Γενικά

Ντίνο Ράτζα στο sport-fm.gr: «Έπρεπε να σέβονται τον Σλούκα - Δεν μας άφησαν να κερδίσουμε το 2001»!

Ο Ντίνο Ράτζα μιλάει στο sport-fm.gr για την απόφαση του Σλούκα να κάνει το… ανάποδο δρομολόγιο από αυτό, που είχε κάνει εκείνος, θυμάται τον πέμπτο τελικό του 2001 και επιλέγει την κορυφαία 5άδα του!

Ντίνο Ράτζα: Τι είπε για Σλούκα, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό

Το δημοσιογραφικό κλισέ επιτάσσει αρκετά συχνά να γράφουμε ατάκες όπως «θρύλος», «τεράστιος», «γίγαντας» για να περιγράψουμε κάποιον σπουδαίο αθλητή. Μεταξύ μας, πολλές φορές το κάνουμε… λύσσα με τις υπερβολές μας για αρκετούς -που δεν το αξίζουν και ιδιαίτερα- με αποτέλεσμα οι λέξεις να χάνουν κάπου την ουσία τους.

Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις, που όσα και να πεις, όσα και να γράψεις, δεν είναι απλές υπερβολές. Διότι, για παράδειγμα, ο Ντίνο Ράτζα και θρύλος είναι και τεράστιος και γίγαντας! Για το «βουνό του Σπλιτ», έναν από τους κορυφαίους παίκτες, που πέρασαν ποτέ από τη χώρα μας, φτάνοντας, τελικά, να αλλάξουν το ελληνικό μπάσκετ ολόκληρο, δεν αρκούν, ενδεχομένως, όλες οι λέξεις, με τις οποίες θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για αυτόν. Και μπορούν να το επιβεβαιώσουν αυτό, περισσότερο από κάθε άλλον, οι φίλοι του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού.

Ο Ράτζα ανήκει σε μία πολύ κλειστή ομάδα παικτών, που πέτυχε, όχι απλά να παίξει και στους δύο, αλλά να αγαπηθεί και από τους δύο. Μέχρι και σήμερα. Όπου ο Ντίνο, στα 56 του πια, απολαμβάνει τη ζωή μακριά από τα παρκέ, όπως ο ίδιος παραδέχεται. Παρακολουθεί, όμως, τα πάντα! Για αυτό και ζητήσαμε τη γνώμη του για όσα απίστευτα συμβαίνουν φέτος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ -και όχι μόνο!

Ο Κροάτης μιλάει στο sport-fm.gr για την απόφαση του Σλούκα να κάνει το… ανάποδο δρομολόγιο από αυτό, που είχε κάνει εκείνος, εξηγεί γιατί δεν είναι τόσο απλό για τον Παναθηναϊκό να φτάσει ξανά σε ένα Final 4 απλά και μόνο κάνοντας μεγάλες μεταγραφές, τονίζει ότι ο Ολυμπιακός θα είναι και φέτος καλός, μιλάει για τη θέση «5», επιλέγει την κορυφαία πεντάδα του και θυμάται τον… αξέχαστο πέμπτο τελικό του 2001!

Συνέντευξη στον Νίκο Ράλλη:

Τι κάνει σήμερα ο Ντίνο Ράτζα;

Τίποτα το ιδιαίτερο για να είμαι ειλικρινής. Απλά απολαμβάνω τη ζωή μακριά από το μπάσκετ. Τώρα έχω πολύ περισσότερο χρόνο για την οικογένειά μου και τους φίλους μου.

Είσαι ένας άνθρωπος, που έκανε το δρομολόγιο από τον έναν αιώνιο του ελληνικού μπάσκετ στον άλλον. Πώς κρίνεις την απόφαση του Κώστα Σλούκα να πάει στον Παναθηναϊκό; Υπάρχει, τελικά, συναίσθημα, ή και προδοσία αν θες, στον επαγγελματικό αθλητισμό; Γιατί τον Σλούκα, τώρα, οι οπαδοί του Ολυμπιακού τον λένε προδότη, όπως κάποτε έλεγαν προδότη τον Σπανούλη εκείνοι του Παναθηναϊκού… Το έχεις βιώσει, άλλωστε και εσύ αυτό.

Είναι επαγγελματίας και θα έπρεπε να τον σέβονται για τις αποφάσεις του. Το γιατί δεν υπέγραψε ή το γιατί υπέγραψε είναι μόνο δική του απόφαση. Πολλά πράγματα συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την απόφασή του. Καταλαβαίνω, πάντως, ότι για εμένα, που ήμουν ξένος παίκτης, ήταν πιο εύκολο. Δεν ενεπλάκη, επίσης, μόνο ένα άτομο στις διαπραγματεύσεις. Δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη, οπότε δεν μπορώ πραγματικά να σχολιάσω κάτι παραπάνω.

Θεωρείς ότι ο Παναθηναϊκός με βάση τις κινήσεις, που έχει κάνει μέχρι στιγμής, μπορεί να πρωταγωνιστήσει του χρόνου και να επιστρέψει σε ένα Final 4;

Ο Παναθηναϊκός είναι μία σπουδαία ομάδα, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να επιστρέψει σε ένα Final 4. Χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά. Δεν είναι τόσο απλό. Να αγοράζεις, δηλαδή, απλά παίκτες και να γίνεται.



