Euroleague

Τραγωδία για το... φάντασμα του Παναθηναϊκού

Αδιανόητο πατατράκ του Παναθηναϊκού στο Κάουνας και... κίνδυνος για την οκτάδα! Οι πράσινοι… δεν μπήκαν ποτέ να παίξουν στο δεύτερο μέρος και υπέστησαν νέα εκτός έδρας ήττα, 64-58 από τη Ζαλγκίρις.

Ένας εκτός τόπου και χρόνου Παναθηναϊκός στο δεύτερο μέρος, έχασε ένα φαινομενικά «δικό» του παιχνίδι στο Κάουνας, γνωρίζοντας «σκληρή» ήττα με σκορ 64-58 από την Ζαλγκίρις.

Αν και οι πράσινοι προηγήθηκαν ακόμα και με 14 στο πρώτο μέρος (11-25), αν και έπαιζαν υποδειγματική άμυνα και μέσω αυτής έβρισκαν ενέργεια, εντούτοις μετά την ανάπαυλα παρουσιάστηκαν «μεταμορφωμένοι», χωρίς κανένα σχέδιο στο παρκέ, χωρίς κανένα σύστημα και… μοιραία ήρθαν τα πάνω-κάτω.

Κάπως έτσι το τριφύλλι υποχώρησε στο 14-11 και όχι μόνο έχει ξεχάσει οριστικά το ενδεχόμενο τετράδας (παρά την ήττα της Φενέρ που έπεσε στο 16-9), αλλά… πάει να βγάλει τα μάτια του για το καλύτερο πλασάρισμα ή ακόμα και για την ίδια την πρόκριση. Κι αυτό γιατί τον έχει πιάσει η Μπασκόνια με το ίδιο ρεκόρ, ο Ερυθρός Αστέρας είναι στο 14-10 (με ματς λιγότερο), η όγδοη Εφές είναι στο 13-11 έχοντας εξίσου ματς λιγότερο, ενώ καραδοκεί η ένατη Νταρουσάφακα με 12-12, που παίζει την Παρασκευή στο ΣΕΦ. Το μόνο θετικό της υπόθεσης το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός υπερτερεί σε τυχόν ισοβαθμίες με τις τουρκικές ομάδες (και τους Σέρβους).

Αλλού γι' αλλού Καλάθης και Τζέιμς, που κρέμασαν τον Εξάστερο, αφήνοντάς τον... χωρίς πλέι μέικερ. Ο πρώτος είχε 1/6 σουτ, 3 λάθη και 5 ασίστ (χωρίς να σημαίνει πως βοήθησε στη δημιουργία), ο δεύτερος ήταν... ακόμα πιο αρνητικός, μένοντας στο μηδέν σε 15', ενώ ο Ρίβερς επιβεβαίωσε πως διανύει ντεφορμάρισμα με 3/10 σουτ. Διασώθηκε ο Παππάς με 13 πόντους, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, έδωσε άπειρες μάχες ο Σίνγκλετον με 11 πόντους, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα, αλλά στη τελευταία περίοδο «κατέρρευσε» από δυνάμεις, αφού έπαιξε συνολικά 35’(!), ενώ διψήφιος ήταν ο Μπουρούσης με 10 πόντους και 5 ριμπάουντ, γράφοντας ιστορία. Οι πράσινοι είχαν συνολικά 3/18 τρίποντα, δείγμα της τραγικής επιθετικής τους βραδιάς, η οποία στο πρώτο μέρος δεν έκανε τόσο «μπαμ» λόγω της άμυνας που έπαιζαν, αλλά... ξέχασαν να παίξουν στη συνέχεια.

