Euroleague

Τα... πήρε στο κρανίο ο Παναθηναϊκός Superfoods!

Παρά τις επικές τάσεις αυτοκτονίας, ο Παναθηναϊκός Superfoods σώθηκε την τελευταία στιγμή και στην παράταση «τρελάθηκε», ισοπεδώνοντας την Μακάμπι με 83-75 (67-67 κ.α). Μυθική εμφάνιση Σίνγκλεντον.

Τα (πολύ) εύκολα, (πολύ) δύσκολα έκανε ο Παναθηναϊκός Superfoods, αλλά τέλος καλό, όλα καλά! Παρά τις επικές τάσεις αυτοκτονίας που έδειξαν στην κανονική διάρκεια (67-67), οι πράσινοι έσωσαν την παρτίδα την τελευταία στιγμή και στην παράταση «μουρλάθηκαν», πατώντας την Μακάμπι Τελ Αβίβ για το τελικό 83-75 στο ΟΑΚΑ.

Ο Εξάστερος προηγήθηκε με 16 πόντους (46-30) στα μισά της τρίτης περιόδου, αλλά είδε τους φιλοξενούμενους να... επιστρέφουν με ένα «τρελό» επιμέρους σκορ και να μειώνουν σε 52-50. Με τον Μποχωρίδη να πετυχαίνει δύο σερί τρίποντα, η ελληνική ομάδα ξέφυγε εκ νέου με 64-52, ωστόσο το νέο φοβερό πράσινο black out και το πείσμα των Ουίμς-Γκάουντλοκ ανέτρεξαν τα δεδομένα, με τους Ισραηλινούς να παίρνουν μπροστά, 64-67. Την ύστατη ώρα ο Γκιστ με φόλοου έστειλε το παιχνίδι στην παράταση (κι ενώ Σμιθ και Καλάθης αστόχησαν σε σουτ-νίκης), εκεί όπου οι γηπεδούχοι... τρελάθηκαν και με ρεσιτάλ από τα 6,75 -και μια εξέδρα να «βράζει»- έφτασαν στο ροζ φύλλο.

Βραδιά οργιών για τον Κρις Σίνγκλεντον. Ο Αμερικανός έκανε ρεκόρ καριέρας σε πόντους (στην Ευρωλίγκα), σταματώντας στους 26 (4/5 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 9/13 βολές), κατέβασε 6 ριμπάουντ (3 επιθετικά), είχε 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 μπλοκ! «Ξύπνησε» την κατάλληλη στιγμή ο Γκιστ με 12 πόντους και 8 «σκουπίδια», 13 πρόσθεσε ο Καλάθης με 6 ασίστ και ισάριθμα ριμπάουντ, δεν βοήθησε ο Παππάς, «προβληματική» εμφάνιση Μπουρούση, άστοχος ο Ρίβερς (6 πόντους με 3/11 σουτ), αθόρυβη δουλειά από τον Φελντέιν σε ασίστ (5), κλεψίματα (3). Από πλευράς ηττημένων 15 πόντους σημείωσε ο Ουίμς, 14 ο Γκάουντλοκ και 12 ο Τσίρμπες.

Στο 4-2 το ρεκόρ του τριφυλλιού, την ώρα που η ομάδα του λαού έπεσε στο 2-4. Επόμενο παιχνίδι για τον Παναθηναϊκό στις 16 του μήνα στην Μαδρίτη απέναντι στη Ρεάλ κι ενώ δύο μέρες αργότερα θα ακολουθήσει η «μάχη» με τον Ολυμπιακό, στο Μαρούσι.

