Euroleague

Πράσινο... ποτάμι παρέσυρε την Αρμάνι!

Δεν… ζαλίζεται ψηλά ο Παναθηναϊκός. Με κρεσέντο του killer Ρίβερς από τα 6,75 (έξι εύστοχα τρίποντα), ο Εξάστερος «σκότωσε» την Αρμάνι (80-72) και παρέμεινε σε τροχιά πλεονεκτήματος. Αγωνία για Καλάθη

This is OAKA… ξανά και ξανά!

Ο Παναθηναϊκός «μεταμορφώθηκε» στο δεύτερο μέρος, μάσαγε σίδερα στην άμυνα και κατάφερε να ρίξει στο… καναβάτσο την Αρμάνι Μιλάνο, επικρατώντας 80-72.

Κάπως έτσι η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ ανέβηκε στο 8-4 (ίδιο ρεκόρ με Φενέρ, μία νίκη λιγότερη από Ολυμπιακό και δύο από ΤΣΣΚΑ) και είναι εντός τετράδας, ενόψει της… διαβολοβδομάδας που ακολουθεί με Μακάμπι Τελ Αβίβ εντός και Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι.

Μεγάλη εμφάνιση από τον Κέι Σι Ρίβερς, ο οποίος σταμάτησε στους 20 πόντους με 6/9 τρίποντα, σταθερά σημαντικός ο Γκιστ με 11 πόντους και 7 ριμπάουντ (παρά το ότι φορτώθηκε με φάουλ), συνέβαλε τα μέγιστα ο Γκάμπριελ σε άμυνα και «μονομαχίες», διψήφιος και ο Λοτζέσκι με 14 πόντους (3/4 τρίποντα). Δεν έπαιξε λεπτό ο Ντένμον, σχεδόν... τίποτα από Βουγιούκα-Όγκαστ.

Λίγο πριν το φινάλε της τρίτης περιόδου, ο Καλάθης (9 πόντους, 12 ασίστ, 4 κλεψίματα) συγκρούστηκε με τον Μίτσοφ και χτύπησε στον ώμο. Οι εξετάσεις έδειξαν πως υπέστη κάκωση στον ώμο και απέφυγε τα χειρότερα, καθώς δεν θα μείνει για πολύ καιρό εκτός γηπέδων. 15/28 τρίποντα είχαν συνολικά οι πράσινοι, οι οποίοι... γλίτωσαν από τον «ζημιάρη» Θίοντορ στα μισά του τρίτου δεκάλεπτου, όταν ο Αμερικανός αποβλήθηκε (χρεώθηκε με τεχνική ποινή κι ενώ «κουβαλούσε» αντιαθλητικό από το πρώτο 20λεπτο).

Τα δεκάλεπτα: 14-23, 39-41, 64-57, 80-72

inner
inner

Το ματς

Το ζεστό χέρι του Λοτζέσκι και η πιεστική άμυνα έδωσαν γρήγορα-γρήγορα προβάδισμα στον Παναθηναϊκό (8-2), αλλά οι πράσινοι δεν είχαν διάρκεια στην απόδοσή τους. Σίνγκλετον-Καλάθης δεν μπορούσαν να οδηγήσουν επιθετικά, ενώ και η άμυνα –για τα δεδομένα του Εξάστερου- ήταν… τραγωδία (με τον Γκιστ να φορτώνεται με δύο φάουλ, κάτι που έπαιξε το ρόλο του). Θίοντορ και Μίτσοφ έκαναν ό,τι ήθελαν (είτε από μακριά, είτε με διεισδύσεις) και μοιραία ήρθαν τα πάνω-κάτω, με την Αρμάνι να ανακτά τα ηνία της αναμέτρησης με 15-10! Οι παίκτες του Πασκουάλ έμοιαζαν… σε άλλο γήπεδο, έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο, ήταν εξωφρενικά άστοχοι (με πολλές κακές επιλογές), έπαιζαν άμυνα με τα… μάτια, οι αλλαγές από τον πάγκο δεν προσέφεραν τίποτα και οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν το… τρελό black out της ελληνικής ομάδας, κλείνοντας το πρώτο δεκάλεπτο στο 23-14! Μάλιστα, κάποια διαφορετικά κριτήρια των διαιτητών στα σφυρίγματά τους προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό στο ΟΑΚΑ…

