Euroleague

Μπλέξιμο…

Ανάποδα ήρθαν τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό. Οι... διπρόσωποι πράσινοι έχασαν απ’ τη Ζαλγκίρις (76-70) και πλέον... τρέχουν για την πρόκριση στα πλέι οφ. Στράφι πήγε η ηγετική εμφάνιση του Παππά.

Απ’ την κόλαση, στον παράδεισο και τούμπαλιν για τον Παναθηναϊκό στη Λιθουανία!

Οι πράσινοι «μεταμορφώθηκαν» στο δεύτερο μέρος (έχαναν με διψήφιες διαφορές στο πρώτο), έδειξαν έτοιμοι για την απόδραση, αλλά τα λάθη και η αστοχία στα τελευταία λεπτά, τους κόστισαν ακόμα μια εκτός έδρας ήττα με 76-70 απ’ τη Ζαλγκίρις Κάουνας.

Η ομάδα του Ιβάνοβιτς -υποδέχεται την Ρεάλ την άλλη εβδομάδα- έχει πλέον ρεκόρ 5-5 (4η στον όμιλο) κι όχι μόνο πέταξε στα σκουπίδια την ευκαιρία να «κλειδώσει» την πρόκριση και να πιέσει για… ό,τι καλύτερο, αλλά δυσκολεύει αυτό καθ’ αυτό το εισιτήριο για τα πλέι οφ, δεδομένου πως Άλμπα και Λιθουανοί βρίσκονται… οριακά από κάτω (4-6).

«Στράφι» πήγε η ηγετική εμφάνιση του Παππά με 21 πόντους (4/5 δίποντα, 4/5 τρίποντα), με αρκετούς κομβικούς παίκτες (Σλότερ και Νέλσον κυρίως) να παρουσιάζονται κατώτεροι του αναμενομένου. Έμεινε στο πρώτο... 20λεπτο ο Μπατίστα, 9/27 τρίποντα συνολικά.

Το ματς:

Τα… μηνύματα δεν ήταν ενθαρρυντικά εξ’ αρχής. Διότι ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε 3:30’ για να βρει το πρώτο του καλάθι κι ενώ στο 5’ έχανε ήδη με 7-2, μετρώντας 1/8 σουτ (σε πολλά εξ’ αυτών ήταν κι άτυχος με την μπάλα να μπαίνει και να βγαίνει). Προς στιγμήν ο Μπατίστα κρατούσε όρθια την ομάδα του (12-10), αλλά έκανε… μπαμ πως υπήρχε πρόβλημα στην επίθεση. Πως δεν υπήρχε σωστή κυκλοφορία της μπάλας, πως δεν υπήρχε καθαρό μυαλό. Ακόμα κι έτσι, βέβαια, οι πράσινοι έκλεισαν την πρώτη περίοδο όντας μόλις στο -4 (17-13), χάρη στη «φαντασία» που έδινε ο Παππάς στο τριφύλλι.

inner

Αυτός ήταν άλλωστε που δεν επέτρεπε στη Ζαλγκίρις να ρίξει πρόωρα στο καναβάτσο τους πράσινους (έχοντας ήδη 7 πόντους και διαμορφώνοντας το 21-17). Για ακόμα μια φορά φέτος το ροτέισον που έκανε στη δεύτερη περίοδο ο Ιβάνοβιτς δεν έφερε αποτέλεσμα. Η άμυνα πήγε… περίπατο, η επίθεση δυσλειτούργησε ακόμα περισσότερο και μοιραία οι Λιθουανοί πάτησαν προς στιγμήν το γκάζι, ξεφεύγοντας με 12 (32-20) και βάζοντας -πολύ- δύσκολα στους πρωταθλητές Ελλάδας. Ακόμα κι όμως όταν επέστρεψαν οι «βασικοί» δεν υπήρχε κανένας απολύτως ρυθμός για τους κακούς πράσινους κι αν δεν ήταν ο Μπατίστα να… κρατήσει... μπροστά, το 39-28 του πρώτου μέρους θα μπορούσε να ήταν ακόμα πιο… δυσμενές.

