Euroleague

Οι πέντε «γηραιοί» της Ευρωλίγκας (video)

Το ενδιαφέρον του κόσμου αυξάνεται με το πέρας των αγωνιστικών και σ’ αυτό σημαντικό μερίδιο έχουν οι εν΄ενεργεία «βετεράνοι» των ομάδων με τις επιδόσεις τους πάνω στα παρκέ.

Η εμπειρία ανέκαθεν ήταν βασικό συστατικό της επιτυχίας στον χώρο του αθλητισμού, είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο.
Ιδιαίτερα στα ομαδικά αθλήματα και ειδικά στον χώρο του μπάσκετ, η παρουσία έμπειρων αθλητών στα ρόστερ των συλλόγων, παραμένει έως και σήμερα, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των ομάδων, προκειμένου να καταφέρουν να διανύσουν με επιτυχία ολόκληρο το ταξίδι τους προς την κορυφή.

Η παρουσία ενός ή περισσότερων αθλητών με αρκετά χιλιόμετρα στον χώρο, λειτουργεί ως πλεονέκτημα για τις ομάδες που έχουν την δυνατότητα αυτή. Για την ακρίβεια, οι «βετεράνοι» διασφαλίζουν την ηρεμία στον χώρο των αποδυτηρίων, βοηθούν με την ηγετική τους φυσιογνωμία τον σύλλογό τους εντός και εκτός παρκέ, αποτελούν πρότυπο - έμπνευση για τους νεότερους ηλικιακά αθλητές ενώ μπορούν να λειτουργήσουν ως «αντίβαρο» σε περιόδους κρίσης.

Στο μπάσκετ, αυτό το φαινόμενο παρατηρείται συχνά, με ουκ ολίγες περιπτώσεις παικτών να έχουν τεράστια επιρροή (αγωνιστική και μη) παρά το γεγονός ότι ο χρόνος τους «έφθειρε» σωματικά, σε σχέση πάντα με τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα στον χώρο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η φετινή Ευρωλίγκα που διαθέτει πολλές περιπτώσεις αθλητών, οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται σε προχωρημένη μπασκετικά ηλικία, όμως συνεχίζουν να έχουν σημαντικό ρόλο στην λειτουργία της εκάστοτε ομάδας.
Παρακάτω ακολουθούν οι πέντε «γηραιοί» της εφετινής Ευρωλίγκας, με μια σύντομη παρουσίαση της μέχρι τώρα πορείας τους στην διοργάνωση.

Οι 5 «γηραιοί» της Ευρωλίγκας:

Άλμπερτ Όλιβερ:

Η φετινή συμμετοχή της Γκραν Κανάρια στην Ευρωλίγκα, σηματοδότησε και ένα ιδιαίτερο ρεκόρ για τα δεδομένα της διοργάνωσης.

Πιο συγκεκριμένα, η ύπαρξη του Άλμπερτ Όλιβερ στο ρόστερ του ισπανικού συλλόγου οδήγησε ώστε να συμπεριληφθεί στην λίστα με τους γηραιότερους αθλητές που λαμβάνουν μέρος στην διοργάνωση. Ο γεννημένος στις 4 Ιουνίου 1978, έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος ηλικιακά παίκτης (40 ετών) που θα αγωνιστεί στην διοργάνωση της Ευρωλίγκας.

Μπορεί ο αγωνιστικός του ρόλος και η καριέρα του να βρίσκεται στην Δύση της, ωστόσο παραμένει μια ιδιαίτερα ισχυρή ηγετική φυσιογνωμία εντός του στρατοπέδου της Γκραν Κανάρια. Στο ντεμπούτο του για επίπεδο Ευρωλίγκας έχει σε σύνολο 12 αγώνων κατά μέσο όρο 4.4 πόντους (17/19 β – 89.5%, 9/26 διπ – 34.6% και 6/22 τριπ – 27.3%), 1.3 ριμπάουντ, 0.2κλεψίματα και 3.4 ασίστ, σε περίπου 13 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι. Το καλύτερό του παιχνίδι το πραγματοποίησε κόντρα στην Αναντολού Εφές (εντός έδρας ήττα 94 - 90), όπου σημείωσε 10 πόντους (2/4 διπ και 2/3 τριπ) και μοίρασε 3 ασίστ, σε 15 λεπτά συμμετοχής.

