Euroleague

Στο ΟΑΚΑ κουμάντο κάνει ο Παναθηναϊκός!

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε με την Μπασκόνια ο Παναθηναϊκός. Εν μέσω… δημοψηφίσματος, οι πράσινοι επιβεβαίωσαν το… νόμο του ΟΑΚΑ, επικρατώντας 80-76 και παραμένοντας στο κόλπο της τετράδας.

Το… νόμο του ΟΑΚΑ επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά ο Παναθηναϊκός. Εν μέσω «εκδηλώσεων» κατά της Ευρωλίγκας, η ομάδα του Πασκουάλ επικράτησε 80-76 της Μπασκόνια και διατηρήθηκε στο «κόλπο» της τετράδας, ανεβαίνοντας στο 14-8.

Από τη δεύτερη περίοδο κι έπειτα, οι πράσινοι μπήκαν σε θέση... οδηγού, έχτισαν διψήφιες διαφορές, αλλά λίγο έλειψε στο τέλος να το πληρώσουν όταν... παραχαλάρωσαν και επέτρεψαν στους φιλοξενούμενους να ξαναμπούν στη διεκδίκηση του ροζ φύλλου (με μεγάλα τρίποντα). Ωστόσο, 35'' πριν τη λήξη ο Τζάνινγκ βρήκε σίδερο σε ελεύθερο τρίποντο, για να μειώσει στον πόντο, και ουσιαστικά τα πάντα τελείωσαν...

Γκάμπριελ και Γκιστ οι πρώτοι σκόρερ του Εξάστερου με 15 πόντους, 12 έβαλε ο Παππάς, 10 ο Σίνγκλετον με 9 ριμπάουντ, ενώ ο Καλάθης μοίραζε ασίστ με το... τσουβάλι, σταματώντας στις 11.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας «μποϊκοτάρισαν» τον ύμνο της διοργανώτριας αρχής, καθώς πριν το τζάμπολ δεν πήγαν στο κέντρο του παρκέ, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Συνθήματα κατά του Μπερτομέου και υπέρ του (απόντα) Γιαννακόπουλου από την εξέδρα, η οποία συχνά-πυκνά γιούχαρε τους διαιτητές για τις αποφάσεις τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα. Όλα αυτά φυσικά την ώρα που στις αρχές της εβδομάδας αναμένουμε το δημοψήφισμα για το μέλλον του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα...

Τα δεκάλεπτα: 21-22, 46-40, 67-53, 80-76

inner
inner

Το ματς

Τα back to back τρίποντα από Σίνγκλετον-Γκιστ, στην εκκίνηση του αγώνα (6-5), ήταν ελαφρώς… παραπλανητικά. Εν μέσω κόντρας με Ευρωλίγκα, οι πράσινοι έμοιαζαν να μην είναι συγκεντρωμένοι, να είναι πολύ χαλαροί στην άμυνα (κυρίως κοντά στη ρακέτα) και παράλληλα… βιαστικοί και δίχως ιδέες στην επίθεση. Τι είχε αυτό ως αποτέλεσμα; Το 11-18 υπέρ της Μπασκόνια, με τους Σενγκέλια-Βόιγκτμαν να έχουν στήσει μίνι «πάρτι» στο ζωγραφιστό και την ελληνική ομάδα να μην μπορεί (προς στιγμήν) να αντιδράσει… Καλάθης και Γκιστ άρχισαν να βγάζουν τις… κλασικές πλέον εντυπωσιακές συνεργασίες τους, οι οποίες κρατούσαν στο «κόλπο» τον Εξάστερο, μέχρι να πάρει… φωτιά ο Γκάμπριελ (αντί του Σίνγκλετον που… έμπαζε νερά στα μετόπισθεν). Δύο συνεχόμενα τρίποντα του Αμερικανού (από τις δύο γωνίες του παρκέ) όχι μόνο ξεσήκωσαν για τα καλά τον κόσμο, αλλά έφεραν το τριφύλλι μόλις στο -1 στο φινάλε της περιόδου, 21-22.

