Euroleague

Ο εμφύλιος... μπορεί να περιμένει

Έκανε το καθήκον του και τέλειωσε με... στιλ την πρώτη φάση! Ο Παναθηναϊκός πέτυχε τέταρτη σερί νίκη στην Ευρωλίγκα, 75-72 την Ζαλγκίρις, τερμάτισε τρίτος κι αποφεύχθηκε ο ελληνικός εμφύλιος.

Ούτε επιλογές, ούτε τίποτα… Ο Παναθηναϊκός –όπως προστάζει η βαριά φανέλα του- έπαιξε για τη νίκη στη Λιθουανία και την πήρε κόντρα στη Ζαλγκίρις Κάουνας με 75-72, στο φινάλε της πρώτης φάσης.

Έτσι, οι πράσινοι τερμάτισαν στην τρίτη θέση και αποφεύχθηκε ο ελληνικός εμφύλιος στο Top-16, καθώς «πέφτουν» πάνω στον όμιλο της Φενέρμπαχτσε του Ζοτς. Οι Λιθουανοί απ’ την άλλη θα ‘ναι εκ των αντιπάλων του Ολυμπιακού στην επόμενη φάση.

Ο Καλάθης με 14 πόντους και 6 ασίστ ηγήθηκε των πρασίνων (8/18 τρίποντα, 17/27 βολές, 17 λάθη), καλός μετά από καιρό ο Πάβλοβιτς που είχε double double με 12 πόντους-10 ριμπάουντ, ενώ ο Φελντέιν πρόσθεσε άλλους 14. Για τους ηττημένους -έχασαν ευκαιρία στην εκπνοή να στείλουν το ματς στην παράταση- ζημιά έκανε ο Χάνλαν με 19 πόντους, ενώ 13 είχε ο Γιανκούνας με 11 «σκουπίδια».

Το ματς

Ο Παναθηναϊκός μπήκε με διάθεση να «πνίξει» στην άμυνά του τη Ζαλγκίρις. Και μπορεί να την κράτησε χαμηλά, αλλά σε πρώτη φάση –λόγω των άτσαλων τελειωμάτων των Κούζμιτς και Πάβλοβιτς- δεν μπόρεσε να πάρει… αέρα, όντας οριακά μπροστά με 6-4. Ο Φελντέιν σημείωσε πέντε σερί πόντους, η άμυνα πίσω παρέμενε σε καλά επίπεδα και το τριφύλλι ξέφυγε με 7 για το 11-4 και το 14-7. Ο Ραντούλιτσα και ο Καλάθης έδωσαν λύσεις, διατηρώντας τα ηνία για τους πράσινους, ωστόσο Ουλανόβας και Χάνλαν έκαναν ζημιά, μειώνοντας σε 16-18 και προτού ο Φώτσης ευστοχήσει σε τρίποντο για το +5 του Εξάστερου στο φινάλε της περιόδου, 21-16.

Άσχημα εξελίχθηκε το επόμενο τετράλεπτο για τον Παναθηναϊκό. Όχι μόνο γιατί σ’ αυτό το διάστημα σημείωσε μόλις δύο πόντους (κακές επιλογές, χωρίς οργάνωση στην επίθεση, χωρίς καλό passing game, με λάθη), αλλά και γιατί πίσω… έμπαζε (κυρίως στο ζωγραφιστό) με αποτέλεσμα η Ζαλγκίρις να ανατρέψει τα δεδομένα και να προηγηθεί για πρώτη φορά με 24-23. Με τον Καλάθη να ηγείται σε άμυνα και επίθεση, το τριφύλλι έτρεξε ένα μίνι σερί και ανέκτησε τα ηνία με 32-30. Διαφορά που θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη αν ο –σχεδόν μόνιμα εύστοχος από ‘κει- Ραντούλιτσα δεν έχανε βολές. Το θέαμα δεν ήταν καλό στη δεύτερη περίοδο, οι πράσινοι συνέχισαν να «πετούν» βολές κι εν τέλει ο Χάνλαν οδήγησε την Ζαλγκίρις –με 11 πόντους- στα αποδυτήρια, ούσα μπροστά με 36-34.

Ο Καλάθης έκανε τα πάντα. Σκόραρε, μοίραζε (αρκετά) καλάθια σε Κούζμιτς, αλλά την ίδια ώρα η άμυνα ήταν ευάλωτη και δη μέσα στη ρακέτα. Μοιραία λοιπόν σε ένα επιθετικό κρεσέντο των δύο ομάδων, παρέμεναν «κολλιτσίδα» η μία πίσω από την άλλη, 43-43. Τα αμυντικά προβλήματα για τον Παναθηναϊκό ήταν αρκετά και οι εξαιρετικοί απόψε Λεκαβίτσιους-Χάνλαν έδωσαν την ευκαιρία στους γηπεδούχους να ξεφύγουν με 6 (51-45). Οι παίκτες του Τζόρτζεβιτς έβγαλαν ξανά αντίδραση με Καλάθη-Γιάνκοβιτς να ισοφαρίζουν γρήγορα-γρήγορα σε 51-51, όμως και πάλι οι Λιθουανοί βρήκαν –έστω και με απίθανο- τρόπο να ξεφύγουν. Ο Καλνιέτις εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Διαμαντίδη και με buzzer beater απ’ το κέντρο, έγραψε το 58-52 υπέρ της ομάδας του στο 30’.

Παναθηναϊκός είσαι, δεν τα παρατάς ποτέ… Με τον αρχηγό Διαμαντίδη να δίνει το σύνθημα (με τρίποντο) και τον υπαρχηγό Φώτση να τον… μιμείται, το τριφύλλι έτρεξε γρήγορο σερί 8-2 στην τέταρτη περίοδο και ισοφάρισε σε 60-60! Ο Εξάστερος κρατούσε προσωρινά το προβάδισμα, αλλά κάθε φορά οι γηπεδούχοι έβρισκαν… απάντηση, ενώ το τρίποντο του εξαιρετικού Χάνλαν, τους έβαλε μπροστά με 67-66, προτού ο Φελντέιν του… απαντήσει με τον ίδιο τρόπο για το 69-67 υπέρ του Παναθηναϊκού. Ο Πάβλοβιτς απόψε θυμήθηκε τον καλό εαυτό του και βγήκε μπροστά την κρίσιμη στιγμή, ευστοχώντας για τρεις, για το 72-69. Οι γηπεδούχοι έχαναν βολές, ο Φελντέιν τις έβαζε, ο Γκιστ έπαιξε... αμυνάρες και στα τελευταία δευτερόλεπτα, ο Παναθηναϊκός κρατούσε «μαξιλαράκι» +3, 75-72. Η τελευταία κατοχή ήταν για τους Λιθουανούς, οι πράσινοι έπαιξαν κακή άμυνα και έδωσαν ελεύθερο τρίποντο στον Μότουμ, ωστόσο το… σίδερο απέτρεψε την παράταση.

Τα δεκάλεπτα: 16-21, 36-34, 58-52, 72-75

Ζαλγκίρις: Βένε, Λεκαβίτσιους 9, Πότσιους 8, Καλνιέτις 5, Μότουμ 2, Γιανκούνας 13, Βουγιούκας 9, Γιαβτόκας 2, Χανλάν 19, Ουλαβόνας 5.

Παναθηναϊκός: Πάβλοβιτς 12, Γιάνκοβιτς 3, Φώτσης 6 (2), Ραντούλιτσα 6, Παππάς 1, Φελντέιν 14 (2), Διαμαντίδης 6, Γκιστ 5, Καλάθης 14 (2), Κούζμιτς 8

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x