Euroleague

Παναθηναϊκός με μαγκιά και ψυχή!

Αντεπιτίθεται και παρασέρνει τους αντιπάλους του ο Παναθηναϊκός. Αν και τα βρήκαν μπαστούνια, οι πράσινοι κατέθεσαν ψυχή στο τέλος και με πρωτεργάτες τους Καλάθη-Τζέιμς σκότωσαν την Μπασκόνια, 69-68.

Τι κι αν δεν έπαιξε όπως στα πρόσφατα παιχνίδια του; Τι κι αν υπήρξε «καρδιοχτύπι» στο ΟΑΚΑ; Τέλος καλό, όλα καλά για τον Παναθηναϊκό Superfoods, ο οποίος έκαμψε την αντίσταση της μαχητικής Μπασκόνια με σκορ 69-68, πέτυχε τέταρτη σερί νίκη και σκαρφάλωσε στο 9-5, βλέποντας… ορθάνοιχτα τετράδα!

Θρίλερ στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, με την ομάδα του Πασκουάλ να αντιμετωπίζει πολλά επιθετικά προβλήματα, αλλά στο νήμα να βρίσκει λύσεις από τον Τζέιμς. 15'' πριν από τη λήξη και με το τριφύλλι στο +1, οι διαιτητές... ανακάλυψαν φάουλ του Σίνγκλεντον, το οποίο έδωσε την κατοχή στους Βάσκους, ωστόσο ο φοβερός και απόψε Καλάθης έπαιξε τρομερή άμυνα πάνω στον Μπομπουά και δεν του επέτρεψε ΚΑΝ να σουτάρει για τη νίκη.

Εξαιρετική εμφάνιση από τον Σίνγκλεντον που σταμάτησε στους 23 πόντους (οι 19 στην πρώτη περίοδο), τα έκανε όλα ο Καλάθης με 14 πόντους (1/5 βολές), 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 4 κλεψίματα, «θηρίο» ο Τζέιμς με 16 πόντους και τους 9 από τους τελευταίους 11 πράσινους να είναι δικοί του, στα χαμηλά Ρίβερς, Μπουρούσης. Από πλευράς φιλοξενούμενων (υποχώρησαν στο 9-5) 17 είχε ο Σενγκέλια, 12 ο Χάνγκα και 10 ο Ντιόπ.

Την επόμενη Παρασκευή (30/12) ο Εξάστερος θα παίξει στο Καζάν απέναντι στην Ούνικς, όπου σε περίπτωση διπλού, τότε η ελληνική ομάδα θα βρίσκεται για τα καλά στο «κόλπο» του πλεονεκτήματος έδρας.

Το ματς

Μουδιασμένα μπήκε στο παρκέ ο Παναθηναϊκός που δεν είχε συγκέντρωση στην επίθεση, δεν πίεζε στην άμυνα και επέτρεψε στην Μπασκόνια να προηγηθεί 0-6. Καλάθης-Σίνγκλεντον το πήραν πάνω τους και άρχισαν να… λύνουν την ελληνική ομάδα, η οποία βρέθηκε μπροστά για πρώτη φορά με 9-8. Προς στιγμήν οι δύο αντίπαλοι πήγαιναν πόντο-πόντο, μέχρι που ήρθε το απόλυτο ξέσπασμα από τον σεληνιασμένο Σίνγκλεντον, πάντα σε συνάρτηση με το «σφίξιμο» των πρασίνων στα μετόπισθεν! Ο Αμερικανός σέντερ έκανε ΟΡΓΙΑ στο ΟΑΚΑ, τα έβαζε από ΠΑΝΤΟΥ (3/4 τρίποντα, 1/1 δίποντο, 8/8 βολές) και φτάνοντας τους 19 πόντους –σε μόλις 10’- οδηγούσε τον Εξάστερο στο +11, 27-16, προκαλώντας παροξυσμό στους φίλους του. Δια χειρός Σενγκέλια διαμορφώθηκε το 27-18 της πρώτης περιόδου.

inner

Ο Πασκουάλ άλλαξε τα πρόσωπα της πεντάδας (Τζέιμς, Παππάς, Φώτσης, Μπουρούσης, Ρίβερς) και… χάθηκε η χημεία του Παναθηναϊκού! Οι πράσινοι δεν μπορούσαν με τίποτα να βρουν ρυθμό, έχαναν μέχρι και βολές, με τον Σενγκέλια, που είχε πάρει το… όπλο του, να φέρνει σε πλήρη ισορροπία την αναμέτρηση, 27-27. Ο Τζέιμς σημείωσε το πρώτο πράσινο καλάθι μετά από 3’, ωστόσο είχαν μπλοκάρει τα πάντα για την ελληνική ομάδα. Δεν υπήρχε κάποιος να τραβήξει το... κουπί, ο «Μπουρού» τα έχανε όλα και την ίδια ώρα οι Ντιόπ-Σενγκέλια ήταν απόλυτοι κυρίαρχοι στους αιθέρες, επαναφέροντας την Μπασκόνια σε θέση οδηγού, 34-37. Τελικώς, το τριφύλλι πήγε στα αποδυτήρια στο -4 (37-41) πληρώνοντας το πολύ κακό του δεκάλεπτο, όπου σημείωσε μόλις 10 πόντους, δίχως να υφίσταται επιθετική λύση και ουσιαστικά να «σβήνει» η δυνατή εκκίνησή του.