Ο Παναθηναϊκός έψαχνε ψηλό μετά την αποχώρηση του Παπαγιάννη για τη Φενέρμπαχτσε. Ως ψηλός, τι διαφορές πιστεύεις ότι υπάρχουν, πλέον, στο σύγχρονο μπάσκετ στη συγκεκριμένη θέση σε σχέση με τη δική σου εποχή;

Η θέση στο ''5'' έχει αλλάξει τελευταία στο μπάσκετ. Έχει τελειώσει η κυριαρχία του παρελθόντος, των παικτών, που ελευθέρωναν το σουτ για όλους τους υπόλοιπους. Σήμερα είναι η γενιά του σουτ από μεγάλους τύπους. Μου λείπει το παλιό μπάσκετ.

Ο κορυφαίος ψηλός αυτήν τη στιγμή στον κόσμο, που έχει αλλάξει και τη θέση με αυτά που κάνει, είναι ο Γιόκιτς, ο οποίος κατέκτησε κιόλας το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ φέτος. Σου θυμίζει καθόλου τον εαυτό σου; Με δεδομένο ότι δεν είναι ο σούπερ αθλητικός παίκτης, όπως ούτε εσύ ήσουν, αλλά έχει σουτ, πάσα και φοβερές κινήσεις για 5άρι…

Ο Γιόκιτς είναι ένας τρομερός παίκτης. Πανέξυπνος, μια μπασκετική διάνοια. Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες, αλλά είναι δύσκολο να συγκρίνεις διαφορετικές γενιές. Διαφορετικοί καιροί, διαφορετικοί κανόνες, διαφορετικό παιχνίδι.

Θα επηρεάσει και πόσο, πιστεύεις, η απώλεια του Σλούκα και κυρίως του Βεζένκοφ, τον Ολυμπιακό;

Ο Ολυμπιακός θα είναι ξανά μία καλή ομάδα. Πρέπει να γίνουν κάποιες προσαρμογές, αλλά ισχύει ό,τι και για τον Παναθηναϊκό: Το σημαντικότερο είναι ότι πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για την προσαρμογή των νέων παικτών στο σύστημα.



Τι έγινε, τελικά, στον περίφημο 5ο τελικό του ΟΑΚΑ το 2001;

Είναι πολύ απλή η απάντηση. Δεν μας επέτρεψαν να νικήσουμε! Με χρέωσαν πέντε φορές με βήματα σε ένα παιχνίδι. Έναν 34χρονο παίκτη με τόνους εμπειρίας. Ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα.

Θα σε πάω σε κάτι στενάχωρο τώρα. Ντράζεν Πέτροβιτς. Είναι αλήθεια ότι είχατε έναν παιδικό καυγά λίγο πριν χάσει τη ζωή του; Τι ήταν αυτό, τελικά, που τον έκανε σπουδαίο;

Ο Ντράζεν ήταν πραγματικά σπουδαίος για έναν και μόνο λόγο: Δούλεψε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο!

Ποια είναι η κορυφαία πεντάδα παικτών με τους οποίους έχεις υπάρξει συμπαίκτης.

Ντράζεν Πέτροβιτς, Τόνι Κούκοτς, Βλάντε Ντίβατς, Γιούρι Ζντοβτς και εγώ. Αλλά πρέπει να πω, επίσης, ότι και οι Μποντίρογκα-Ρίβερς ήταν παίκτες, με τους οποίους απολάμβανα να παίζω.

Αν και σου βάζω δύσκολα τώρα, θέλω να μου περιγράψεις μία πολύ δυνατή ανάμνηση από Παναθηναϊκό και μία από Ολυμπιακό.

Με τον Παναθηναϊκό, φυσικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ τους τίτλους, που κατακτήσαμε, και ειδικά εκείνον μέσα στον Πειραιά. Στον Ολυμπιακό, δυστυχώς, έχω να θυμάμαι το παιχνίδι, που μας έκλεψαν. Πολύ κακή ανάμνηση, αλλά από την άλλη πέρασα υπέροχα παίζοντας στον Πειραιά και μένοντας στη Γλυφάδα.

Η γνώμη σου για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο;

Ο Γιάννης είναι ένα κτήνος! Απίστευτος παίκτης με σπάνια δύναμη. Απόλαυση να τον βλέπεις.

Το μπάσκετ έχει αλλάξει πολύ και αλλάζει διαρκώς. Έχεις πει στο παρελθόν ότι δεν υπάρχει καμία σύγκριση του Μάικλ Τζόρνταν με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς ή άλλον αθλητή. Θα ήταν και σήμερα ο Τζόρνταν ο καλύτερος όλων;

Ακόμη πιστεύω ότι ο Μάικλ Τζόρνταν είναι ο ένας και μοναδικός GOAT. Αλλά οι συγκρίσεις δεν είναι δίκαιες. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι κανένας δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι μεγαλύτερος από τον Τζόρνταν. Μου αρέσει, πάντως, περισσότερο η Ευρωλίγκα από το ΝΒΑ.

ΝΒΑ ή Ευρωλίγκα;

Προτιμώ πολύ περισσότερο να βλέπω Ευρωλίγκα…

Σε έναν μήνα ξεκινάει και το Παγκόσμιο Κύπελλο. Βλέπεις κάποια ομάδα ως φαβορί; H Ελλάδα μέχρι πού μπορεί να φτάσει;

Το Μουντομπάσκετ θα είναι ενδιαφέρον. Πολλές ομάδες μπορούν να γίνουν Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες. Σήμερα το μπάσκετ αναπτύσσεται πραγματικά με έναν τρόπο, που όλοι είναι τόσο κοντά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x