Το ματς

Συγκεντρωμένα και… εύστοχα μπήκε στον αγώνα ο Παναθηναϊκός Superfoods, ο οποίος με δύο τρίποντα από τους Γκιστ-Σίνγκλεντον, προηγήθηκε νωρίς-νωρίς με 7-0. Το τριφύλλι διατήρησε τα ηνία της αναμέτρησης (11-5), ωστόσο ο μέχρι τότε «ακινητοποιημένος» Γκάουντλοκ βρήκε τον… ελάχιστο χώρο που χρειάζεται και μαζί με τον Ουίμς έφεραν την Μακάμπι Τελ Αβίβ σε απόσταση αναπνοής (13-12). Το πρόβλημα ήταν κυρίως επιθετικό για την ελληνική ομάδα, η οποία είχε ξεκινήσει με 2/2 από τα 6,75, αλλά εν συνεχεία είχε έξι συνεχόμενα άστοχα από αυτή την απόσταση, εξ ου και το «κόλλημα». Η είσοδος του Φώτση αποδείχθηκε καθοριστική στο «κομμάτι» της άμυνας, ενώ στα τελευταία 60’’ ο Εξάστερος βρήκε την ευκαιρία να τρέξει και με τους Καλάθη-Ρίβερς να διευρύνει το προβάδισμά του, 18-12.

Το πρώτο τετράλεπτο της δεύτερης περιόδου είναι… σα να μην έγινε! Οι δύο ομάδες έχαναν το ένα σουτ μετά το άλλο, έκαναν το ένα λάθος πίσω από το άλλο, συνεργασίες δεν έβγαιναν με τίποτα –λόγω και των πολλών αλλαγών που είχαν κάνει οι δύο προπονητές αλλάζοντας την χημεία της πεντάδας τους- και ως εκ τούτου μπήκαν μόλις δύο πόντοι, με το τριφύλλι να προηγείται 20-12 στο 14’. Ο Καλάθης επέστεψε για να οργανώσει καλύτερα το παιχνίδι του Παναθηναϊκού, η Μακάμπι έριξε εκ νέου στο ματς Γκάουντλοκ-Τσίρμπες για να βρει σκορ και… φυσιολογικά τα δύο καλάθια άρχισαν να γεμίζουν. Μετά τα 2/2 τρίποντα της εκκίνησης, η ελληνική ομάδα μετρούσε δέκα σερί άστοχα (δείγμα της αστοχίας αλλά και της εμμονής από εκεί). Καλάθης και Σίνγκλέντον έβαλαν τέλος στην… κακοδαιμονία και με την κομβική συνεισφορά του Μπουρούση, διαμορφώθηκε το 32-22 στο 38’. Γκάουντλοκ και Ουίμς έμοιαζαν –και ήταν- οι μόνες απειλές για τους Κυπελλούχους Ελλάδας, ωστόσο δια χειρός Καλάθη, πήγαν στα αποδυτήρια με ένα «μαξιλαράκι» επτά πόντων, 35-28, σε ένα «ήρεμο» και όχι «εκρηκτικό» μπάσκετ και από τις δύο πλευρές.

Ο Παναθηναϊκός ήλεγχε απόλυτα τον αγώνα και στο πρόσωπο του Σίνγκλεντον βρήκε τον άνθρωπο που όχι μόνο ξεσήκωσε τον κόσμο στο ΟΑΚΑ, αλλά και που έδειξε να γέρνει στην πλάστιγγα υπέρ της ελληνικής ομάδας. Ο Αμερικανός ήταν συγκλονιστικός, σημείωσε εννιά πόντους (τέσσερις εξ αυτών με δύο τρομερά καρφώματα) σε πέντε λεπτά και ο Εξάστερος… εξαφανίστηκε με 16 πόντους (46-30) απέναντι σε μία ανήμπορη να ακολουθήσει τον ρυθμό, Μακάμπι. Οι φιλοξενούμενοι βρήκαν κάποιες λύσεις επιθετικά, όμως την ίδια ώρα έπαιρναν… πράσινες απαντήσεις και δια χειρός Καλάθη γράφτηκε το 52-38 στο 28’. Κάπου, όμως, η διαφορά που άνοιξε και ο κόσμος που είχε… τρελαθεί στις εξέδρες, παρέσυραν το τριφύλλι, που έχασε τη συγκέντρωσή του, πήγε σε κακές-βιαστικές επιλογές μπροστά (στο set παιχνίδι), μάρκαρε με τα «μάτια» πίσω και έδωσε την ευκαιρία στους Ισραηλινούς να γράψουν το 52-43 στο 30’.

