Euroleague

Ρεάλ προσκύνα, εδώ είναι ΟΑΚΑ!

Ποια βασίλισσα; Ο βασιλιάς! Αν και βρέθηκε στο -16, ο μεταμορφωμένος Παναθηναϊκός του δεύτερου μέρους έφερε τούμπα τη Ρεάλ, παίρνοντας το θρίλερ με 82-80. Αστόχησε σε buzzer beater τρίποντο ο Τόμπκινς

Έσπασαν καρδιές, αλλά στο τέλος μίλησε ο… νόμος του κατάμεστου ΟΑΚΑ!

Αν και βρέθηκε να χάνει μέχρι και με 16 πόντους (40-56), ο Παναθηναϊκός… αγρίεψε στο δεύτερο μέρος, εμφανίστηκε μεταμορφωμένος και έριξε στο καναβάτσο τη Ρεάλ Μαδρίτης, επικρατώντας 82-80.

Η ομάδα του Πασκουάλ προηγήθηκε με 4 στα τελευταία λεπτά (77-73), αλλά το εκτός ισορροπίας τρίποντο του Ντόντσιτς διαμόρφωσε το 77-77. Με μεγάλο σουτ του Παππά από τα 6,75, 22'' πριν τη λήξη, ο Εξάστερος πέρασε μπροστά με 80-78, ο Σλοβένος γκαρντ των Μαδριλένων απάντησε με δύο βολές, ωστόσο στη συνέχεια ο Γκιστ έκανε το ίδιο από τη γραμμή. Οι φιλοξενούμενοι είχαν τη τελευταία κατοχή, ο Τόμπκινς βρήκε το τρίποντο, αλλά ευτυχώς αυτό σημάδεψε σίδερο και προκάλεσε ανακούφιση στο πλήθος που... παραληρούσε.

Πρώτος σκόρερ για την ομάδα του Πασκουάλ ο Ρίβερς με 20 (πήρε φωτιά στο δεύτερο μέρος), 12 και 8 ασίστ είχε ο Καλάθης, συγκλονιστικός ο Γκιστ με 15 πόντους, 7 ριμπάουντ και «βρώμικη» δουλειά για… τρεις, έβαλε γερά το λιθαράκι του στην άμυνα, στη τέταρτη περίοδο, ο Γκάμπριελ, διψήφιος και ο Σίνγκλετον (10π.) ο οποίος έδωσε πολλές μάχες.

Από πλευράς Ρεάλ, που… πνίγηκε από την εκπληκτική άμυνα των πρασίνων στο δεύτερο μέρος αναγκάζοντάς την να βάλει μόλις 26 πόντους (κι ενώ είχε 28 στην πρώτη περίοδο και 26 στη δεύτερη!), 19 πόντους έβαλε ο Ντόντσιτς με… 8 λάθη(!) και από 12 οι Τόμπκινς-Ρέγες.

Στο 6-3 ανέβηκε ο Παναθηναϊκός που υπερασπίστηκε ξανά το «σπίτι» του, στο 5-4 υποχώρησε η βασίλισσα.

