Ελλάδα

Τι (δεν) έκανε ο Ιβάνοβιτς

Το sport-fm.gr κάνει την ανασκόπηση της παρουσίας του Ιβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό. Ξεκίνησε κι έφυγε με Ολυμπιακό. Επιβεβαιώθηκε ξανά πως για το βεληνεκές του Εξάστερου δεν αρκεί απλά μια κούπα.

Μόνο ως έκπληξη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το «διαζύγιο» του Παναθηναϊκού με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Εδώ και καιρό η ομάδα έδειχνε κακό πρόσωπο και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ο προπονητής έχει το μεγάλο μερίδιο (άσχετα αν κάπου μέσα στην υπερβολή μας ο Μαυροβούνιος «άκουσε» περισσότερα απ' όσα του αναλογούσαν και βάσει του ρόστερ που είχε στα χέρια του).

Τα 'φερε, μάλιστα έτσι η μοίρα, ώστε αυτός τον περασμένο Οκτώβριο να κάνει ντεμπούτο απέναντι στον Ολυμπιακό, να νικήσει, να αποθεωθεί και να... απομακρύνει τον Γιώργο Μπαρτζώκα απ' τον ερυθρόλευκο πάγκο, ενώ σήμερα ο ίδιος αποχωρεί απ' την τεχνική ηγεσία του τριφυλλιού, έχοντας δεχθεί πολλά «πυρά» και έχοντας χθες ηττηθεί απ' τους Πειραιώτες στο κύκνειο άσμα του.

Είναι αλήθεια πως ο έμπειρος κόουτς ειδικά το τελευταίο δίμηνο -με εκλάμψεις- παρουσίαζε μια ομάδα στο παρκέ που ώρες-ώρες σε έκανε να αναρωτιέσαι αν έχει αγωνιστικό πλάνο... Έδειχνε τόσο πρόθυμη να ζήσει και να πεθάνει με τα τρίποντα. Όταν αυτά έρχονταν, βλέπαμε μεγάλες νίκες (όπως στην πρώτη και δεύτερη φάση της Ευρωλίγκας στο ΟΑΚΑ). Όταν όμως όχι -όπως χθες με τον Ολυμπιακό- τότε, δεν φαινόταν να υπάρχει plan b. Ο Παναθηναϊκός χωρίς τα μακρινά σουτ ήταν δυσλειτουργικός στην επίθεση, περίμενε τα πάντα απ' τον Διαμαντίδη, αυτό έβγαζε μάτι και προφανώς είναι κάτι για το οποίο ευθύνεται ο προπονητής.

Πολλά μπορούν να ειπωθούν και για το κοουτσάρισμά του, κατά τη διάρκεια των αγώνων. Αρκετές φορές ο Ιβάνοβιτς έδειξε να... κολλά και να μην παρεμβαίνει όπως θα έπρεπε για να «ξεκολλήσει» την ομάδα. Είναι ενδεικτικό πως συχνά-πυκνά, ο Παναθηναϊκός πιανόταν στον ύπνο στην άμυνα, δεχόμενος παρόμοιες (σχεδόν ίδιες) φάσεις! Ο 57χρονος τεχνικός στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου είπε πως πιστεύει στους παίκτες του για το υπόλοιπο του πρωταθλήματος. Το θέμα είναι αν αυτοί πλέον είχαν εμπιστοσύνη στον ίδιο. Κακά τα ψέματα, φαινόταν πως το 'χε χάσει το θέμα... Πως δεν είχε την νοοτροπία και την ψυχολογία να εμπνεύσει περαιτέρω τους πράσινους, εξ' ου και η -δικαιολογημένη- απόλυσή του.

Ο Λαουάλ ήρθε και... εξαφανίστηκε, ο Νέλσον είναι... εκτός εαυτού, ο Μπλουμς μετά το νέο συμβόλαιο που υπέγραψε, δεν υπάρχει, ο Σλότερ είναι με τα κέφια του τελευταία. Προφανώς για την απόδοσή τους ευθύνονται και οι ίδιοι, αλλά δεν μπορεί να μην έχει μερίδιο και ο Ιβάνοβιτς ο οποίος δεν μπόρεσε να πάρει σχεδόν τίποτα (ειδικά απ' τους τρεις πρώτους).

Όταν ανακοινώθηκε η πρόσληψή του -στις 10 Ιουνίου 2014- ήρθε με μια σαφή πρόθεση της διοίκησης να αναδειχθεί παράλληλα το ελληνικό στοιχείο. Ακόμα κι αν αυτό έφερνε αποτυχίες σε στόχους και τίτλους. Αν εξαιρέσει κανείς τους Παππά-Γιάνκοβιτς που φέτος παίζουν σαν βασικά γρανάζια του συλλόγου, οι άλλοι -μικρότεροι και μεγαλύτεροι- γηγενείς έμειναν στον... πάγο. Ακόμα και ο Μποχωρίδης που είναι πιο έμπειρος απ' τους άλλους και που κουβαλούσε παραστάσεις απ' τον Άρη, έπαιζε από λίγο έως καθόλου. Ο Χαραλαμπόπουλος μια απ' τα ίδια. Οι υπόλοιποι 5λεπτα και 10λεπτα σε ματς που είχαν κριθεί και ήταν στους... 30 πόντους διαφοράς στο ελληνικό πρωτάθλημα. Δημήτρης Γιαννακόπουλος και Μάνος Παπαδόπουλος είχαν χτυπήσει... καμπανάκι (με δηλώσεις πως δεν είναι ικανοποιημένοι απ' το πώς προχωρά το πλάνο ελληνοποίησης), η κατάσταση δεν έδειξε να αλλάζει -όχι μόνο αναγκαστικά λόγω Ιβάνοβιτς, αλλά και λόγω της ανάγκης που πρεσβεύει ο σύλλογος για αποτελέσματα- και κάπως έτσι οι δρόμοι χώρισαν.

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού γνωρίζει μπάσκετ. Έχει κριτήριο και είναι αλήθεια πως το τελευταίο δίμηνο κόντεψε να ξεχάσει τα... βασικά απ' το θέαμα που έβλεπε στην αγαπημένη του ομάδα (σε κάτι το οποίο ευθύνεται και το ρόστερ που έχει συγκεκριμένο... ταβάνι). Ακόμα και μέσα στο ΟΑΚΑ, διότι μακριά απ' αυτό το πρόβλημα υπήρχε απ' την αρχή της σεζόν.

Όπως και να 'χει, ο Ιβάνοβιτς φεύγει απ' τον Παναθηναϊκό έχοντας κατακτήσει το Κύπελλο κι έχοντας πάει το τριφύλλι στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Έστω κι αν χάθηκε το πλεονέκτημα έδρας στην Α1, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του Μαυροβούνιου ήταν... μια χαρά. Αποδείχθηκε, όμως, ξανά (όπως και επί Πεδουλάκη) πως ένας τίτλος κι ένα καλό... πλασάρισμα δεν εξασφαλίζουν τίποτα στον Εξάστερο και στον «βαρύ» του πάγκο. Άλλωστε κούπες έχει πολλές.. Η ομάδα επιβάλλεται να παίζει σαν πραγματικά έξι αστέρων κι αυτό -όπως φάνηκε- πλέον δεν συνέβαινε...

Αποστόλης Σπυρόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x