Φελίπε Ρέγες:

Από τις χαρακτηριστικότερες φυσιογνωμίες των ευρωπαϊκών παρκέ αποτελεί η περίπτωση του Φελίπε Ρέγες. Ο 38χρονος φόργουορντ / σέντερ έχει καταφέρει σε βάθος χρόνου να αναδειχθεί ως μια από τις σημαίες της «βασίλισσας», τόσο για την ηγετική του παρουσία στα αποδυτήρια όσο και για την πολύτιμη προσφορά του εντός παρκέ κατά την διάρκεια των αγώνων.

Ο έμπειρος ψηλός αποτελεί καλαθοσφαιριστή παλιάς «κοπής», ο οποίος χρησιμοποιεί πολύ το κορμί και το μυαλό του στο παιχνίδι του, με σκοπό να παίρνει διαρκώς τις καλύτερες δυνατές τοποθετήσεις πάνω στο παρκέ, που οδηγούν είτε στην εξασφάλιση της κατοχής της μπάλας μέσω ριμπάουντ (επιθετικά και αμυντικά) είτε στην αποτελεσματική ολοκλήρωση της φάσης. Η «αλεπού» των ευρωπαϊκών γηπέδων, μπορεί να απέχει από τα σημερινά πρότυπα που πρέπει να έχουν οι σύγχρονοι ψηλοί, ωστόσο αυτό δεν τον εμποδίζει να θεωρείται ακόμη και σήμερα ένα πολύτιμο «γρανάζι» στην μηχανή της Ρεάλ Μαδρίτης. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο Ρέγιες με την χρήση του μυαλού και του δυνατού του κορμιού συνεχίζει παρά την προχωρημένη μπασκετικά ηλικία του, να είναι ένα χρήσιμο φόργουορντ / σέντερ, που έχει ιδιαίτερη έφεση στα ριμπάουντ, παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι, σκληράδα στην ρακέτα και ένα καλό (για ψηλό) σουτ από μέση και μακρινή απόσταση.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του παιχνιδιού του είναι φυσικά η κυριαρχία στον τομέα των ριμπάουντ. Στην συγκεκριμένη κατηγορία, ο Ρέγιες βρίσκεται στην κορυφή της λίστας τόσο σε επιθετικά (687) όσο και σε σύνολο (1.761) ριμπάουντ, στην ιστορία της διοργάνωσης. Επιπλέον, βρίσκεται στην 3η θέση του πίνακα με τους κορυφαίους σκόρερ της Ευρωλίγκας, έχοντας 2.957 πόντους σε 331 συμμετοχές. Πέραν όμως από το αγωνιστικό, ο Ρέγιες έχει τεράστια επιρροή και στο εξωαγωνιστικό κομμάτι της Ρεάλ, καθώς σε περιόδους κρίσης αναλαμβάνει να συσπειρώσει τον κόσμο και τους συμπαίκτες του, προκειμένου η Ρεάλ να βγάλει αντίδραση και να πετύχει τους στόχους της.

Ο γεννημένος στις 16 Μαρτίου 1980, Ισπανός φόργουορντ /σέντερ την φετινή σεζόν συνεχίζει να αποτελεί ένα χρήσιμο κομμάτι του ροτέισον της εν’ ενεργεία πρωταθλήτριας Ευρώπης, έχοντας κατά μέσο όρο 5.8 πόντους (92/116 - 94.7% β, 17/25 - 68% διπ), 3 ριμπάουντ, 0.6 ασίστ και 0.3 κλεψίματα, στα περίπου 11 λεπτά που βρίσκεται στο παρκέ. Το καλύτερό του παιχνίδι φέτος στην Ευρωλίγκα, το έχει πραγματοποιήσει κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας για την 10η αγωνιστική, όπου σημείωσε 10 πόντους (4/4 β και 3/5 διπ) και μάζεψε 5 ριμπάουντ, σε 11 λεπτά συμμετοχής.
Γενικά στην Ευρωλίγκα, ο Ρέγιες έχει κατά μέσο όρο σε 331 παιχνίδια, 8.9 ποντους (948/1.269 – 74.7% β, 946/1.897 – 49.9% διπ, 39/118 - 33.1% τριπ), 5.3 ριμπάουντ, 0.6 κλεψίματα, 0.8 ασίστ και 0.2 μπλοκ.

Εούλις Μπάεζ:

Η Γκραν Κανάρια έχει την τιμητική της στην συγκεκριμένη κατηγορία αθλητών που εξετάζεται, καθώς εντός της πεντάδας υπάρχει ακόμη ένας παίκτης της. Ο λόγος, για τον Εούλις Μπάεζ, ο οποίος έχει ήδη προλάβει να απασχολήσει το ενδιαφέρον του κόσμου με την απόδοσή του στην Ευρωλίγκα.