inner

Ο Παναθηναϊκός συνέχιζε να έχει πάμπολλα προβλήματα στην επίθεσή του, να είναι ιδιαίτερα άστοχος και την ίδια στιγμή να δίνει την ευκαιρία στην Μπασκόνια να «οδηγεί» τον αγώνα. Ο Σενγκέλια πιστοποιούσε την πολύ καλή εμφάνισή του και «πάγωνε» το ΟΑΚΑ για το 40-49. Ο Καλάθης έκανε ό,τι μπορούσε για να επαναφέρει την ομάδα του στις… ράγες (49-51), αλλά όσο δεν υπήρχε «σταθερά» στην επίθεση, τόσο πιο εύκολο γινόταν το έργο των Βάσκων που ξέφυγαν εκ νέου με οκτώ, με τον Βόιγκντμαν να διαμορφώνει το 49-57. Στα τελευταία 50’’ της τρίτης περιόδου, ο Εξάστερος βρήκε το κουράγιο να μην αφήσει τη διαφορά να ανοίξει κι άλλο. Μια-δυο καλές άμυνες του Μπουρούση και οι «τζούρες» από τον ίδιο και τον Καλάθη μπροστά, έγραψαν το 55-59 στο 30’, σκορ που έδειχνε… θρίλερ στο κλειστό του Αμαρουσίου!

inner

Ο Ρίβερς –επιτέλους- εμφανίστηκε απόψε και με τρίποντο την κατάλληλη στιγμή, έβαλε μπροστά στο σκορ μετά από ώρα τον Παναθηναϊκό για το 62-61 στο 34’, εξέλιξη που… ξεσήκωσε τον κόσμο στο ΟΑΚΑ. Οι πράσινοι περνούσαν συνεχώς την μπάλα κοντά στη ρακέτα, αλλά ο Μπουρούσης δεν μπορούσε να βρει το χέρι του, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν αρκετές επιθέσεις στράφι. Και εκεί είναι που το πήρε ξανά πάνω του –μετά την μεγάλη εμφάνισή του στο Μιλάνο- ο Τζέιμς! Με πέντε σερί δικούς του πόντους, το τριφύλλι έφτασε στο 67-63, όμως η χαρά κράτησε… ελάχιστα, αφού το τρίποντο του Μπομπουά (τρία λεπτά πριν τη λήξη) έσφιξε εκ νέου τον κλοιό, για το 67-66. Ο Τζέιμς διατήρησε την ελληνική ομάδα σε θέση οδηγού (πετυχαίνοντας τον ένατο δικό του πόντο στους τελευταίους έντεκα των πρασίνων), όμως ο προαναφερθείς γκαρντ της Μπασκόνια δεν επέτρεπε στον Παναθηναϊκό να… ανασάνει, διαμορφώνοντας το 69-68, 1:35’ πριν το φινάλε. Ο Μπουρούσης είχε την ευκαιρία να «τελειώσει» την μπουγάδα, αλλά 20 δευτερόλεπτα πριν το τελικό σφύριγμα αστόχησε σε τρίποντο από τα οκτώ μέτρα για να ακολουθήσει η… ανακάλυψη των διαιτητών. Καταλόγισαν ανύπαρκτο φάουλ στον Σίνγκλεντον (σε διεκδίκηση του ριμπάουντ με τον Χάνγκα), εξέλιξη που έδωσε κατοχή στους Βάσκους για την τελευταία επίθεση. Ο Καλάθης, όμως, έπαιξε μυθική άμυνα πάνω στον Μπομπουά, του έκλεισε εντελώς το δρόμο και η μπάλα έμεινε στα χέρια του, με το 69-68 να μην αλλάζει και το ΟΑΚΑ να… λυτρώνεται!

Τα δεκάλεπτα: 27-18, 37-41, 55-59, 69-68

Παναθηναϊκός Superfoods (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 23 (3), Νίκολς 3 (1), Ρίβερς 4 (1), Τζέιμς 16 (2), Φώτσης, Παππάς, Φελντέιν 6, Γκάμπριελ, Μπουρούσης 3, Καλάθης 14 (1)

Μπασκόνια (Σίτο Αλόνσο): Λάρκιν 6, Πριτζιόνι, Βόιγκντμαν 6, Χάνγκα 12 (1), Μπομπουά 11 (1), Μπλάζιτς, Ντιόπ 10, Τιγί 4, Σενγκέλια 17, Μπάντιντζερ, Λουθ 2

inner
inner


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x