Ελλάδα

Θρύλος back to back!

Ξέρει από… τελικούς! Μετά τη Ρεάλ, ο Ολυμπιακός πήρε την ματσάρα στο κατάμεστο Nick Gallis Hall, επικρατώντας 74-70 του Άρη και κλείδωσε ουσιαστικά την πρωτιά στην κανονική διάρκεια της Α1.Τα σενάρια.

Επιβεβαίωσε ξανά πως ξέρει από παιχνίδια χωρίς αύριο!

Μετά τον θρίαμβο επί της Ρεάλ, ο Ολυμπιακός πήρε σήμερα νέο «τελικό», επικρατώντας 74-70 του Άρη και κλειδώνοντας ουσιαστικά την πρωτιά στην κανονική διάρκεια.

Εφόσον οι Πειραιώτες κάνουν το 2x2 κόντρα σε Απόλλωνα (εκτός) και Ρέθυμνο (εντός), καπαρώνουν και μαθηματικά το απόλυτο πλεονέκτημα, αφήνοντας από πίσω τον Παναθηναϊκό. Ο Άρης χρειάζεται μια νίκη απέναντι σε Ρέθυμνο (εκτός) ή Κολοσσό (εντός) για να είναι μαθηματικά τρίτος, άσχετα με το τι θα κάνει η ΑΕΚ.

Μεγάλο ντέρμπι στο κατάμεστο Nick Gallis Hall, όπου οι κίτρινοι προηγήθηκαν 62-58 στο 36’, αλλά στη συνέχεια «πνίγηκαν» στην άμυνα των αντιπάλων τους και τη βιασύνη τους να το «τελειώσουν» (είχε άστοχο τρίποντο για το 65-58 ο αφύλαχτος ΜακΝίλ ενώ λανθασμένα δεν μέτρησε καλάθι του στο 62-62). Ο Παπανικολάου με καθοριστικό τρίποντο έγραψε το 66-68 κι έπειτα με ψυχραιμία στις βολές (10/16 οι Θεσσαλονικείς, 22/34 οι Πειραιώτες), ήρθε το διπλό.

Κορυφαίος των νικητών ο Σπανούλης με 17 πόντους (1/4 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 9/11 βολές) και 11 ασίστ, 12 ο «ανεβασμένος» Παπανικολάου, 10 είχε ο Γουόρικ (και 8 ριμπάουντ), ο οποίος «πάλεψε» και για τον τραυματία Χάντερ. Από πλευράς ηττημένων 17 είχε ο «μεταμορφωμένος» στο δεύτερο μέρος Ουάιτ και 16 ο ΜακΝίλ με 5/16 σουτ (1/7 τρίποντα).

Το ματς

Σχεδόν… απελπιστικά ήταν τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, με τις δύο ομάδες να μην μπορούν με τίποτα να βρουν το δρόμο προς το καλάθι κι απλώς να χάνουν το ένα καλάθι μετά το άλλο! Είναι ενδεικτικό πως στο 8’ το σκορ ήταν ΜΟΛΙΣ 6-7 (χάρη σε δύο τρίποντα για τον Άρη και πέντε πόντους του Σπανούλη), με μυθικό ρεσιτάλ αστοχίας εκατέρωθεν (τα ποσοστά ήταν κάτω από 20%) και σκληρές άμυνες. Ζάρας και Χάκετ πάτησαν για πρώτη φορά το παρκέ και ήταν αυτοί που «ξεκόλλησαν» τις ομάδες τους, με ένα σουτ από τα 6,75, με αυτό των κιτρίνων να έρχεται στην εκπνοή του πρώτου δεκαλέπτου και να υπογράφει το 10-12. Όσο για τη στατιστική των δύο αντιπάλων; 0/7 δίποντα και 3/9 τρίποντα ο Άρης, 3/14 δίποντα και 2/7 τρίποντα ο Ολυμπιακός.

