Επικαιρότητα

Βούτσης: Ανοησίες και βλακείες τα περί υψηλών συντάξεων στην Ελλάδα

Στοιχεία συντονισμένης ενέργειας αποκτά η ακραία ρητορική της κυβέρνησης κατά των δανειστών

Στοιχεία συντονισμένης ενέργειας αποκτά η ακραία ρητορική της κυβέρνησης κατά των δανειστών καθώς μετά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που μίλησε για ψυχικά προβληματικούς παράγοντες ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε «βλακείες» τις απόψεις των εταίρων που κάνουν λόγο για υψηλές συντάξεις στην Ελλάδα.

Και μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου να διευκρινίζουν ότι η αναφορά του πρωθυπουργού δεν αφορά τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η τοποθέτηση όμως του κ. Βούτση δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών καθώς η επίθεσή του εκτός από το ΔΝΤ πιάνει και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Άλλωστε, ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην Die Zeit εξαπολύει νέους μύδρους κατά Μερικοί ξεχνούν επίσης πως τα χρήματα δεν προέρχονται μόνο από τους Γερμανούς ή τους Γάλλους φορολογουμένους αλλά και από χώρες όπως η Λιθουανία και η Σλοβακία. Εκεί οι συντάξεις και τα επιδόματα είναι πολύ πιο χαμηλά από ότι σε χώρες που λαμβάνουν βοήθεια».

Ειδικόετρα, ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε πέντε φορές ως «βλακείες» τα επιχειρήματα των δανειστών που συνοδεύουν τις επιθέσεις τους για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

«Σήμερα μπήκε το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και ας ελπίσουμε ότι σε αυτό τον τομέα τα πράγματα θα πάνε καλύτερα γιατί είδαμε τις επιθέσεις» είπε αρχικά ο κ. Βούτσης για να προσθέσει ότι «οι επιθέσεις συνήθως ξεκινάνε με το ασφαλιστικό γιατί θεωρούν ότι οι συνταξιούχοι δεν έχουν φωνή. Οι «έξυπνοι» εμπειρογνώμονες, τεχνοκράτες λένε αυτές τις άνευ προηγουμένου βλακείες. Όμως όλοι οι Ελληνες ξέρουν ότι η συμμετοχή για την συνοχή της κοινωνίας αυτών των μικρών συντάξεων δεν είναι για το άτομο αλλά για το κοινωνικό σύνολο. Δεν μπορούν να σκεφτούν (σ.σ. οι τεχνοκράτες) πει γύρο οικογένεια ότι οι άνεργοι επιβιώνουν από αυτές τις συντάξεις και απαντάνε με ανοησίες για υψηλές συντάξεις, «λίπος» και λίρες στα στρώματα» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «οι συνταξιούχοι συντηρούν παιδιά, εγγόνια, ανέργους κρατάνε έναν ιστό, διαμορφώνουν το επίπεδο αξιοπρέπειας είναι στοιχείο ύπαρξης της χώρας. Γι αυτό μιλάω για βλακείες όταν ακούω για νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό – θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου -. Ευτυχώς όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν άλλη άποψη».

Στην ερώτηση δε των δημοσιογράφων που είπαν αν σηματοδοτεί μια νέα τακτική της κυβέρνησης το γεγονός ότι μετά τον κ. Τσίπρα και ο ίδιος στέλνει σκληρό μήνυμα προς τους ίδιους παραλήπτες ο κ. Βούτσης είπε πως «η αξιολόγηση προχωράει και ενδιάμεσα λέγονται διάφορα. Αντί να γράφουμε κι εμείς tweet ή στο facebook, να στέλνουμε απειλές, να λέμε τι κακά που έκανε ο τάδε ή ο δείνα λαός - άδικα, γιατί δεν είναι θέματα λαών αυτά - είναι άδικες απόψεις οι οποίες προσάπτονται προς τη χώρα με βάση τις οποίες υπάρχει καθυστέρηση είτε σε ειλημμένες αποφάσεις, είτε σε αποφάσεις που θα έπρεπε να παρθούν χθες και ακόμη δεν παίρνονται κλπ. Οι άδικες απόψεις είναι από ορισμένες πλευρές, από τις δυνατόν λιγότερες σε σχέση με πέρυσι, πλην όμως είναι δυνατές φωνές με λάθος απόψεις. Και καλό είναι αυτά τα μηνύματα να πηγαίνουν και να έρχονται αναμεταξύ μας για να ξέρουν και αυτοί τα όρια της λογικής, όχι τις κόκκινες γραμμές, όρια λογικής για να υπάρξουν έγκαιρα οι συμφωνίες»

Στην ερώτηση για το αν η πιέσεις των δανειστών για το ασφαλιστικό συνδέονται με τον «μποναμά» Τσίπρα είπε «Όσοι το συνδέουν το κάνουν απολύτως προσχηματικά. Δεν έχει σχέση το μεν με το δε» για να υπογραμμίσει ότι το μέρισμα δίνεται από την υπεραπόδοση των εσόδων και πως «δεν προέκυψε από ουρανό. Την γνώριζαν…»

«Τι σου λένε τώρα; Σου λένε: την είχατε την είσπραξη αλλά μην την δώσετε όπου θέλετε. Δώστε την μετά από 4 μήνες και η μισή να πάει στο χρέος. Τότε θα ακούγαμε άλλες βλακείες» συνέχισε στο ίδιο ύφος. «Ξέρουν πολύ καλά τις μειώσεις που έχουν υπάρξει, την ύφεση, το ΑΕΠ. Δεν κατάλαβα, τι θέλουν δηλαδή; Τα Βαλκάνια να γίνει μια ζώνη των 200-300 ευρώ, χωρίς κοινωνικές εγγυήσεις, χωρίς δυνατότητα στον πρωτογενή τομέα και με χαμηλές υπηρεσίες;» πρόσθεσε σε άλλο σημείο ενώ τόνισε «Έλεος. Από κάποιους είναι πολιτικό σχέδιο να είναι η χώρα μας πολύ σφιγμένη σε οτιδήποτε και να μην δίνουμε την εντύπωση ως ελληνική κυβέρνηση, η όποια ελληνική κυβέρνηση, ότι κάνει κουμάντο στη χώρα».

Πάντως, ο ίδιος εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει εντός του ερχόμενου Ιανουαρίου ενώ υπενθύμισε τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που διαψεύδει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x