Ο 36χρονος πάουερ φόργουορντ αποτελεί πολύτιμο και αναπόσπαστο κομμάτι του ισπανικού συλλόγου από το 2012. Η παρουσία του επί σειρά ετών στην Liga Endesa, βοήθησε σημαντικά στην μπασκετική του εξέλιξη και να θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους παίκτες του ρόστερ του συλλόγου.

Σε επίπεδο Ευρωλίγκας, ο άσος από την Δομινικανή Δημοκρατία αν και πρωτάρης στην διοργάνωση πρόλαβε από νωρίς να δείξει μέρος της ποιότητάς του, κατακτώντας το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτης της 7ης αγωνιστικής. Η ατομική αυτή επιτυχία του Μπάεζ απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη αξία, από το γεγονός ότι σε ηλικία 36 ετών (18 Μαρτίου 1982), έγινε ο δεύτερος γηραιότερος καλαθοσφαιριστής που καταφέρνει να κερδίσει την συγκεκριμένη διάκριση της Ευρωλίγκας. Στην κορυφή βρίσκεται ο Άρβιντας Σαμπόνις, ο οποίος ήταν 39 ετών όταν αναδείχθηκε ο πολυτιμότερος της αγωνιστικής το 2004.

Με βάση το γεγονός ότι αγωνίζεται για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα, η επιδόσή του κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αφού σε σύνολο 12 αγώνων έχει καταφέρει να πετύχει κατά μέσο όρο 7.1 πόντους (22/29 – 75.9% β, 21/38 – 55.3% διπ, 7/28 – 25% τριπ), 4.3 ριμπάουντ, 0.8 κλεψίματα, 1.6 ασίστ και 0.1 μπλοκ.

Το καλύτερό του παιχνίδι στην διοργάνωση το έκανε την 7η αγωνιστική, όταν δηλαδή κέρδισε και το βραβείο του MVP, με αντίπαλο την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Στην εν’ λόγω αναμέτρηση έκανε νταμπλ νταμπλ με 16 πόντους (8/9 β, 4/6 διπ , 0/1 τριπ) και 10 ριμπάουντ ενώ το μοίρασε 4 ασίστ, έκανε 1 κλέψιμο και 1 μπλοκ, στα 23 λεπτά που βρέθηκε στο παρκέ.

Βασίλης Σπανούλης:

Η χαρακτηριστικότερη ίσως περίπτωση αθλητή στην συγκεκριμένη κατηγορία. Ο Βασίλης Σπανούλης, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε ηλικία 36 ετών (7 Αυγούστου 1982), εξακολουθεί να έχει τεράστια επιρροή στον τρόπο λειτουργίας του Ολυμπιακού, είτε βρίσκεται στο παρκέ είτε όχι.

Ο Έλληνας γκαρντ με την πορεία του στον χώρο του μπάσκετ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους «θρύλους» της Ευρώπης και κατά πολλούς τον βασικό παράγοντα για την αλλαγή της σύγχρονης ιστορίας των «ερυθρόλευκων» στο μπάσκετ. Η καθολική αναγνώριση που δέχεται ο αρχηγός του Ολυμπιακού από τον κόσμο, για την προσφορά του στο μπάσκετ, εντός και εκτός συνόρων, αποτελεί ίσως την πιο δυναμική απόδειξη της αξίας του. Οι ατομική και διασυλλογικοί τίτλοι, σπουδαίες εμφανίσεις και πολλά καλάθια νίκης είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που εμπλουτίζουν την λαμπρή του καριέρα.

Τα χρόνια μπορεί να πέρασαν και να μην διαθέτει τα αντανακλαστικά ή την έκρηξη του παρελθόντος, ωστόσο η υψηλή ποιότητά του ως αθλητή εξακολουθεί να υφίσταται και να αποτελεί κομβικό κομμάτι της συνολικής λειτουργίας της ομάδας του. Η ηγετική του προσωπικότητα, σε συνδυασμό με την νοοτροπία νικητή και το εκτελεστικό του ένστικτο, συνθέτουν ορισμένα πολύτιμα στοιχεία που του επιτρέπουν να έχει σημαντικό ρόλο στην ομάδα του ενώ αποτελεί και πηγή έμπνευσης για τους υπόλοιπους αθλητές, συμπαίκτες και μη. Γενικά, η απόδοση του έμπειρου γκαρντ πάνω στο παρκέ επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την συνολική εικόνα του Ολυμπιακού στις αναμετρήσεις του, αφού αναλαμβάνει πολλές αρμοδιότητες σε εκτελεστικό και δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού.