Δύο «βόμβες» του Ρίβερς από τα 6,75 επανέφεραν το χαμόγελο στα χείλη των φίλων του Παναθηναϊκού που είδαν την ομάδα τους να επιστρέφει και να μειώνει στον πόντο (22-23). Η χαρά, όμως, κράτησε για πολύ λίγο! Κι αυτό γιατί όσο η ελληνική ομάδα δεν έβρισκε ρυθμό στην επίθεση, όσο στην άμυνα… παραπατούσε (με τον Γκουντάιτις να κάνει ό,τι θέλει απέναντι σε Βουγιούκα-Όγκαστ και τους Τζέρελς-Θίοντορ να προκαλούν πολλά ρήγματα με τη δημιουργία τους), τόσο η Αρμάνι έπαιρνε θάρρος. Και έχτιζε και διαφορά, προκαλώντας… μίνι σιγή στο ΟΑΚΑ, όταν προηγήθηκε ακόμα και με 13 πόντους, 24-37, τιμωρώντας το κακό βράδυ του Εξάστερου. Τα 8 λάθη ως το 16’ ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της εικόνας του τριφυλλιού που έμοιαζε ανήμπορο να «ξεκολλήσει». Θα μπορούσαν, μάλιστα, τα πράγματα να ήταν χειρότερα, αλλά… ευτυχώς οι Ιταλοί έχαναν back to back… τετ-α-τετ και η διαφορά δεν άνοιγε ακόμη περισσότερο. Μέχρι που ο Ρίβερς πήρε την κατάσταση στα χέρια του και –επιτέλους- εμφανίστηκε η… λύσσα στην άμυνα! Με τους γηπεδούχους, λοιπόν, να επιτρέπουν μόλις 2 πόντους στην Αρμάνι στο τελευταίο τετράλεπτο(!) και τον Ρίβερς να «μπουμπουνάει» τρεις φορές από τα 6,75, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πάει στα αποδυτήρια μόλις στο -2 (39-41), σκορ που τον… κολάκευε βάσει εικόνας.

Οι παίκτες του Πασκουάλ επέστρεψαν στο παρκέ… μεταμορφωμένοι! Τα συνεχόμενα κλεψίματα στην άμυνα έδωσαν εύκολους πόντους στην επίθεση (με αιχμή του δόρατος τους Καλάθη-Γκιστ), ενώ ένα προσωπικό 5-0 του Λοτζέσκι έφεραν τον Παναθηναϊκό… καβάλα στ’ άλογο με 51-45! Δύο σερί τρίποντα από Θίοντορ και Καλνιέτις έδωσαν προς στιγμήν… ανάσα στην Αρμάνι, αλλά οι πράσινοι έδειχναν αποφασισμένοι να καθαρίσουν τη μπουγάδα. Και σε αυτό τους βοήθησε ο… Θίοντορ! Ο Αμερικανός γκαρντ τιμωρήθηκε με τεχνική ποινή για flopping και αποβλήθηκε αφού «κουβαλούσε» αντιαθλητικό φάουλ από το πρώτο μέρος. Κάπως έτσι η Αρμάνι έχασε τον κινητήριο μοχλό της κι εν συνεχεία… τ’ αυγά και τα καλάθια! Τα τρίποντα των Καλάθη-Σίνγκλετον άνοιξαν εκ νέου τη διαφορά, με το τριφύλλι να προηγείται 62-53, πατώντας πάνω και στην τρομερή του άμυνα, αφού είχαν κλείσει όλοι οι διάδρομοι και οι φιλοξενούμενοι… μάτωναν για να βρουν το δρόμο προς το καλάθι. Πάνω που το άγχος είχε φύγει από το ΟΑΚΑ, πάνω που ο Καλάθης είχε αρχίσει να ξαναζεσταίνεται για τα καλά, ήρθε η… παγωμάρα. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου, ο ηγέτης του Εξάστερου συγκρούστηκε στον ώμο με τον Μίτσοφ (στην προσπάθειά του για τη διεκδίκηση της μπάλας) και αποχώρησε με ανυπόφορους πόντους στον πάγκο… Το 64-57 στο 30’ μάλλον πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αφού μαζί με τον ομογενή γκαρντ… πονούσαν και οι φίλοι του Παναθηναϊκού, που φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του, θέλησαν να τονώσουν τη ψυχολογία του…

Η απουσία του Καλάθη προκάλεσε αδυναμία σε οργανωτικό επίπεδο, με τον Παναθηναϊκό να μην μπορεί να βρει εύκολους πόντους, αλλά και η Αρμάνι ήταν ανήμπορη να το εκμεταλλευτεί. Οι Μίτσοφ-Καλνιέτις είχαν «εγκλωβιστεί», ο Γκάουντλοκ ήταν απών και εκτός ρυθμού και κάπως έτσι ο Πιανιτζάνι δεν είχε τα… όπλα να κοντράρει την ελληνική ομάδα. Και οι Ρίβερς-Γκάμπριελ (πολύ καλή παρουσία και στις δύο άκρες του παρκέ για τον Αμερικανό πάουερ φόργουορντ) φρόντισαν να… τελειώσουν οριστικά τις όποιες ελπίδες των Ιταλών, αφού με δύο συνεχόμενα τρίποντα, έφεραν τους πράσινους στο +10, 72-62. Αν και απέμεναν περίπου 5’ για τη λήξη, οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούσαν με τίποτα να απειλήσουν, αφού η άμυνα του τριφυλλιού δεν τους επέτρεπε κάτι τέτοιο. Με τις μηχανές… σβηστά και δίχως το παραμικρό άγχος, ο Παναθηναϊκός διατήρησε καλό «μαξιλαράκι», με τους Λοτζέσκι, Λεκαβίτσιους, Γκάμπριελ να γράφουν το 79-69, την ώρα που ο Τσιντσιαρίνι… δεν γινόταν να το γυρίσει μόνος του. Με το μυαλό όλων στον Καλάθη, λοιπόν, ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ, τον Παναθηναϊκό να παίρνει εύκολα το ροζ φύλλο αγώνα, 80-72.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x