NBA

Τα bad boys του NBA (part 2)

Τα κακά παιδιά του NBA δίνουν άλλη «νοστιμιά» στο άθλημα με τα κατορθώματα τους εντός και εκτός παρκέ. Ποιος είναι όμως ο άνθρωπος που παίρνει σπίτι του τον τίτλο του «bad boy»;

Οι τρελοί τύποι που αναστατώνουν με τα καμώματα τους το ΝΒΑ όλα αυτά τα χρόνια είναι πολλοί. Στο προηγούμενο μέρος του αφιερώματος μας φτάσαμε μέχρι την 6η θέση της λίστας.

Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με πιο ανίατες περιπτώσεις. Απομακρύνετε τα παιδιά από την οθόνη. Ακολουθούν σκληρές εικόνες με τα bad boys να κάνουν ό,τι μπορούν για να δικαιολογήσουν τον τίτλο τους.

5. Ρασίντ Γουάλας

inner

Ένας τύπος που δικαιολογεί απόλυτα τον χαρακτηρισμό του κακού παιδιού, αφού τα κατορθώματα του δεν γίνεται να ξεχαστούν. Είχε τον τρόπο να διασκεδάζει τους ουδέτερους με την συμπεριφορά του. Οι διαιτητές είναι σίγουρο πως τον μισούσαν αφού δεν τους φερόταν με τον καλύτερο τρόπο, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να τον φορτώνουν τεχνικές ποινές. Ο παλιός παίκτης των Τρέιλμπλειζερς και των Πίστονς, είναι πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ σε τεχνικές ποινές με 317.

Ο Ρασίντ αποτέλεσε μέλος των σκληρών Πόρτλαντ Τρέιλμπλειζερς (γνωστοί και ως «jailblazers»), μιας ομάδας που αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα με τον χαρακτήρα των παικτών της, τόσο εντός όσο και εκτός παρκέ. Μάλιστα πολλοί από εκείνη την τρελή παρέα είχαν περάσει έστω μια μέρα στης φυλακής τα σίδερα. Ο πρωταθλητής με το Ντιτρόιτ το 2014, είχε και άλλο έναν τρόπο για να τραβάει τα «φώτα» πάνω του. Λάτρευε να πειράζει το μυαλά των αντιπάλων του, χρησιμοποιώντας trash talking, μια συνήθεια που τον οδηγούσε σε πολλούς καυγάδες κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών. Η πιο γνώστη φράση που έλεγε μέσα στα ματς ήταν το «ball don’t lie», όταν ήθελε να πικάρει κάποιον αντίπαλο που αστοχούσε σε μια βολή.





4. Μπιλ Λαϊμπίρ


inner

Έξω από το Ντιτρόιτ ίσως θεωρείται ο πιο μισητός παίκτης που έπαιξε ποτέ στην κορυφαία λίγκα μπάσκετ του πλανήτη. Ήταν ο άνθρωπος που «ενσάρκωνε» υπέροχα τον ρολό του, στους αυθεντικούς bad boys του Ντιτρόιτ Πίστονς, βοηθώντας τους να φτάσουν σε δυο συνεχόμενα πρωταθλήματα, το 1989 και 1990. Αποτελούσε τον κύριο που έκανε όλη τη βρώμικη δουλεία μέσα στο παρκέ. Του άρεσε λίγο παραπάνω το physical game και σπάνια υπήρχε παιχνίδι που δεν έκανε σκληρά φάουλ, στα όρια του αντιαθλητικού.

Αυτά τα σκληρά μαρκαρίσματα, ήταν η αφορμή που αρκετές φορές συμμετείχε σε αγρίους καυγάδες μέσα στο ματς, αφού δεν φημιζόταν για την ηρεμία του. Οι αγκωνιές ήταν το σήμα κατατεθέν του. Ο παλιός σέντερ των Πίστονς ήταν ένας από τους πιο βρώμικους παίκτες στην ιστορία του NBA. «Μάστορας» του flopping, κάτι που εκνεύριζε τους οπαδούς των άλλων ομάδων. Μπορεί να μην ήταν κακό παιδί εκτός γηπέδων, αλλά εντός αυτών το παράκανε και μετέτρεπε έναν απλό αγώνα μπάσκετ, σε αγώνα πυγμαχίας. Οι μπουνιές που αντάλλαξε με τον Πάρις αποτελούν μια από τις πιο κλασικές στιγμές του NBA.





3. Τσαρλς Όκλεϊ

inner

Ένας παίκτης που θα ήθελες να έχεις στην ομάδα σου, αλλά σε καμιά περίπτωση αντίπαλο. Tα υπόλοιπα «bad boys» αυτής της λίστας θα έτρεμαν στην ιδέα να βρεθούν απέναντι του σε μια μάχη. Αγωνίστηκε σε πολλές ομάδες, αλλά όλοι τον θυμούνται για τα δέκα χρόνια στους Νικς. Γνωστός για τη σκληράδα που χαρακτήριζε το παιχνίδι του. Στη Νέα Υόρκη ταίριαξε απόλυτα με αλλά δυο φυντάνια, τους Τζον Σταρκς και Πάτρικ Γιούιν, δημιουργώντας μια ομάδα-φόβητρο.

