Επικαιρότητα

Βρυχάται ηφαίστειο στη Νότια Αμερική

Εντυπωσιακές, αλλά και τρομακτικές εικόνες μεταδίδουν την Τρίτη τα διεθνή ΜΜΕ. Αφορούν το ξύπνημα του ηφαιστείου Κοπαχούε, που ανάγκασε τις αρχές Χιλής και Αργεντινής να κηρύξουν «κόκκινο συναγερμό».

«Κόκκινος συναγερμός», την Τρίτη, στην Χιλή και την Αργεντινή.

Αιτία, είναι το ενεργό ηφαίστειο Κοπαχούε, που υπενθύμισε την παρουσία του. Για λόγους ασφαλείας εκδόθηκε διαταγή υποχρεωτικής εκκένωσης σε μία ακτίνα 25 χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο, το οποίο διασχίζει τις Άνδεις στα σύνορα των δύο χωρών.

Το ηφαίστειο -που βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο της Χιλής και κοντά στην επαρχία Νεουκουέν της Αργεντινής, είχε έντονη δραστηριότητα κατά τις τελευταίες εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων καταγράφονταν σεισμικές δονήσεις.

«Από στιγμή σε στιγμή μπορεί να εκραγεί. Γι’ αυτό και έχουμε εκδώσει κόκκινο σήμα και εκκένωση», είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Χιλής Αντρές Τσάντγουικ, σε έκτακτη τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

Περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι στη Χιλή και 900 στην Αργεντινή κλήθηκαν να εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτια τους.

Ειδικοί συνεργεία παρακολουθούν τα δύο υδροηλεκτρικά φράγματα που βρίσκονται κοντά στη χιλιανή πλευρά του ηφαιστείου, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Reuters.

Προς το παρόν η στάθμη των υδάτων στα φράγματα, τα οποία είναι σχεδιασμένα να αντέχουν σεισμούς, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Το 2011, η τέφρα από το ηφαίστειο Πουγεχούε της Χιλής, το οποίο ξέσπασε μετά από δεκαετίες, προκάλεσε ακυρώσεις εκατοντάδων πτήσεων, κυρίως στη γειτονική Αργεντινή και την Ουρουγουάη.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x