Επικαιρότητα

«Βουλιάζουν» τα νησιά: Στους 15.126 οι πρόσφυγες στα hotspots - «Κραυγή» απόγνωσης των δημάρχων

Εκτός ελέγχου τείνουν να βγουν και πάλι οι μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου, οι εγκαταστάσεις των οποίων έχουν ξεπεράσει τα όρια τους.

Ως αποτέλεσμα οι δημοτικές αρχές να εκπέμπουν η μία μετά την άλλη σήματα κινδύνου για την κατάσταση η οποία πλέον είναι κρίσιμη, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Έως και 300% πάνω από τη χωρητικότητα

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που έδωσε χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα το υπουργείο, στα hotspots των νησιών, στοιβάζονται στην κυριολεξία 15.126 πρόσφυγες και μετανάστες, με την χωρητικότητα σε ορισμένα από τα κέντρα να ξεπερνάει το 300% (!).

Συγκεκριμένα, στην Λέσβο βρίσκονται 8.118 πρόσφυγες από τους οποίους οι 6.172 διαμένουν σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) χωρητικότητας 2.330 ατόμων. Ακόμη 1091 διαμένουν στο Κέντρο του Καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι φιλοξενούνται στις λοιπές δομές της Ύπατης Αρμοστείας και των ΜΚΟ.

Στη Χίο, φιλοξενούνται συνολικά 2.317 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς οι 2.083 συνωστίζονται σε ΚΥΤ χωρητικότητας 894 ατόμων.

Στην Σάμο βρίσκονται σύμφωνα με τα στοιχεία 2.361 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 2.221 διαμένουν σε ΚΥΤ χωρητικότητας 700 ατόμων.



Στη Λέρο βρίσκονται 1.003 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στην Κω 1.119 από τους οποίους οι 916 διαμένουν σε δομή χωρητικότητας 772 ατόμων.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν στις 6 Νοεμβρίου 101 νέοι πρόσφυγες έφτασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ όπως προκύπτει ο συνολικός πληθυσμός των προσφύγων υπολογίζεται σε 15.126 άτομα.

Κραυγή αγωνίας από τις δημοτικές αρχές

Οι δραματικοί αριθμοί, δείχνουν και το πρόβλημα που επικρατεί στα νησιά, με τις δημοτικές αρχές πλέον να φτάνουν στα όριά τους και να ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών, και όχι να κατασκευάσει νέα κέντρα φιλοξενίας, ούτε να επιστρατεύσει πλωτά μέσα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Λέσβου καταγγέλλει πως το νησί έχει μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, κάνει λόγο για έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αποσυμφόρηση του νησιού και «δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή του στη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων αλλά και τη χρήση πλωτών κέντρων».

Από την πλευρά του, ο Δήμος Χίου κατευθύνεται στη λήψη νομικών μέτρων κατά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ μετά την διαπίστωση ότι παρά τις συνεχείς οχλήσεις και παρεμβάσεις σε πολιτικό επίπεδο οι συνθήκες στο hotspot εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες.

Οργή κατά του Γ. Μουζάλα

Σε όλες αυτές τις εκκλήσεις το υπουργείο απαντά, συνιστώντας απλά… ψυχραιμία και τονίζει πως σε καμία περίπτωση δεν θα μεταφερθούν πρόσφυγες στην ενδοχώρα, και ότι παρά τις αντιδράσεις, θα προχωρήσει η κατασκευή νέων κέντρων φιλοξενίας. Με άλλα λόγια, ο Γιάννης Μουζάλας φαίνεται να αγνοεί τις δραματικές συνθήκες που καταγγέλλουν οι δήμαρχοι και προχωράει προς την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων χωρίς να αποσπάσει τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί κατά την πρόσφατη ενημέρωση των δημάρχων από τον ίδιο, στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μουζάλας, είχε χαρακτηρίσει «ντροπή» να γίνεται ταύτιση αιτημάτων με ακραία ρατσιστικά και ακροδεξιά στοιχεία και σημείωσε: «δεν κάναμε εμείς τα νησιά πύλη εισόδου! Δε μπορεί κανείς να κατηγορήσει τη κυβέρνηση ότι έκανε τη Μυτιλήνη πύλη εισόδου! οι δουλέμποροι τη κάνανε! Αυτό κληθήκαμε ν’ αντιμετωπίσουμε!».

Απαντώντας στην αιχμή πως από επιλογή δεν γίνεται η μετακίνηση των ροών προς την ενδοχώρα, καθώς δεν υπάρχουν πουθενά στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίαςσχετικός όρος, ο υπουργός δήλωσε πως όλες οι πλευρές την ερμηνεύουν ως τέτοια και κατ’ επέκταση η Ελλάδα δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά.

«Δεν είναι θέμα να κάτσουμε όλοι μαζί να προσευχηθούμε αλλά να σχηματίσουμε ενότητα πάνω στη πράξη! Να δουλέψουμε για πρακτικές λύσεις!», είπε και άφησε να εννοηθεί πως ακόμα και αν έπραττε η πολιτεία όπως ζητούν οι δήμοι(δηλαδή να μετακινήσει ροές στην ενδοχώρα), τότε θα συνεχίζονταν να έρχονται με ένταση από τη πλευρά της Τουρκίας.

Πηγή: Newpost.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x