλους προπονητές, στους παίκτες και στους διαιτητές σε συνεντεύξεις Τύπου. Χάσαμε στην έδρα μας με τον Ολυμπιακό και κανείς δεν είπε ότι έβαλαν στο τέλος ένα εκπρόθεσμο καλάθι».

«Στην Ελλάδα θα είχε γίνει πόλεμος για το Ρεάλ - Ανδόρα στο Κύπελλο»



- Ναι, αλλά το είπατε εσείς αργότερα στη συνέντευξη Τύπου...

«Δεν το είπε κανένας άλλος. Είναι σαν να μην θέλει κανείς να μιλήσει για τέτοια. Εγώ που είμαι νέος στην Ισπανία προσπαθώ να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Και τι έγινε στο ματς της Ρεάλ με την Ανδόρα στο Κύπελλο; Θα γινόταν πόλεμος στην Ελλάδα για ένα τέτοιο σφύριγμα. Εδώ μιλάμε πιο πολύ για τους διαιτητές στο ποδόσφαιρο. Ειλικρινά, δεν θέλω να μπω σε αυτό, θέλω απλά να κάνω τη δουλειά μου. Νομίζω πως πολλές φορές οι διαιτητές δίνουν τεχνικές ποινές χωρίς λόγο. Σε ένα ματς της Euroleague αποβλήθηκα επειδή μίλησα στον παίκτη μου και στο επόμενο ματς ο διαιτητής ήρθε και μου ζήτησε συγγνώμη. Η δουλειά μου είναι τους εκπαιδεύσω όλους να σέβονται όσους ασχολούνται με το άθλημα».

«Η δυσκολότερη σεζόν που είχα στην καριέρα μου»



- Αλλά, δεν νομίζετε πως όντας τόσο νευρικός μέσα στα ματς, μεταφέρετε αυτή την νευρικότητα στους παίκτες;

«Δεν ξέρω, ο καθένας έχει την προσωπικότητά του. Είμαι παθιασμένος και όσο ψηλός είμαι, βλέπω πολλούς όταν κουνάω τα χέρια μου. Μετανιώνω για κάποιες πράξεις, αλλά ποτέ δεν προσβάλω τους παίκτες μου. Πάντα τους στηρίζω και προσπαθώ να τους μάθω πράγματα. Μερικές φορές οι αντιδράσεις μου είναι επειδή πρόκειται για τη δυσκολότερη σεζόν που είχα στην καριέρα μου».

- Το μπάσκετ είναι ένα δυναμικό σπορ. Πιστεύετε ότι αν η ομάδα πάρει σερί νίκες θα πάρει αυτοπεποίθηση για να φτάσει στις δυνατότητές της;

«Ναι, αυτό νομίζω.Όμως, πρέπει να πω ότι δεν θα πρέπει να σκεφτόμαστε τους τίτλους αν νικήσουμε τέσσερα σερί ματς. Θα πρέπει να βελτιωνόμαστε ως ομάδα μέσα στη σεζόν και να βάζουμε την νοοτροπία του νικητή στο παιχνίδι μας. Θέλουμε να χτίσουμε μια ομάδα που θα παλεύει και όλοι θα τα δίνουν όλα. Μετά, θα δούμε τα αποτελέσματά της στο τέλος της».

«Δεν είναι προτεραιότητα οι τίτλοι τώρα»



- Στην Μπάρτσα, όμως, δεν υπάρχουν μεταβατικές σεζόν...

«Το ξέρω, ξέρω ακριβώς που έχω έρθει. Αλλά, καμία ομάδα δεν θα πει από την αρχή της σεζόν ότι θα τα κατακτήσει όλα. Όλοι, ειδικά οι προπονητές, δουλεύουν μέρα με την μέρα. Πρέπει να πας παιχνίδι με το παιχνίδι. Όσο για την μεταβατική σεζόν, είναι προφανές πως βρισκόμαστε σε μία τέτοια. Και αν ρωτήσετε τη διοίκηση, το ίδιο θα σας πει. Πιθανότατα επειδή ήρθε ένας νέος προπονητής για να ξαναχτίσει την ομάδα. Τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιώσουμε το παιχνίδι και την νοοτροπία μας για την υπόλοιπη σεζόν και μετά θα δούμε. Αυτή είναι η προτεραιότητα τώρα, όχι τίτλοι».

- «Κοστίζει» το νέο μοντέλο του κλαμπ, το οποίο προωθεί νέους παίκτες...

«Αυτό εξαρτάται. Υπάρχουν παίκτες με θετική συμπεριφορά και προδιάθεση και άλλοι με αρνητική και αυτό αλλάζει με τα αποτελέσματα. Παίκτες που δεν ήταν στην Μπάρτσα είναι στην πρώτη ομάδα, με σημαντικό ρόλο στις προπονήσεις. Αγόρια που είναι 17, 18 ή 19 ετών. Αν κάποιος πιστεύει ότι η Μπαρτσελόνα θα έχει έξι ή επτά παίκτες από την Β' ομάδα και θα είναι ανταγωνιστική στην ACB, αυτό είναι ένα παραμύθι. Είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε φέτος και θα δουλέψουμε σκληρά. Όποιος έχει θετική προδιάθεση, βλέπει πάνω σε τι δουλεύουμε».

- Αυτό είναι δέσμευση για ελκυστικό μπάσκετ;

«Η Μπαρτσελόνα είναι η χειρότερη στην Euroleague στο σκοράρισμα με 72 πόντους κατά μέσο όρο. Λέω το ίδιο, σχετικά με την θετική και την αρνητική κρίση. Θα μπορούσαμε να λέμε για τα καλά μας νούμερα στην άμυνα, γιατί χωρίς καλή άμυνα δεν φτάνεις τους στόχους σου. Την ίδια ώρα, δεν είμαι ικανοποιημένος από την επίθεσή μας, ειδικά από τη στιγμή που χάνουμε πολλές μπάλες. Αλλά, είχαμε πολλούς τραυματισμούς. Πρέπει να δείτε την πραγματικότητα».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x