inner

Η αχίλλειος πτέρνα του Παναθηναϊκού στο πρώτο μέρος ήταν (και) τα τρίποντα. Όπου είχε 2/12. Το τριφύλλι όμως βάλθηκε να αλλάξει την κατάσταση (και το τσιπ από την κακή εμφάνιση του πρώτου μέρους) και τα δύο συνεχόμενα σουτ απ’ τα 6,75 του Γιάνκοβιτς έδειξαν το… δρόμο και μείωσαν σε 42-34. Είχε κι άλλο όμως! Οι… μεταμορφωμένοι παίκτες του Ιβάνοβιτς είχαν πάρει τα πάνω τους και το σερί τους έφτασε ακόμα και στο 0-13 με τον Γκιστ να διαμορφώνει το 42-41. Μέχρι τότε η Ζαλγκίρις δεν είχε πάρει «ανάσα» μην μπορώντας να αντιδράσει στην πολύ καλή άμυνα της ελληνικής ομάδας, ωστόσο Τσέρι και Γιανκούνας κράτησαν όρθιους και… άνετους τους γηπεδούχους (50-43). Ο… ηγέτης Παππάς ήταν σε εξαιρετικό βράδυ και δύο δικά του τρίποντα μείωσαν σε 50-49, προτού αυτό του Μαυροκεφαλίδη δώσει προβάδισμα για πρώτη φορά στο τριφύλλι (που είχε 6/7 στην τρίτη περίοδο), το οποίο διήρκεσε για λίγο με το 55-55 του 30’.

inner

Ο Παναθηναϊκός είχε πολλές φορές τη δυνατότητα είτε να περάσει μπροστά, είτε ακόμα και να «χτίσει» διαφορά. Ωστόσο… πετούσε στα σκουπίδια τις ευκαιρίες του (με χαμένες βολές και άστοχα σουτ) με τον Γιάνκοβιτς -που ακολουθούσε σε απόδοση τον Παππά- να δηλώνει παρών για το 64-64 στο 35’. Έλειπε απ' τους φιλοξενούμενους αυτό το… κάτι για να προσπεράσουν και παρέμεναν διαρκώς σε θέση… κυνηγού, την ώρα που πλέον τα τρίποντα (από Γιάνκοβιτς και Μαυροκεφαλίδη) δεν έβρισκαν στόχο.

Και κάπως έτσι, με τον Διαμαντίδη να είναι ο μοναδικός που πέτυχε ένα καλάθι στα τελευταία τέσσερα λεπτά (ξεχάστηκε ο Μπατίστα, με τον Ιβάνοβιτς να κάνει λάθη στο ροτέισον), ήταν μοιραίο οι πρωταθλητές Ελλάδας να χάσουν τη γη κάτω απ’ τα πόδια τους. Ο Τσέρι δεν συγχώρεσε την επιπολαιότητα στην άμυνα (με καθοριστικό χαμένο πράσινο ριμπάουντ στο τελευταίο λεπτό) και με ψυχραιμότητα απ’ τις βολές έφερε το +6 (74-68) κλειδώνοντας τη νίκη, που είχε... γείρει με τα τρίποντά του ο Μιλάκνις (και οι... βολές του Νέλσον). Το μόνο που άλλαξε ήταν το τελικό σκορ για το 76-70, με τους πράσινους να πληρώνουν ξανά τα λάθη τους στο φινάλε μιας αναμέτρησης.

Τα δεκάλεπτα: 17-13, 39-28, 55-,55, 76-70

Ζαλγκίρις Κάουνας (Κράπικας): Τσέρι 18(3), Λεκαβίτσιους 2, Βένε 7, Σονγκάιλα 3, Γιανκούνας 14(1), Γιαφτόκας 4, Μιλάκνις 12(4), Άντερσον 13(2), Ουλανόβας 3(1)

Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Σλότερ 2, Γιάνκοβιτς 11(3), Φώτσης 3(1), Νέλσον 1, Παππάς 21(4), Μαυροκεφαλίδης 7(1), Διαμαντίδης 5, Γκιστ 8, Μπατίστα 10, Μπλουμς, Λαουάλ 2

Αποστόλης Σπυρόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x