Τα δεκάλεπτα: 23-28, 40-54, 64-69, 82-80

inner
inner

Το ματς

Ο Λοτζέσκι… ζεμάταγε στην εκκίνηση του αγώνα και με δικούς του πόντους ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 8-2, δίνοντας νωρίς-νωρίς λόγο στην εξέδρα να ξεσηκωθεί. Οι πράσινοι διατήρησαν προς στιγμήν τα ηνία της αναμέτρησης, αλλά οι «τρύπες» στην άμυνα έκαναν… μπαμ, με τον νεαρό Γιούστα να το εκμεταλλεύεται και να κρατάει τη Ρεάλ… κολλιτσίδα, 11-9. Οι παίκτες του Πασκουάλ είχαν παρασυρθεί από το γρήγορο τέμπο που ήθελαν να επιβάλλουν οι φιλοξενούμενοι, ο Καλάθης έμοιαζε «μπουκωμένος», ενώ όταν ο Ντόντσιτς πήρε το όπλο του, η βασίλισσα… πάγωσε το ΟΑΚΑ παίρνοντας προβάδισμα με επτά, 13-20. Ο Καλάθης έδειξε να συνέρχεται με δύο «δικές του» σερί φάσεις, αλλά πάνω που ο Εξάστερος ετοιμαζόταν να αντιδράσει (19-22), οι διαιτητές… χάλασαν το μυαλό τους. Χρέωσαν με ανύπαρκτα φάουλ τους Αντετοκούνμπο (3ο προσωπικό)- Καλάθη, εκνεύρισαν τους πράσινους και οι Μαδριλένοι ξέφυγαν με 9, 19-28, τιμωρώντας την απάθεια του Εξάστερου στην άμυνα. Στο φινάλε της πρώτης περιόδου, πάντως, η ελληνική ομάδα κατάφερε να μετριάσει τη ζημιά, μειώνοντας σε 23-28 και δείχνοντας σημάδια ζωής, αν και είχε να αλλάξει άρδην την εικόνα της στα μετόπισθεν.

Όσο ο Παναθηναϊκός έπαιζε άμυνα με τα μάτια, όσο ήταν τόσο… soft, όσο επέτρεπε στη Ρεάλ να πηγαίνει το τέμπο στο δικό της στυλ, τόσο τα πράγματα γίνονταν χειρότερα, με τη διαφορά να εκτινάσσεται στους 10 (23-33) και να προκαλείται… σιγή στο ΟΑΚΑ. Ο Παππάς προσπαθούσε με ατομικές προσπάθειες (που έβγαζαν στην επιφάνεια και την εν γένει δυσλειτουργία στην επίθεση) να κρατήσει όρθιο τον Εξάστερο, ωστόσο ο Ρέγες έκανε ό,τι ήθελε απέναντι στους ψηλούς των γηπεδούχων (είτε κοντά στη ρακέτα, είτε από μέση απόσταση) και διατηρούσε… άνετα την απόσταση για τη Ρεάλ, 31-41 στο 15’. Προς στιγμήν, οι πράσινοι μείωσαν με τρίποντο του Σίνγκλετον (36-41), αλλά η κατάσταση πίσω ήταν… ανυπόφορη, με τους παίκτες του Λάσο να βάζουν όπως θέλουν και όποτε θέλουν τη μπάλα στο πράσινο καλάθι, με τους γηπεδούχους να μην μπορούν να βρουν κανένα αντίδοτο… Κάπως έτσι η Ρεάλ όχι απλά πήγε στα αποδυτήρια ούσα μπροστά στο σκορ, αλλά το έκανε και με… καλό «μαξιλαράκι», 40-54, απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που ήταν εφιαλτικά κακός αμυντικά και απρόσμενα βιαστικός επιθετικά.

Με το καλημέρα στο δεύτερο μέρος, ο Καμπάτσο ανέβασε τη διαφορά στους 16 (40-56), αλλά κάπου εκεί άρχισε να γυαλίζει το… μάτι των παικτών του Παναθηναϊκού! Η άμυνα του Εξάστερου ΓΟΝΑΤΙΣΕ τη Ρεάλ, αφήνοντάς την δίχως καλάθι για 4’, ο Γκιστ… ήταν άρχοντας κάτω από τη ρακέτα, σώζοντας αρκετές επιθέσεις, ο Καλάθης οδηγούσε μαεστρικά και ο Ρίβερς «μπουμπούναγε» από μακριά, με αποτέλεσμα η ελληνική ομάδα να τρέξει σερί 13-0, να μειώσει σε 53-56 και να προκληθεί «σεισμός» από 18.000 πράσινους οπαδούς στο ΟΑΚΑ! Το μομέντουμ ήταν ξεκάθαρα υπέρ του τριφυλλιού και οι «τζούρες» των Καμπάτσο-Ντόντσιτς δεν ήταν αρκετές να αλλάξουν τα δεδομένα, με τη νέα τρίποντη «βόμβα» από τον Σίνγκλετον να διαμορφώνει το 60-61 και να στέλνει πιο ξεκάθαρο μήνυμα από ποτέ πως ο Παναθηναϊκός… επέστρεψε και «δαγκώνει»! Οι παίκτες του Πασκουάλ είχαν «πνίξει» τους αντιπάλους τους, δεν τους άφηναν να πάρουν ανάσα, ωστόσο οι Μαδριλένοι κατάφεραν στο τελευταίο δίλεπτο, με τη διορατικότητα του πολύτιμου Ρέγες και ένα απίθανο buzzer beater τρίποντο του Καμπάτσο, να πάρουν ξανά μια μικρή διαφορά στο φινάλε του δεκαλέπτου, 64-70.

