Ευρώπη

Στο φώναζαν το έκανες: Μοναδική «βασίλισσα» σε όλη την Ευρώπη!

Το όνειρο των οπαδών της να την ξαναδούν βασίλισσα εκπλήρωσε η ΑΕΚ! Η ψυχωμένη Ένωση κατάπιε 100-94 στο καμίνι του ΟΑΚΑ τη Μονακό και μέσα σε ντελίριο από 18.000 οπαδούς σήκωσε το τρίτο της ευρωπαϊκό.

Στη Γη της Επαγγελίας 18 χρόνια μετά το έπος της Λοζάνης επέστρεψε η ΑΕΚ!

Η Ένωση του Μάκη Αγγελόπουλου και του Ντράγκαν Σάκοτα μπροστά σε 18.000 τρελαμένους φιλάθλους της που μετέτρεψαν το κλειστό του ΟΑΚΑ σε… Καλλιμάρμαρο επικράτησε της Μονακό με 100-94 και έβαψε κατακίτρινη την κορυφή της Ευρώπης κατακτώντας τον τίτλο του Basketball Champions League, γράφοντας το δικό της παραμύθι 50 χρόνια μετά από αυτό του '68.

Καλύτερη η εικόνα της ΑΕΚ στο πρώτο μέρος με τους Γκριν και Χάντερ να έχουν το κιτρινόμαυρο… τιμόνι επιθετικά και να επιτρέπουν στην Ένωση να πάει στην ανάπαυλα με τη διαφορά στις παρυφές των δέκα πόντων (44-53).

Μείωσε στον πόντο στο δεύτερο μέρος η Μονακό, ωστόσο οι παίκτες του Σάκοτα, που δεν έχασαν σε κανένα σημείο του παιχνιδιού το προβάδισμα στο σκορ, και παρ’ ότι στο τέλος του παιχνιδιού κόντεψαν να αυτοκτονήσουν, είχαν απαντήσεις σε όλες τις γαλλικές παγίδες και κατάφεραν να φτάσουν δίκαια στην επικράτηση.

Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Μάικ Γκριν ο οποίος είχε 19 πόντους, 5 ριμπάουντ και έπαιξε και για το ματς της… Παρασκευής. Άξιοι συμπαραστάτες του ο Πάντερ και ο αρχηγός Σάκοτα, πετυχαίνοντας έκαστοι από 16 πόντους.

Ο Γκλαντίρ κράτησε ζωντανούς τους Μονεγάσκους με 16 πόντους και απίθανα τρίποντα.

inner

Το ματς

Οι Γκριν, Λαρεντζάκη, Χάρις, Τζέιμς και Χάντερ αποτέλεσαν την αρχική πεντάδα της Ένωσης.

Ονειρικό ήταν ξεκίνημα της ΑΕΚ στο ματς. Ο Χάντερ έδωσε το έναυσμα με ένα τρομερό κάρφωμα, με τους Γκριν και Λαρεντζάκη να παίρνουν τη σκυτάλη κάνοντας το 7-0 και να σηκώνουν στο… πόδι από νωρίς το ΟΑΚΑ. Ο Λακόμπ μείωσε προσωρινά σε 7-2, ωστόσο ένα ακόμη καλάθι από το Γκριν, αλλά και ένα νέο κάρφωμα του… ιπτάμενου Χάντερ έστειλαν την Ένωση στο +9 (11-2), αναγκάζοντας τον τεχνικό των Γάλλων, Ζβέζνταν Μίτροβιτς να καλέσει εσπευσμένα τάιμ αουτ. Οι δύο Αμερικάνοι οδηγούσαν επιθετικά την ΑΕΚ, πετυχαίνοντας του 12 από τους 17 πρώτους πόντους των «κιτρινόμαυρων» στο ματς. Ήταν δεδομένο, ωστόσο πως και η Μονακό κάποια στιγμή θα αντιδράσει. Έτσι, οι Μονεγάσκοι έχοντας για αιχμή του δόρατος, τον Λακόμπ έριξαν σχετικά γρήγορα τη διαφορά στο -4 (19-15). Ο Χάντερ παρ’ όλα αυτά συνέχιζε να κάνει ό,τι θέλει απέναντι στον «βαρύ» Κικάνοβιτς, με τον Γκριν να στέλνει με τρίποντη οβίδα από τα 7,5 την Ένωση στο +9 (24-15) στο 2:08 πριν την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου. Η Μονακό με τη σειρά της έτρεξε ένα γρήγορο 5-0 μειώνοντας στους τέσσερις (24-20), με τους Πάντερ και Μαυροειδή να υπογράφουν ένα ιδανικό «κιτρινόμαυρο» φινάλε στο τέλος της πρώτης περιόδου, το οποίο βρήκε την ΑΕΚ να έχει το προβάδισμα με +9 (29-20).

inner

Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα επέστρεψαν στο δεύτερο δεκάλεπτο μετά τη διακοπή οι Γάλλοι, οι οποίοι μείωσαν αρχικά στους τέσσερις (29-25) και εν συνεχεία στους τρεις (30-27) στο 7:02. Ένα… τυχερό τρίποντο του Σάκοτα με τη βοήθεια του ταμπλό, όμως έστειλε την Ένωση και πάλι στο +6 (35-29), με τους οιωνούς να δείχνουν… τίτλο. Ο Γκριν είχε πολύ καλύτερη εικόνα σε σχέση με αυτή της Παρασκευής, ο Μαυροειδής έδινε λύσεις κοντά στο καλάθι, ενώ και ο μέχρι εκείνο το σημείο άποντος Μάνι Χάρις έκανε την εμφάνισή του στο ματς με την ΑΕΚ να ξεφεύγει με +8 (43-35) στο 3:23 πριν τη ανάπαυλα. Οι Μονεγάσκοι έδειξαν και πάλι «σφυγμό» πλησιάζοντας στους τέσσερις (43-39), όμως μία βολή του Γκριν και ένα από τα γνωστά τρίποντα του Σάκοτα έδωσαν στους «κιτρινόμαυρους» αέρα δέκα πόντων 49-39 στο 1:48. Ένα τρίποντο του Κικάνοβιτς και ένα coast to coast μπάζερ μπίτερ λέι απ του Γκριν (είχε φτάσει ήδη τους 13 πόντους) διαμόρφωσαν το 53-44 με το οποίο οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην ανάπαυλα.