Το όνομά του δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τους κορυφαίους στην ιστορία της Ευρωλίγκας, καθώς πρόκειται για τον καλύτερο πασέρ (1.351 ασίστ) και τον δεύτερο σκόρερ (3.867 πόντους) της διοργάνωσης, σε σύνολο 289 αγώνων. Στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ στην ιστορία της Ευρωλίγκας δεσπόζει το όνομα του Χουάν Κάρλος Ναβάρο (4.152 πόντους).

Την φετινή σεζόν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης στον χώρο του μπάσκετ, ο Σπανούλης έπειτα από 12 αγώνες έχει κατά μέσο όρο 10.9 πόντους (26/35 – 74.3% β, 24/57 – 42.1% διπ, 19/57 – 33.3% τριπ), 2.2 ριμπάουντ, 5.3 ασίστ και 0.6 κλεψίματα, σε 24 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι. Η καλύτερή του εφετινή εμφάνιση στην διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με αντίπαλο την Ρεάλ Μαδρίτης για την 9η αγωνιστική, όταν και κατέγραψε στην στατιστική του 20 πόντους (1/3 β, 2/4 διπ, 5/6 τριπ), 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1 κλέψιμο, στα 22 λεπτά που έδωσε τον «παρών» στον αγώνα.

Στις δεκατρείς σεζόν που αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα έχει κατά μέσο όρο 13.4 πόντους (1.026/1.304 – 78.7% β, 777/1.577 – 49.3% διπ, 429/1.311 – 32.7% τριπ), 1.9 ριμπάουντ, 4.7 ασίστ και 0.8 κλεψίματα, σε σύνολο 289 παιχνιδιών.

Μπόμπι Ντίξον:

Το πρόσωπο που ολοκληρώνει την πεντάδα αυτής της ιδιαίτερης κατηγορίας αθλητών είναι ο «δαιμόνιος», Μπόμπι Ντίξον.

Ο Αμερικανός, με το τουρκικό διαβατήριο, τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει τα βλέμματα του κόσμου με τα κατορθώματά του και κυρίως με την εκτελεστική του δεινότητα από την περιφέρεια. Ο 35χρονος (10 Απριλίου 1983) πόιντ γκαρντ, έπειτα από μερικές περιπλανήσεις σε Γαλλία, Πολωνία και Ιταλία, επί της ουσίας «έφτιαξε» το όνομά του κατά την χρονική περίοδο 2012 – 2015 στην Τουρκία με την φανέλα της Καρσίγιακα, για να ακολουθήσει η μεγάλη μεταγραφή – απογείωση στην Φενέρμπαχτσε (2015 έως σήμερα).

Στα «κίτρινα καναρίνια» θα ανεβάσει κατακόρυφα της μετοχές του και θα γίνει ευρέως γνωστός στον χώρο του μπάσκετ και του αθλητισμού. Ο έμπειρος γκαρντ έχει καταφέρει σταδιακά να εξελιχθεί σε πολύτιμο παίκτη για την Φενέρ, χάρη στην ιδιαίτερα υψηλή εκτελεστική του ευχέρεια από το τρίποντο και την ικανότητά του να αναλαμβάνει και να ολοκληρώνει με επιτυχία δύσκολες – απρόβλεπτες φάσεις. Οι ελληνικοί σύλλογοι πολλάκις έχουν βιώσει το επιθετικό του ταλέντο, που σε πολλές περιπτώσεις αποδείχθηκε καθοριστικό για την έκβαση της αναμέτρησης.

Αρκετές φορές, η απόδοση και οι λύσεις που προσφέρει στην επίθεση ο Ντίξον έχουν αποδειχθεί σωτήριες για την Φενέρ, καθώς είτε έχουν αλλάξει υπέρ της τον ρυθμό του αγώνα είτε της έχουν χαρίσει την νίκη στο φινάλε. Σε κάθε περίπτωση, ο έμπειρος άσος αποτελεί μια πολύτιμη λύση στην επιθετική φαρέτρα του τουρκικού συλλόγου, ερχόμενος από τον πάγκο.