Με τον Ρίβερς να συνεχίζει το προσωπικό του κρεσέντο, την άμυνα να… καταπίνει κάθε «όπλο» της Ρεάλ και τον Πασκουάλ να βγάζει λαγό από το καπέλο με την είσοδο του Γκάμπριελ στο παρκέ, ο Παναθηναϊκός πλησίασε ξανά σε απόσταση αναπνοής, 69-71. Μπορεί Καλάθης-Γκάμπριελ να είχαν 1/4 συνεχόμενες βολές, μπορεί να υπήρχε αδικαιολόγητη εμμονή σε τρίποντα, ωστόσο η απίθανη άμυνα του πρώτου στον Ντόντσιτς, ανάγκαζε τον Σλοβένο σε λάθη, κάτι που έδινε… ζωή και νέες κατοχές στον Εξάστερο για να κυνηγήσει την ανατροπή! Ο Ρίβερς δεν… συγχώρησε στο 36’ και με «βόμβα» από μακριά έβαλε μετά από ώρα μπροστά στο σκορ τους πράσινους, 75-73, προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στο κλειστό του Αμαρουσίου. Ο Γκάμπριελ αποδεικνυόταν λίρα εκατό στην ενίσχυση της φροντ λάιν, η «βασίλισσα» είχε πελαγώσει από τη σεμιναριακή άμυνα του τριφυλλιού και ο Γκιστ με νέο καλάθι, για το 77-73, επιβεβαίωνε την τρομακτική του άνοδο στο δεύτερο μέρος. Ο Ντόντσιτς δεν θεωρείται άδικα παιδί-θαύμα του παγκόσμιου μπάσκετ. Με εκτός ισορροπίας τρίποντο, 1:45’ πριν τη λήξη, ισοφάρισε σε 77-77 και… σίγησε τον πράσινο λαό στις εξέδρες. Μία βολή του Τόμπκινς στη συνέχεια έδωσε προβάδισμα στους φιλοξενούμενους, ο Καλάθης πήγε σε βιαστική επίθεση, αλλά στα… καπάκια ο Ντόντσιτς έκανε νέο λάθος, κάτι που… ξετύλιξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο Παππάς! 22’’ πριν το τέλος, ο Έλληνας γκαρντ σηκώθηκε για τρεις και παράλληλα σήκωσε στο πόδι ένα ολόκληρο γήπεδο για το πράσινο προβάδισμα, 80-78. Δύο βολές του Ντόντσιτς έφεραν εκ νέου λεπτές ισορροπίες, αλλά στα 15’’ πριν το φινάλε ο Γκιστ κέρδισε φάουλ –αν και μάλλον βρήκε μπάλα ο Ρέγες- και με ολύμπια ψυχραιμία έγραψε το 82-80. Η Ρεάλ είχε τη τελευταία κατοχή, βγήκε το σουτ για τον Τόμπκινς, αλλά ευτυχώς αυτός σημάδεψε σίδερο και δεν χάλασε το «πάρτι» του Εξάστερου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x