Όπως τελείωσε το πρώτο δεκάλεπτο (με δύο τρίποντα του Γκάμπριελ), έτσι ξεκίνησε και το δεύτερο. Από την ανάποδη! Με δύο… βόμβες του Τζάνινγκ, η Μπασκόνια αποσπάστηκε εκ νέου με 21-28, αλλά δεν το χάρηκε πολύ. Για την ακρίβεια δεν της επέτρεψε κάτι τέτοιο η άμυνα του τριφυλλιού, ο… δαιμονισμένος Γκάμπριελ και ο «σβούρας» Λεκαβίτσιους που… σήκωσαν μανίκια. Οι δυο τους, λοιπόν, είτε από μακριά (4/5 τρίποντα ο Γκάμπριελ), είτε από κοντά έφεραν τα πάνω-κάτω, με τον Παναθηναϊκό να ανακτά εκ νέου το προβάδισμα με το 36-32 στο 16’! Οι πράσινοι είχαν λυθεί για τα καλά και με «όπλο» το σουτ από τα 6,75 (με τους Παππά-Αντετοκούνμπο να παίρνουν τη σκυτάλη) κατάφεραν να πάνε στα αποδυτήρια με το υπέρ τους 46-40, χάρη σε ακόμα μία εντυπωσιακή συνεργασία των Καλάθη-Γκιστ… at the buzzer.

Αφιονισμένοι επέστρεψαν στο παρκέ οι παίκτες του Πασκουάλ. Και στις δύο άκρες αυτού! «Πνίγοντας» με την άμυνά τους τη Μπασκόνια και με τους Καλάθη-Γκιστ να συνδυάζονται με… κλειστά μάτια, ο Εξάστερος όχι μόνο διατήρησε τα ηνία του αγώνα, αλλά και με τη… βόμβα του Ρίβερς από μακριά ξέφυγε για πρώτη φορά με 13, 55-42. Οι πράσινοι έδειχναν να έχουν βάλει το νερό στ’ αυλάκι και είναι αλήθεια πως οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούσαν να κάνουν το παραμικρό απέναντι στην ελληνική ομάδα, η οποία με Παππά και Σίνγκλετον να «κουβαλάνε» στο σκοράρισμα, έφτασαν μέχρι και στο +18 (67-49), οχυρώνοντας τη ρακέτα τους και υποχρεώνοντας τους αντιπάλους τους να αναλώνονται σε σκοτωμένα σουτ από μακριά. Με δύο αναπάντητα καλάθια του… μοναχικού Μπομπουά, η Μπασκόνια «έγραψε» το 67-53 στο 30’, σκορ που έδινε ξεκάθαρο προβάδισμα στον Εξάστερο.

Η αλήθεια είναι πως ο Παναθηναϊκός δεν αισθανόταν καμία απειλή από την Μπασκόνια (που είχε σε πολύ κακό βράδυ τους Γκρέιντζερ-Χουέρτας) και μπορεί αυτό κάπως να τον χαλάρωσε, εντούτοις διατηρούσε... άνετος διψήφιες διαφορές ως και το 38', όταν και ο πίνακας έγραφε 80-68. Ξαφνικά, όμως, το παιχνίδι πήρε φωτιά... Η βιασύνη του τριφυλλιού να πάει για... ντουζ, αλλά και τα μεγάλα σουτ που βρήκαν οι Βάσκοι, δια χειρός Βιλντόζα και Τζάνινγκ, διαμόρφωσαν το 80-74, το οποίο με 90'' να απομένουν άφηνε τα πάντα ανοιχτά. Ο Παππάς πήρε την επόμενη επίθεση (κι ενώ ο Πασκουάλ είχε καλέσει «τρελαμένος» τάιμ-άουτ), δεν βρήκε στόχο (κι ενώ υπάρχει υποψία για φάουλ), με τον Ντιόπ να μειώνει ακόμη περισσότερο (80-76), δίνοντας διαστάσεις θρίλερ σε έναν φαινομενικά περίπατο...Στη συνέχεια ο Καλάθης αστόχησε από τα 6.75, με τους Βάσκους να έχουν την ευκαιρία να απειλήσουν στα ίσα τον Εξάστερο. Ευτυχώς, όμως, το ελεύθερο τρίποντο του... killer Τζάνινγκ (είχε 4/4 ως τότε) βρήκε σίδερο, στα 35'' πριν το φινάλε, και κάπως έτσι η σεμνή τελετή έλαβε τέλος με το 80-76 να «υπογράφει» ακόμα μία πράσινη νίκη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x