Οι Θεσσαλονικείς πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά σκορ (με τον «ζεστό» Ζάρα για το 13-12), την ώρα που οι Πειραιώτες δεν ήταν απλώς άστοχοι, αλλά πετούσαν και… άπειρες δεύτερες ευκαιρίες (μέχρι το 13’ είχαν μαζέψει 10(!!) επιθετικά ριμπάουντ), μην μπορώντας να «χτίσουν» διαφορά. Ο Σπανούλης επανήλθε στο παρκέ κι έγινε εκ νέου κομβικός για την ομάδα. Είτε μοιράζοντας ασίστ, είτε εκτελώντας ο ίδιος από μακριά, ο Ολυμπιακός ανέκτησε εκ νέου τα ηνία και πέρασε μπροστά με +5 για πρώτη φορά, 17-22. Οι γηπεδούχοι «μάτωναν» για να βρουν το δρόμο προς το καλάθι, αφού οι ΜακΝίλ-Ουάιτ-Χάγκινς δεν έδειχναν καλά επιθετικά και οι πρωταθλητές διατηρούνταν άνετα μπροστά στο σκορ (26-32), χάρη στις εμπνεύσεις (δημιουργικά και εκτελεστικά) του Σπανούλη. Το ημίχρονο βρήκε τους Πειραιώτες στο +6 (28-34), χάρη σε δύο νέες βολές του V-Span που είχε 14 πόντους και 5 ασίστ κι ενώ «άκουγε» γαλλικά από την εξέδρα για τα συνεχόμενα φάουλ που κέρδιζε.

Προς στιγμήν ο Ολυμπιακός παρέμεινε σε θέση οδηγού και μάλιστα άνοιξε την διαφορά στους 7, 33-40. Κάπου εκεί όμως ήρθε το «ξέσπασμα» του Άρη. «Έπνιξε» τους ερυθρολεύκους (οδηγώντας τους σε λάθη και κακές επιλογές) στην άμυνά του, βομβάρδισε από τα 6,75 (με τρία τρίποντα, απ’ τα οποία τα δύο του μέχρι τότε «εξαφανισμένου» Ουάιτ) και με επιμέρους σκορ 14-0, πέρασε μπροστά με 44-40, προκαλώντας πανδαιμόνιο στο κατάμεστο Nick Gallis Hall. Οι παίκτες του Σφαιρόπουλου «απάντησαν» με δικό τους σερί 8-0, προηγήθηκαν εκ νέου με 44-48 και κατάφεραν να κλείσουν την τρίτη περίοδο με το υπέρ τους (οριακό) 52-53, με τους δύο αντιπάλους να επιδίδονται σε αρκετές βολές στο τελευταίο δίλεπτο.

Το Αλεξάνδρειο πήρε «φωτιά» στο 33’, γιατί σε αυτό το διάστημα ο Ολυμπιακός σημείωσε μόλις τρεις πόντους και ο εκπληκτικός Ουάιτ έβαζε το ένα μετά το άλλο, οδηγώντας τον Άρη για πρώτη φορά στο +5, 61-56. Αν μη τι άλλο, όμως, οι Πειραιώτες δεν το παράτησαν (όπως συνηθίζουν) ακόμα κι όταν έσφιξαν περισσότερο τα γάλατα, με το 62-58 στο 36’. Και την ώρα που ο ΜακΝίλ έχασε την ευκαιρία με αφύλαχτο τρίποντο να στείλει τη διαφορά στους επτά πόντους, ήρθε η αντεπίθεση του Ολυμπιακού! Με τους Σπανούλη-Παπανικολάου (κυρίως) να αναλαμβάνουν δράση τόσο σε δημιουργία, όσο και εκτέλεση και τον «Παπ» να έχει «μεγάλο» τρίποντο για το 66-68 στο 39’. (κι ενώ νωρίτερα, στο 62-62 δεν είχε λανθασμένα μετρήσει κανονικό καλάθι του ΜακΝίλ). Ο μοιραίος Αμερικανός του Άρη είχε νέο άστοχο –υπό πίεση- τρίποντο για το προσπέρασμα και ουσιαστικά κάπου εκεί ήρθε το… τέλος. Ο Ολυμπιακός ήταν ψύχραιμος στις βολές των τελευταίων 40’’ και έφτασε στο 70-74.

inner
inner

Τα δεκάλεπτα: 10-12, 28-34, 52-53, 70-74,

Άρης (Πρίφτης): Ξανθόπουλος, Πελεκάνος 3, Τσούπκοβιτς, Φλιώνης, Ουάιτ 17, Ουότερς 9, Ζάρας 8, Χάγκινς 11, Κοέν, Μούρτος 6, Σίμτσακ, ΜακΝιλ 16.

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Τζόνσον-Όντομ, Χάντερ, Παπαπέτρου 4, Σπανούλης 17(11), Στρόμπερι 4, Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 13(9 ριμπ.), Αγραβάνης, Μάντζαρης 3, Ουόρικ 10, Χάκετ 9, Παπανικολάου 12.

inner
inner
inner
inner
inner
inner
inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x