Μουντομπάσκετ 2014

Θέμα εμπειρίας

Έστω και δύσκολα, η Λιθουανία εκμεταλλεύτηκε την εμπειρία και την κλάση των παικτών της και επικράτησε της Νέας Ζηλανδίας 76-71 για τους «16» του Μουντομπάσκετ και προκρίθηκε στα προημιτελικά.

Η Λιθουανία επικράτησε δύσκολα της Νέας Ζηλανδίας 76-71, στο πλαίσιο των «16» του Μουντομπάσκετ της Ισπανίας και προκρίθηκε στα προημιτελικά της διοργάνωσης, περιμένοντας το νικητή του ζευγαριού ανάμεσα στην Τουρκία και την Αυστραλία.

Οι παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας είχαν αποκτήσει μια διψήφια διαφορά στην τρίτη περίοδο, όμως δέχτηκαν ένα σερί και έμειναν πίσω, αλλά βρήκαν τις λύσεις στο τελευταίο πεντάλεπτο και ξαναπέρασαν μπροστά, έχοντας την ψυχραιμία στα τελευταία δευτερόλεπτα να κρατήσουν το σκορ.

Κορυφαίοι των νικητών ήταν οι Βαλαντσιούνας με 22 και Πότσιους με 11 πόντους, ενώ από τους Νεοζηλανδούς ξεχώρισε ο Σ. Γουέμπστερ με 26 πόντους.

Οι δυο ομάδες ξεκίνησαν με αστοχία και υπήρχε πολύ χαμηλό σκορ στο πρώτο πεντάλεπτο, με τους ψηλούς των Λιθουανών να σκοράρουν σταδιακά και να δίνουν ένα προβάδισμα πέντε πόντων στους δευτεραθλητές Ευρώπης. Ο Γουέμπστερ σκόραρε μόνο για τους Ωκεάνιους σε εκείνο το διάστημα. Ο Βούκονα μείωσε σε 5-7, όμως οι ψηλοί της Λιθουανίας ξαναπήραν την κατάσταση στα χέρια τους, εκμεταλλευόμενοι και τα ριμπάουντ που μάζευαν. Οι Νεοζηλανδοί δεν μπορούσαν να απειλήσουν από την περιφέρεια, παρά τις αλλαγές του προπονητή τους και, έτσι, ο Βαλαντσιούνας συνέχισε το «κρεσέντο» του κάτω από τα δύο καλάθια και έφερε το +7.

Σιγά σιγά, ανέλαβαν δράση οι περιφερειακοί του Γιόνας Καζλάουσκας και η διαφορά έφτασε σε διψήφια επίπεδα, αφού οι Νεοζηλανδοί δεν έβρισκαν λύσεις από την περιφέρεια και έχαναν όλα τα ριμπάουντ. Ο Πότσιους έφερε το +14, διαφορά με την οποία ολοκληρώθηκε η πρώτη περίοδος.

Στην αρχή της δεύτερης περιόδου, οι περιφερειακοί της Λιθουανίας διατήρησαν τη διαφορά κοντά στους 15 πόντους, την ώρα που ο Σ.Γουέμπστερ πάλευε μόνος του για τους Νεοζηλανδούς. Στη συνέχεια, κυριάρχησαν οι ψηλοί των Λιθουανών για να έρθει το +15 από τον Βαλαντσιούνας. Οι Νεοζηλανδοί με 4-0 σερί μείωσαν στο-11, παίρνοντας τα ριμπάουντ και φεύγοντας σε αιφνιδιασμούς με τον Βούκονα και τελικά το ημίχρονο ολοκληρώθηκε στο +10 για τους Λιθουανούς.

Οι Νεοζηλανδοί μείωσαν στο -6 στην αρχή της τρίτης περιόδου με σερί 6-0 και έδειχναν «ζωντανοί» για την «ανατροπή». Με σερί 4-0, οι Λιθουανοί ξανάεφτασαν στο +10, έχοντας επιθετικό πλουραλισμό και ξαναπαίροντας τα ριμπάουντ που έχαναν λίγο νωρίτερα. Ο Ντάριους Λαβρίνοβιτς έκανε το 40-51 και ο Σέϊμπούτις ολοκλήρωσε το σερί των δευτεραθλητών Ευρώπης στο 6-0 και φτάσαμε στο +14. Η διαφορά κυμαινόταν μεταξύ +9 και +12, με τον Σ. Γουέμπστερ να ολοκληρώνει το τριαντάλεπτο στο +8.

Στην αρχή της τέταρτης περιόδου, οι Νεοζηλανδοί έκαναν ένα σερί 9-0 και προηγήθηκαν με +1 με πρωταγωνιστή τον Σ. Γουέμπστερ και έβαζαν δύσκολα στους Λιθουανούς. Ο Καζλάουσκας έριξε στο παρκέ τον Ματσιούλις, που είχε αποχωρήσει στην πρώτη περίοδο, λόγω τραυματισμού και αυτός, μαζί με τον Βαλαντσιούνας, ξαναέδωσαν προβάδισμα στους πρώην Σοβιετικούς με +4. Ο Βαλαντσιούνας συνέχισε το «κρεσέντο» του, έχοντας τη βοήθεια του Μοτεγιούνας και διατηρούσαν το +4. Ο Ματσιούλις έκανε το 65-72 με εντυπωσιακό τρίποντο και πλέον η ψυχραιμία των Λιθουανών στις βολές, παρά το γεγονός πως έχασαν και τρεις στο τελευταίο λεπτό, τους χάρισε το ροζ φύλλο, παρά το γεγονός πως οι Νεοζηλανδοί μείωσαν μέχρι το -3.


Τα δεκάλεπτα: 9-23, 26-36, 50-58, 71-76

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ: Πένι 6, Βούκονα 9, Σ.Γουέμπστερ 26, Αμπερκρόμπι 6, Αντονι 4, Φότου 11, Φρανκ 3, Τ. Γουέσμπστερ 6

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Πότσιους 11, Γιουσκεβίτσιους 2, Κουζμίνσκας 2, Ντ. Λαβρίνοβιτς 10, Ματσιούλις 5, Σεϊμπούτις 9, Μοτεγιούνας 8, Κζ. Λαβρίνοβιτς 2, Γιανκούνας 2, Βαλαντσιούνας 22, Βασιλιάουσκας 3

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x