Επικαιρότητα

Βενεζουέλα: Αυξήσεις 50% στους μισθούς!

Με κάθε τρόπο προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία ο Νικολάς Μαδούρο. Η τελευταία εξαγγελία του είναι για μεγάλες αυξήσεις μισθών, την ώρα που η οικονομία της χώρας του καταρρέει.

Με έναν αστρονομικό πληθωρισμό και τα ράφια των σουπερμάρκετ, εδώ και μήνες, να είναι σχεδόν άδεια, ο πρόεδρος Μαδούρο αναζητεί ένα ισχυρό αντίδοτο στη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε την ενίσχυση κατά 50% του ελάχιστου μισθού στα 40 μπολιβάρ, περίπου 60 δολάρια στην επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία, ή 12 $ στη «μαύρη αγορά».

Κατά την εβδομαδιαία εκπομπή του ο Μαδούρο εξήγγειλε ακόμη ένα πρόσθετο επίδομα διατροφής των περίπου 93 δολαρίων.

Παρόλα αυτά, ο βενεζουελάνος πρόεδρος, κάθε άλλο παρά μπορεί να καυχηθεί.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής παραπαίει μέσα σε μία καταστροφική οικονομική κρίση που παρασέρνει μαζί της τα πάντα.

Και αν τα εισοδήματα, όπως δεσμεύτηκε ο Μαδούρο, θα αυξηθούν, στην πράξη αυτά θα εξανεμιστούν.

Ο λόγος είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος το 2016 «έτρεξε» με 475% (!!!), σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ποσοστό που στην κατηγορία του αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.

Για τις ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και σε βασικά είδη οικιακής χρήσης, που ξεκίνησαν το 2014, ο Μαδούρο επιρρίπτει τις ευθύνες σε μία «καπιταλιστική συνωμοσία» υπό τις ΗΠΑ.

Οι αντίπαλοί του λένε ότι προκλήθηκε από την αποτυχία των 18 ετών των αριστερών πολιτικών επιλογών, του ιδίου και του προκατόχου και «μέντορά του», του Ούγο Τσάβες.

Ωστόσο, ο πραγματικός λόγος για την κρίση της Βενεζουέλας φαίνεται ότι είναι οι εξαιρετικά χαμηλές διεθνείς τιμές πώλησης του πετρελαίου, του βασικότερου και ίσως μοναδικού εξαγωγικού της προϊόντος.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x