Euroleague

Τα… σημάδια δείχνουν τελικό για τον Ολυμπιακό!

Μπορεί οι… οιωνοί να μην παίζουν μπάσκετ, όμως μια ματιά στην Ευρωλίγκα του 2013 μπορεί να κάνεις τους φίλους του Ολυμπιακού να νιώσουν μία σχετική αισιοδοξία!

Μπορεί ο Ολυμπιακός να μην έχει ολοκληρώσει ακόμα τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις για την κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκας, όμως οι «ερυθρόλευκοι» γνωρίζουν ήδη τον αντίπαλό τους στα play-off της διοργάνωσης.

Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου θα αντιμετωπίσει την Αναντολού Εφές έχοντας το πλεονέκτημα έδρας, με απώτερο στόχο να… επισκεφθεί ξανά την Πόλη τον Μάιο για το Final - 4!

Αν πάντως ανατρέξουμε στην τελευταία – και μοναδική – φορά που οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες σε αυτή την φάση της διοργάνωσης, θα βρούμε μερικές ευοίωνες συμπτώσεις.

Τη σεζόν 2012/13, ο πρωταθλητής Ελλάδας και Ευρώπης Ολυμπιακός κλήθηκε να προσπεράσει το εμπόδιο της Εφές στη φάση των play-off για να μπορέσει να υπερασπιστεί το «στέμμα» του στην «O2 Arena» του Λονδίνου.

Οι «ερυθρόλευκοι» του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν και τότε το πλεονέκτημα έδρας, καθώς είχαν τερματίσει δεύτεροι πίσω απ’ την Μπαρτσελόνα στον δεύτερο όμιλο της φάσης του Top-16, ενώ οι Τούρκοι είχαν δει την πλάτη των ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ρεάλ Μαδρίτης στον πρώτο γκρουπ.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν είχαν όρεξη για δώρα, και πήραν και τα δύο πρώτα ματς που διεξήχθησαν στο ΣΕΦ στις 10 και στις 12 Απριλίου 2013 με 67-62 (με… όργια Πρίντεζη) και 71-53 αντίστοιχα, πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη με στόχο να… τελειώνουν.

Ωστόσο, η ομάδα του Οκτάι Μαχμούτι αποδείχθηκε πολύ σκληρή για να πεθάνει. Στις 17 Απριλίου δεν άφησαν περιθώρια στον Ολυμπιακό νικώντας τον με 83-72, ενώ δυο μέρες αργότερα χρειάστηκε η… ερυθρόλευκη αυτοκτονία του τελευταίου λεπτού, όταν το 66-73 μετατράπηκε σε 74-73!

Στις 26 του ίδιου μήνα λοιπόν, ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε στην Εφές στο πέμπτο και τελευταίο ματς της σειράς. Το πρώτο ημίχρονο ήταν… εφιαλτικό για τους «ερυθρόλευκους», καθώς τους βρήκε πίσω στο σκορ με 33-41, όμως με αντεπίθεση διαρκείας στο δεύτερο μέρος, οι γηπεδούχοι πήραν την μεγάλη νίκη με 82-72, και μαζί το εισιτήριο για το Final – 4 του Λονδίνου!

Οι συμπτώσεις όμως συνεχίζονται και εκεί! Αντίπαλος του Ολυμπιακού στον ημιτελικό του 2013 ήταν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Φέτος, εάν η ελληνική ομάδα ξεπεράσει το εμπόδιο της Εφές, θα βρει – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – ξανά την «ρώσικη αρκούδα» στον δρόμο της.

Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη θα αντιμετωπίσει στα play-off μία εκ των Μπασκόνια και Ερυθρού Αστέρα έχοντας πλεονέκτημα έδρας, όντας ασφαλώς το απόλυτο φαβορί.

Μέχρι τώρα λοιπόν, η διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσει ο Ολυμπιακός εάν θέλει να φτάσει στον τελικό της 21ης Μαΐου, είναι ίδια με του 2013. Τι συνέβη τότε στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ; Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα «διέλυσαν» τους Ρώσους στον ημιτελικό με 69-52 και πήραν το εισιτήριο για τον τελικό με την Ρεάλ του Πάμπλο Λάσο!

Φέτος, η Ρεάλ Μαδρίτης θα βρει μπροστά της στα play-off μία εκ των Μπασκόνια, Ερυθρού Αστέρα και Νταρουσάφακα, και λογικά δεν θα έχει πρόβλημα να προκριθεί στο Final-4, όπου θα αντιμετωπίσει τον νικητή του Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε. Τότε, αντιμετώπισε στον ημιτελικό την Μπαρτσελόνα, η οποία είχε αποκλείσει στα play-off τον… Παναθηναϊκό!

Είναι σαφές λοιπόν πως οι αγώνες που ΛΟΓΙΚΑ θα δούμε από εδώ και πέρα, έχουν πολλές ομοιότητες (σε ονόματα) με την διοργάνωση του 2013, όταν και ο Ολυμπιακός πέτυχε το back-to-back κατατροπώνοντας στον τελικό την Ρεάλ με 100-88. Εάν λοιπόν οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου ρίξουν μια ματιά στα γεγονότα εκείνης της χρονιάς, μπορούν να… εμπνευστούν για να πράξουν κάτι αντίστοιχο!

Σαφέστατα οι… συμπτώσεις δεν μπαίνουν στο παρκέ, ούτε δίνουν προκρίσεις, ωστόσο η αλληλουχία αυτή των γεγονότων είναι αρκετά… ιντριγκαδόρικη.

Κλείνοντας όμως, δεν μπορούμε να παραλείψουμε την διαφορά που θα θέλαμε να δούμε φέτος, η οποία είναι απ’ την… διαδρομή του Παναθηναϊκού. Στην θέση της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ του 2013, ευχόμαστε να είναι οι «πράσινοι», προκειμένου να δούμε επιτέλους τον απόλυτο ελληνικό τελικό: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός!

Επιμέλεια: Γιάννης Πολιάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x