Επικαιρότητα

Βόννη: Χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις η διάσκεψη για το Κλίμα

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο για την καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στις φτωχές χώρες οι επιμέρους εκπρόσωποι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο.

Η Διάσκεψη της Βόννης για το Κλίμα ήταν ένας ενδιάμεσος σταθμός καθοδόν προς το 2020, τη χρονιά που θα ξεκινήσει η δεσμευτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων, και υπό αυτήν την έννοια οι προσδοκίες δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες. Ο στόχος ήταν η κατάθεση θέσεων όλων των κρατών που την έχουν κυρώσει, σε όλα τα θέματα που θίγονται από στα 29 άρθρα της και τα παραρτήματα. Υπήρχαν ωστόσο, πολλοί συμμετέχοντας που δήλωσαν απογοητευμένοι με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα εξειδικεύοντας ότι πολλά ερωτήματα δεν απαντήθηκαν.

Καυγάς για τα χρήματα

Τα κείμενα που κατατέθηκαν με τις απόψεις για τη δέσμη εργαλείων και κανόνων είναι εκατοντάδων σελίδων και δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα υλοποιηθεί η Συμφωνία, για παράδειγμα πώς θα γίνεται ο έλεγχος των εθνικών στόχων για μείωση των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Του χρόνου, στην επόμενη Διάσκεψη, στην πόλη Κατοβίτσε της Πολωνίας, που θα είναι πιο πολιτική, θα συνεχιστεί η συγκεκριμενοποίηση και οι χώρες θα πρέπει να εγκρίνουν τα συγκεκριμένα εργαλεία. Ορισμένοι εκπρόσωποι παραπονέθηκαν ότι η εργασία γι' αυτά τα εργαλεία δεν ήταν αρκετά αποδοτική. «Για πρώτη φορά βλέπω τόση λίγη αδρεναλίνη σε μια Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα» δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος διαπραγματευτής της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο για την καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στις φτωχές χώρες οι επιμέρους εκπρόσωποι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο. Σημείο διαφωνίας είναι εάν θα πρέπει να υπάρχει αυτοματισμός στη χορήγηση βοήθειας προς τις φτωχές χώρες που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή.

Διαφωνία επικράτησε και για το άρθρο 9, παρ. 5 της Συμφωνίας των Παρισίων, βάσει του οποίου οι βιομηχανικές χώρες οφείλουν να ενημερώνουν τις υπό ανάπτυξη σε τακτική βάση για τα σχέδιά τους σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Φοβούμενες ότι οι φτωχές χώρες θα τους ασκούν πιέσεις για καταβολή τακτικών πληρωμών οι πλούσιες χώρες πρόβαλαν τον ισχυρισμό ότι το δημοσιονομικό τους πλαίσιο δεν τους επιτρέπει να δίνουν μακροπρόθεσμες υποσχέσεις οικονομικού περιεχόμενου.

Αφρικανός διπλωμάτης παραδέχθηκε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η εξαγγελία αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις, γιατί επηρεάζει τις αποφάσεις των μεγάλων ανεπτυγμένων χωρών. «Πρόκειται για ένα παιγνίδι αναμονής» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x