inner

«Μουδιασμένο» ήταν το ξεκίνημα της ΑΕΚ στο δεύτερο μέρος, με τους παίκτες του Ντράγκαν Σάκοτα να μένουν χωρίς σκορ ως το 8:11 επιτρέποντας παράλληλα στους Μονεγάσκους να πλησιάσουν στους πέντε (43-38). Το… ρόδι έσπασε ο Γκριν με δύο εύστοχες βολές, με τον Τζέιμς να στέλνει τη διαφορά και πάλι στους εννέα (57-48) με ωραίο τελείωμα στον αιφνιδιασμό. Ωστόσο η Μονακό ανέβασε και πάλι ταχύτητα και κατάφερε μάλιστα με νέο σερί να ρίξει τη διαφορά στην ελάχιστη τιμή της (58-57) στο 4:12 πριν το τέλος της τρίτης. Πλέον η Ένωση ένιωθε για τα καλά στην πλάτη της την καυτή ανάσα των Μονεγάσκων με το παιχνίδι να ισορροπεί κυριολεκτικά σε τεντωμένο σκοινί. Παρά τη γαλλική αντεπίθεση όμως, οι κιτρινόμαυροι δεν έχασαν την συγκέντρωσή τους. Με τον Γκριν να βρίσκεται σε δαιμονιώδη κατάσταση και την άμυνα να υψώνει… τοίχος, η Ένωση απέκτησε και πάλι απόσταση ασφαλείας με τον Λαρεντζάκη να στέλνει τη διαφορά και πάλι στους δέκα (71-61) στο 1:49 της τρίτης. Παρ’ όλα αυτά οι Γάλλοι είχαν αποδείξει πως θα πουλήσουν πολύ ακριβά το... τομάρι τους. Με επτά αναπάντητους πόντους και ένα απίστευτο τρίποντο του Γκλαντίρ σε νεκρό χρόνο μείωσαν στους τρεις (73-70) στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου και μετέτρεψαν την τελευταία περίοδο σε ταινία-θρίλερ!

Το κιτρινόμαυρο άγχος των πρώτων λεπτών ωστόσο, ήρθε να διώξει ο Κέβιν Πάντερ. Ο Σάκοτα επανέφερε τον Αμερικάνο στο ματς και αυτός τον δικαίωσε απόλυτα, σημειώνοντας επτά συνεχόμενους πόντους και επιτρέποντας στην ΑΕΚ να ξεφύγει με +7 (80-73) στο 8:12. Η… κούπα είχε αρχίσει να «κιτρινίζει» με τον Σάκοτα να παίρνει τη σκυτάλη και με πέντε προσωπικούς πόντους να κάνει εκ νέου διψήφια τη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων (87-76) στο 6:12. Αυτό έμοιαζε να είναι και το τελειωτικό χτύπημα για τους Μονεγάσκους οι οποίοι έδειχναν να έχουν ξεμείνει από δυνάμεις και ψυχικά αποθέματα. Η διαφορά παρέμενε σταθερά σε διψήφια επίπεδα (94-84) στο 2:56 πριν την ολοκλήρωση του παιχνιδιού και όλα έμοιαζαν να έχουν κριθεί. Ωστόσο οι παίκτες της ΑΕΚ εμφάνισαν για ακόμα μία φορά τάσεις… αυτοκαταστροφής και με τραγικές επιλογές στα τελευταία λεπτά, άγγιξαν την αυτοκτονία με την Μονακό να μειώνει στους τρεις (97-94) και ενώ απέμεναν 32’’ στο χρονόμετρο. Ο Γκριν που από ωραίος πήγε να γίνει… μοιραίος, υπέπεσε σε μεταφορά και πλέον οι Γάλλοι είχαν την ευκαιρία με εύστοχο τρίποντο να στείλουν το παιχνίδι στην παράταση. Ο Τζέιμς, όμως είχε διαφορετική άποψη κερνώντας τον Κούπερ μία… μεγαλοπρεπέστατη τάπα και κερδίζοντας συνέχεια το φάουλ. Ο Αμερικάνος είχε κρύο αίμα από την γραμμή και με δύο βολές έβαλε την υπογραφή του στη νίκη της Ένωσης. Το τελευταίο πόντο του παιχνιδιού σημείωσε ο Γκριν, ο οποίος με μία βολή έκανε… τριψήφια την κιτρινόμαυρη συγκομιδή (100-94) και έδωσε χαρακτήρα θριάμβου στην νίκη της ΑΕΚ.

Δεκάλεπτα: 29-20, 24-24, 20-26, 27-24

Διαιτητές: Αλεξάνταρ Γκίσιτς (Σερβία), Τόμας Γιασέβιτσους (Λιθουανία), Μάρτινς Κοζλόφσκις (Λετονία)

inner

inner

Αλέξανδρος Ξενικάκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x