Σπεσιαλίστας στην άμυνα, φοβερός ριμπάουντερ, αλλά έτοιμος να πιαστεί στα χεριά με τον οποιονδήποτε. Τον έχουμε θαυμάσει πολλές φόρες που έπεφτε πραγματικό ξύλο μέσα στο παρκέ. Οι καλύτερες του παραστάσεις είναι με διαφορά, τα περιστατικά που έχει προκαλέσει τους σκληρούς Τσαρλς Μπάρκλεϊ, Αλόνζο Μούρνινγκ και Καρλ Μαλόουν. Υπάρχει βέβαια άλλη μια φόρα που προσπάθησε να μιμηθεί τον Ρόκι Μπαλμπόα, αλλά ο Μκντάνιελ δεν ήταν εύκολη λεία για τον ατίθασο Οκλεϊ.





2.Ντένις Ρόντμαν

inner

Στους κύκλους του δυσκολότερου πρωταθλήματος μπάσκετ του πλανήτη, ήταν γνωστός ως το «σκουλήκι». Αξίζει τον τίτλο του bad boy 100%. Στο αμυντικό παιχνίδι των θρυλικών Μπουλς του Τζόρνταν, όταν χρειαζόταν (πάντα δηλαδή) αναλάμβανε την βρώμικη δουλειά. Ποια ήταν αύτη; Το ρεπερτόριο του περιελάμβανε άγριους καυγάδες με διαιτητές και παίκτες, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τις τεχνικές ποινές που του κόστιζαν την αποβολή του από αγώνες.



Όμως δεν σταματάμε εκεί. Ο τρελός του Σικάγο ήθελε συνεχεία να εμφανίζεται στα παιχνίδια με διαφορετική κόμμωση, η οποία σε συνδυασμό με τα αμέτρητα τατουάζ και σκουλαρίκια, τον μετέτρεπε σε μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ήταν ο πιο εκκεντρικός χαρακτήρας στο NBA. Πολλές φόρες το όνομα του κοσμούσε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ειδικά τότε που διατηρούσε σχέση με τη Μαντόνα! Στο παρελθόν αντιμετώπιζε προβλήματα με τον νόμο, ενώ ήταν εθισμένος και στο αλκοόλ.

Μερικές από τις διενέξεις του έχουν μείνει στην ιστορία. Η λίστα είναι μεγάλη. Περντού, Τσέιμπερς, Μουρεσάν, Τόμας, Λάρι Μπερντ, Άιβερσον και Σακίλ Ο’ Νίλ είναι μόνο μερικοί από τους παίκτες που έχουν νιώσει την οργή του. Είναι ένας από τους πιο τρελούς ανθρώπους που έχουν εμφανιστεί ποτέ στο NBA και όσα χρόνια και αν περάσουν, δύσκολα θα βρεθεί ο διάδοχός του.





1. Ρον Αρτέστ ή Metta World Peace ή όπως αλλιώς θέλετε

inner

Όπως και να τον πεις ένα πράγμα δεν αλλάζει. Ο άγριος χαρακτήρας του. Είναι διάσημος για την ανάρμοστη συμπεριφορά του τόσο εντός , όσο και έκτος παρκέ. Ένα και μόνο περιστατικό φτάνει για να του χαρίσουμε το βραβείο του πιο σκληρού «bad boy». Αναφερόμαστε στην πιο γνωστή «κλοτσοπατινάδα» στην ιστορία του NBA, σε ένα ματς που έγινε στο «Palace of Auburn Hills» του Ντιτρόιτ και σημαδεύτηκε από τον αξέχαστο καυγά του Αρτέστ με τον Μπεν Γουάλας.

Το «ποινικό μητρώο» του θύμιζε πραγματικά κακοποιό στοιχείο. Μάχες σώμα με σώμα μέσα στο γήπεδο με αντιπάλους, ατελείωτα αντιαθλητικά φάουλ και αμέτρητες τεχνικές ποινές. Τα μπλεξίματα που είχε με τον νομό ήταν αμέτρητα όλα αυτά τα χρόνια που έπαιζε μπάσκετ. Αντιμετώπισε θέματα και με το NBA, εξαιτίας της πολυτάραχης προσωπικής του ζωής. Ο αθεόφοβος είχε ζητήσει ένα μήνα ρεπό από τις προπονήσεις της ομάδας του για να προετοιμάσει το μουσικό του άλμπουμ. Επίσης στην rookie του χρονιά συνήθιζε να καταναλώνει αλκοόλ στα ημίχρονα των αγώνων του.





Εκκεντρικός όσο κανείς άλλος(ίσως μόνο ο Ρόντμαν) και ικανός να «τινάξει» στον αέρα μια συνέντευξη τύπου με τις δηλώσεις του. Άλλαξε το όνομά του σε «παγκόσμια ειρήνη», δείχνοντας την τρέλα που κουβαλά, όμως δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός πως ήταν ένας από τους καλύτερους και πιο έξυπνους αμυντικούς του NBA. Κλείνουμε με τον καλύτερο τρόπο. Η αξέχαστη στιγμή που τα έβαλε με τον Μπεν Γουάλας και όλος ο πανικός που ακολούθησε.



Επιμέλεια: Νίκος Καρφής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x