Την φετινή σεζόν στην Ευρωλίγκα, ο Ντίξον συνεχίζει να προσφέρει λύσεις στην Φενέρ, έχοντας σε 11 αγώνες κατά μέσο όρο 6.9 πόντους (5/6 – 83.3% β, 13/25 – 52% διπ, 15/35 – 42.9% τριπ), 2 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ και 0.5 κλεψίματα, σε 16 λεπτά ανά παιχνίδι. Η καλύτερή του εμφάνιση στην εφετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε την 10η αγωνιστική, με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα, όταν και σημείωσε 16 πόντους (1/1 β, 3/4 διπ, 3/7 τριπ), μάζεψε 5 ριμπάουντ και μοίρασε 2 ασίστ, σε 28 λεπτά συμμετοχής.

Στις πέντε σεζόν που έχει αγωνιστεί για την Ευρωλίγκα, ο Ντίξον έχει κατά μέσο όρο 9.9 πόντους (108/125 – 86.4% β,147/307 – 47.9% διπ, 208/ 506 – 39.5% τριπ), 2.5 ριμπάουντ, 0.9 κλεψίματα και 2.8 ασίστ, σε σύνολο 104 αγώνων στην διοργάνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Ντίξον κατάφερε να βρεθεί στην πέμπτη θέση όντας μερικές ημέρες μεγαλύτερος από τους Σεργκέι Μόνια (Χίμκι, 15 Απριλίου 1983), Τζέισι Κάρολ (Ρεάλ, 16 Απριλίου 1983), Μαρσελίνο Χουέρτας (Μπασκόνια, 25 Μαϊου 1983), Κιθ Λάνγκφορντ (Παναθηναϊκός, 15 Σεπτεμβρίου 1983) και Σινάν Γκιουλέρ (Φενέρμπαχτσε, 8 Νοεμβρίου 1983).

Γενικά, οι δέκα μεγαλύτεροι ηλικιακά παίκτες που αγωνίστηκαν διαχρονικά στην Ευρωλίγκα, δίχως να συμπεριλαμβάνεται ο Άλμπερτ Όλιβερ, είναι οι:

Νταν Γκεϊ (45 ετών, 7 μηνών και 12 ημερών) με τελευταία συμμετοχή την 1η Φεβρουαρίου 2007
Ντένις Μαρκονάτο (40 ετών, 4 μηνών και 8 ημερών) με τελευταία συμμετοχή στις 6 Νοεμβρίου 2015
Χαλούκ Γιλντιρίμ (39 ετών, 8 μηνών και 4 ημερών) με τελευταία συμμετοχή την 1η Μαρτίου 2012
Πάμπλο Πριτζιόνι (39 ετών, 7 μηνών και 19 ημερών) με τελευταία συμμετοχή στις 8 Μαΐου 2011
Μανουέλ Βανούτσο (39 ετών, 7 μηνών και 14 ημερών) με τελευταία συμμετοχή στις 19 Νοεμβρίου 2014
Ντέρικ Σαρπ (39 ετών, 6 μηνών και 2 ημερών) με τελευταία συμμετοχή στις 8 Μαΐου 2011
Άρβιντας Σαμπόνις (39 ετών, 4 μηνών και 20 ημερών) με τελευταία συμμετοχή στις 4 Απριλίου 2004
Νταμίρ Μρσιτς (39 ετών, 2 μηνών και 20 ημερών) με τελευταία συμμετοχή στις 14 Ιανουαρίου 2010
Άντρε Ρίντικ (38 ετών, 9 μηνών και 20 ημερών) με τελευταία συμμετοχή στις 22 Νοεμβρίου 2011
Άντονι Μπόουι (38 ετών, 5 μηνών και 8 ημερών) με τελευταία συμμετοχή στις 17 Απρίλιου 2002

Μπορεί οι εν λόγω καλαθοσφαιριστές να μην έχουν την ίδια λάμψη όπως στο ξεκίνημα της καριέρας τους ή να παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους σε πολλούς τομείς (ποιότητα, ηγετικότητα, επιρροή, ρόλο, θέση, τρόπο παιχνιδιού κλπ), όμως ως «γηραιοί» της φετινής Ευρωλίγκας προσδίδουν επιπλέον ενδιαφέρον στον κόσμο και έναν διαφορετικό τόνο στην παρακολούθηση – εξέλιξη της διοργάνωσης. Εξάλλου, όλοι τους είναι πολύτιμοι σε σχέση πάντα με τον ρόλο που τους έχει αναθέσει ο εκάστοτε σύλλογος.

Δείτε το βίντεο:











Επιμέλεια: Γιώργος Μαργέτης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x