Οι Λιθουανοί βελτιώθηκαν στο δεύτερο μέρος (σε συνδυασμό και με την πράσινη καθίζηση) και πέτυχαν μεγάλα τρίποντα-μαχαιριές, βάζοντας μάλιστα 30 πόντους στη τέταρτη περίοδο! Κορυφαίοι οι Βέστερμαν με 14 πόντους, Μιλάκνις με 13, Γιανκούνας-Μότουμ με 11, ενώ ζημιά έκανε ο Πάνγκος με 9 ασίστ, μοιράζοντας υποδειγματικά το παιχνίδι στην επανάληψη.

inner
inner
inner

Το ματς

Ιδανικά και απόλυτα συγκεντρωμένα μπήκε στο ματς ο Παναθηναϊκός, με τον Πασκουάλ να δικαιώνεται που ξεκίνησε στην πεντάδα τους Παππά-Νίκολς (κάτι που σχετίζεται και με την αποχώρηση του αρνητικού Τζεντίλε, η οποία άφησε… χώρο στους υπόλοιπους). Ο Έλληνας γκαρντ, λοιπόν, εκτελούσε, οργάνωνε, μοίραζε ασίστ και το τριφύλλι μπήκε από νωρίς σε θέση οδηγού με 3-11, σοκάροντας τους χιλιάδες φίλους της Ζαλγκίρις στο γήπεδο. Η ελληνική ομάδα άρχισε να χτίζει διαφορά, χάρη στη «σκυλίσια» άμυνα που έπαιζε! Οι παίκτες του Σάρας τα είχαν βρει μπαστούνια, ούτε που πλησίαζαν στο ζωγραφιστό (δείγμα της πράσινης τακτικής) και αναλώνονταν σε μακρινά σουτ υπό δύσκολες προϋποθέσεις. Όσο ο Παναθηναϊκός έδινε… σεμινάριο στα μετόπισθεν, τόσο «μπλόκαρε» τους αντιπάλους του και έφτασε να ξεφύγει μέχρι και με δέκα, 7-17, παίρνοντας σκορ από όλους. Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τον Εξάστερο στο +8 (9-17), με μοναδικό… αστερίσκο την αστοχία από τα 6.75.

Ο Πασκουάλ είχε αρχίσει να ανοίγει το ροτέισον –με την είσοδο των Ρίβερς, Μπουρούση, Φελντέιν, Φώτση- αλλά η ομάδα δεν παρέκκλινε λεπτό από το στόχο της: Έπαιζε άμυνα και «έπνιγε» τους παίκτες του Γιασικεβίτσιους! Μπορεί, λοιπόν, οι δύο ομάδες να επιδίδονταν σε ρεσιτάλ αστοχίας από τη γραμμή του τριπόντου (αμφότερες είχαν 1/9), μπορεί να έμειναν για παραπάνω από 3’ χωρίς πόντο, ωστόσο με την «πυγμή» που έδειχνε πίσω ο Παναθηναϊκός, έβρισκε τον τρόπο να διατηρείται σε θέση ισχύος και μάλιστα με διψήφια διαφορά, 11-21. Η Ζαλγκίρις έμοιαζε ανήμπορη να αντιδράσει στην πιεστική άμυνα του τριφυλλιού, το οποίο δεν επέτρεπε καμία δεύτερη ευκαιρία στους αντιπάλους της, έτρωγε σίδερα στα μετόπισθεν και… σακούλι το σακούλι, γέμιζε το σακούλι, φτάνοντας μέχρι και στο +14, 11-25. Ξαφνικά οι Λιθουανοί πέτυχαν back to back τρίποντα –κάποια στιγμή θα γινόταν κι αυτό- και μείωσαν στους οκτώ (19-27), βάζοντας τον κόσμο τους στην «εξίσωση», αλλά ο Ρίβερς και ο εξαιρετικός Παππάς (που είχε 8π., 2ρ., 1ασ., 1κλ. ως το 20’) προκάλεσαν νέα… σιγή για το 19-31 του ημιχρόνου.

