Επικαιρότητα

Βενιζέλος: Μύθοι και αλήθειες για το δημόσιο χρέος 2012 - 2017

Το νέο βιβλίο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ κι Αντιπροέδρου της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα

«Το δημόσιο χρέος είναι, όντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. ΄Οχι, όμως, πρόβλημα πρωτίστως οικονομικό, αλλά πολιτικό. Για την ακρίβεια νοοτροπιακό...»

Κάπως έτσι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκινά τον πρόλογο του βιβλίου του «Μύθοι και αλήθειες για το δημόσιο χρέος 2012 - 2017 (εκδόσεις Επίκεντρο). Ενα βιβλίο που αναφέρεται σε μεγάλο βαθμό στη «δραστική» επέμβαση που έγινε στο χρέος και του κουρέματός του τόσο ονομαστικά όσοι και σε παρούσα αξία όταν ο ίδιος ήταν Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.

«Τα θεωρώ όλα ύψιστη τιμή. Και ιστορική τύχη. Αν δεν είχε επιτευχθεί η επέμβαση στο χρέος το 2012, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν μια τριτοκοσμική χώρα. Μια μαύρη οπή στο χάρτη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης», λέει χαρακτηριστικά.

«Μετά το ξέσπασμα των επιπτώσεων της κρίσης το 2010 επικράτησε σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας η αντίληψη ότι το ελληνικό ζήτημα μπορούσε να αντιμετωπισθεί εξωγενώς με εύκολο κι ανώδυνο τρόπο, με τη διαγραφή σημαντικού μέρους του δημόσιου χρέους, μονομερώς ή με διεθνή πολιτική συναίνεση. ΄Οταν φτάσαμε στο δεύτερο πρόγραμμα του Οκτωβρίου 2011 που προέβλεπε δραστική επέμβαση στο ελληνικό δημόσιο χρέος... τότε ο εθνικολαϊκισμός αποπροσανατολίστηκε. Επιδόθηκε σε μια, επαγγελματικά οργανωμένη επικοινωνιακή επιχείρηση αμφισβήτησης και απαξίωσης της μεγαλύτερης μείωσης δημοσίου χρέους που έχει συντελεστεί στην παγκόσμια οικονομική ιστορία», σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Για τον ίδιο «ενώ το δημόσιο χρέος από βάρος του παρελθόντος έχει τη δυνατότητα να καταστεί κλειδί του μέλλοντος για τη χώρα, η σημερινή κυβέρνηση το χειρίζεται αδιέξοδα και ενοχικά, αιχμάλωτη πάντα του ανεύθυνου δημοσιονομικού εθνολαΐκισμού της, παρά τη φαινομενική μεταστροφή της του Ιουλίου 2015. Οι εταίροι είναι προφανές πλέον ότι αξιοποιούν στο έπακρο την αιχμαλωσία αυτή της κυβέρνησης...»

Πως διαρθρώνεται το βιβλίο

Το βιβλίο, όπως αναφέρθηκε, συμπεριλαμβάνει στο πρώτο μέρος την παρουσίαση της επέμβασης του 2012 αλλά και την ομιλία (και δευτερολογία) του συγγραφέα σε σχετική εκδήλωση του «Κύκλου ιδεών για την εθνική ανασυγκρότηση» (13/4/2006).

Στο δεύτερο μέρος συμπεριλαμβάνονται με ελάχιστες προσαρμογές μερικά από τα κείμενα του Ευάγγελου Βενιζέλου για ζητήματα χρέους «που φωτίζουν επιμέρους κρίσιμες πλευρές», όπως λέει, και στο τρίτο περιλαμβάνονται οι βασικές κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις του 2012 σχετικά με το PSI/OSI .

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x