Οι πράσινοι είχαν… εντελώς αλλού το μυαλό τους και η Μακάμπι προκαλούσε έντονη ανησυχία στο ΟΑΚΑ. Πώς; Μειώνοντας στο καλάθι (52-50) με το επιμέρους σκορ της να είναι 12-0 απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό Superfoods που τα έκανε όλα λάθος στην επίθεση και δεν μάρκαρε… με τίποτα στα μετόπισθεν (με τον Μπουρούση να έχει «μείνει» στην εμφάνιση του πρώτου μέρους και να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα). Και ξαφνικά ο Μποχωρίδης επιχείρησε να γίνει ο απόλυτος ήρωας, κλέβοντας ακόμα και τη δόξα του συγκλονιστικού Σίνγκλεντον. Με back to back τρίποντα από τον «μικρό» και back to back καρφώματα του Αμερικανού (που έφτασε τους 21 πόντους), ο Εξάστερος έφτασε στο 64-52 στο 35’ κι έδειξε να βαδίζει στο σωστό δρόμο… Αμ δε, όμως! Οι παίκτες του τριφυλλιού πίστεψαν πως το ματς τελείωσε και οι Γκάουντλοκ-Ουίμς μυρίστηκαν «αίμα», τρέχοντας νέο σερί 13-0 και βάζοντας μπροστά την ομάδα τους, με 64-65.

Το παιχνίδι είχε αποκτήσει άγρια ομορφιά και ο Παναθηναϊκός ετοιμαζόταν για επική… αυτοκτονία. Ειδικά όταν ο Σίλεϊ έγραψε το 64-67, 110’’ πριν τη λήξη, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον «κλοιό». Την ώρα, όμως, που ο Γκάουντλοκ επιχειρούσε να το πάρει πάνω του, αστοχώντας σε διαδοχικές επιθέσεις, οι οποίες κρατούσαν όρθιο το τριφύλλι, ήρθε ο Γκιστ σαν από μηχανής θεός να μαζέψει το επιθετικό ριμπάουντ –από νέο άστοχο σουτ του Ρίβερς- και 10’’ πριν το τέλος να ισοφαρίσει σε 67-67. Ο Σμιθ βρήκε σίδερο σε υπό πίεση και βιαστικό drive που έκανε στην τελευταία φάση του ματς, ενώ στα 3’’ που απέμεναν ο Καλάθης είχε την ευκαιρία να χαρίσει τη νίκη, ωστόσο το τρίποντό του σε «νεκρό χρόνο» βρήκε στεφάνη και οδηγηθήκαμε στην παράταση.

Αφού σώθηκε, όπως σώθηκε, είχε την ευκαιρία στο έξτρα πεντάλεπτο να φτάσει στο ροζ φύλλο αγώνα ο Παναθηναϊκός Superfoods. Και έδειξε γρήγορα-γρήγορα πως δεν είχε όρεξη για αστεία. Με τρία σερί τρίποντα (Σίνγκλεντον-Γκιστ-Νίκολς), το τριφύλλι έφτασε σε διψήφια επίπεδα τη διαφορά, 79-69, απέναντι σε μία Μακάμπι που είχε… παραδώσει πνεύμα. Αν και υπήρχαν περίπου 3’ για τη λήξη, αυτή τη φορά οι πράσινοι δεν έδωσαν δικαιώματα στους αντιπάλους τους. Έπαιξαν πραγματικά άμυνα (με κλεψίματα), είχαν σωστές και διαβασμένες επιλογές στην επίθεση και κάνοντας διαχείριση, έφτασαν στο εύκολο, όπως αποδείχθηκε στην παράταση, 83-75.

Τα δεκάλεπτα: 18-12, 35-28, 52-43, 67-67, 83-75

Παναθηναϊκός Superfoods (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 26 (3), Νίκολς 9 (1), Ρίβερς 6, Μποχωρίδης 6 (2), Φώτσης 2, Παππάς, Φελντέιν 4, Γκιστ 12 (2), Μπουρούσης 5, Καλάθης 13 (1)

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ραμί Χαντάρ): Γκάουντλοκ 14 (2), Ραντ 3 (1), Σίλεϊ 6, Σμιθ 11 (1), Γιβζόρι, Πνίνι 3 (1), Οχαγιόν 3 (1), Ουίμς 15 (2), Αλεξάντερ, Άιβερσον 8, Τσίρμπες 12

inner
inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x