Δυστυχώς τα «μηνύματα» δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά με την εκκίνηση του δεύτερου μέρους. Γιατί μπορεί ο Εξάστερος να παρέμενε σε απόσταση από τη Ζαλγκίρις (23-33), ωστόσο έκανε «μπαμ» πως κάτι δεν πάει καλά, με τον Καλάθη να πετάει στα σκουπίδια τρεις συνεχόμενες επιθέσεις! Και όσο η ελληνική ομάδα δεν συνερχόταν, όσο συνέχιζε να παίζει χωρίς πλάνο και χωρίς σχέδιο στην επίθεση (έχοντας σκοράρει δύο πόντους σε πέντε λεπτά), τόσο έδινε «πάτημα» στους γηπεδούχους να πιστέψουν πως η κατάσταση γύριζε. Και όταν ο Πάνγκος ευστόχησε για τρεις, μειώνοντας σε 30-36, τότε το «όνειρο» ζωντάνεψε ακόμη περισσότερο, με τον Παναθηναϊκό να παρουσιάζει τραγική εικόνα και να σκοράρει μόνο με… σκόρπιες βολές. Ενδεικτικό της καθίζησης το γεγονός πως το πρώτο πράσινο εντός παιδιάς καλάθι ήρθε… 20’’ πριν τη λήξη του δεκάλεπτου(!) δια χειρός Μπουρούση (34-41). Ναι, ναι, απίστευτο! Το τριφύλλι έβαλε μόλις δέκα πόντους σε όλη την περίοδο, οι οκτώ από τη γραμμή της φιλανθρωπίας, αφού τίποτα και κανείς δεν λειτουργούσε. Καλάθης αλλού γι’ αλλού, Τζέιμς που ήρθε από τον πάγκο ήταν... ακόμα χειρότερος, ο Ρίβερς ήταν άστοχος, ο Παππάς είχε χάσει την «φρεσκάδα» του πρώτου 20λεπτου.

Ακόμα και έτσι, ακόμα και μετά από ένα τραγικό δεκάλεπτο, ο Παναθηναϊκός είχε την ασφάλεια του +7. Αυτή, όμως, εξανεμίστηκε γρήγορα-γρήγορα με τον Πάνγκος να βάζει τα γυαλιά στους πλέι μέικερ του Εξάστερου, να οργανώνει και να μοιράζει εντυπωσιακά και τον Μότουμ να σφίγγει τον κλοιό για το 40-43. Οι δύο προαναφερθέντες ήταν κι αυτοί που ξεσήκωσαν για τα καλά το γήπεδο, όταν ισοφάρισαν σε 45-45 απέναντι στην ελληνική ομάδα που τα είχε χαμένα, δεν μπορούσε να κάνει ΤΙΠΟΤΑ στην επίθεση, ενώ και η σκληράδα στην άμυνα είχε πάει… περίπατο. Δύο τρίποντα από τους Φελντέιν-Ρίβερς έδωσαν… ανάσα, αλλά ήταν προσωρινή, καθώς ο Παναθηναϊκός ήταν σκέτη τραγωδία και δεν υπήρχε ούτε ένας παίκτης να… τον σηκώσει. Δεν λειτουργούσε το παραμικρό, τίποτα… Λάθη, αστοχία, μηδέν κυκλοφορία της μπάλας, όλα στο απόλυτο μηδέν!

Και δεν άργησε να τον… σκοτώσει η ομάδα του Σάρας. Με εκτέλεση από τα 6,75 οι Βέστερμαν-Μιλάκνις οδήγησαν τη Ζαλγκίρις στο +5, 56-51, απέναντι σε έναν εκτός τόπου και χρόνου Παναθηναϊκού που πλέον είχε «χάσει» και τον ξεζουμισμένο Σίνγκλετον, αφού δεν είχε δυνάμεις ούτε για να ντριμπλάρει… Ο Παππάς με παλικαρίσιο καλάθι (και πάντα με προσωπική προσπάθεια, αφού είπαμε πως δεν υπήρχε κανένα πλάνο) κράτησε όρθιο τον Εξάστερο (56-54), αλλά ακολούθησαν πέντε αναπάντητοι πόντοι του Γιανκούνας για το 61-54 στο 39’. Τυπική διαδικασία τα τελευταία δευτερόλεπτα, με τους πράσινους να μην έχουν τα «όπλα» για να αλλάξουν την εις βάρος τους κατάσταση. Άλλωστε δέχθηκαν συνολικά 30 πόντους στο τέταρτο δεκάλεπτο, πώς, λοιπόν, να μην περιοριστούν σε ακόμα μία εκτός έδρας ήττα με το τελικό 64-58...



Τα δεκάλεπτα: 9-17, 19-31, 34-41, 64-58

inner
inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x