sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Δέκα «κομμένοι» του NBA που κλείνουν το «μάτι» στην Ευρώπη

Η επιλογή ομάδων του NBA να «κόψουν» παίκτες από τα ρόστερ τους, δίνει την ευκαιρία σε ευρωπαϊκούς συλλόγους να ασχοληθούν με κάποιες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες περιπτώσεις.

Το NBA ξεκινά τα ξημερώματα της Τετάρτης και οι ομάδες του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ του πλανήτη, κατέληξαν στην τελική μορφή των ρόστερ τους.

Αρκετά είναι τα «λαυράκια» που κυκλοφορούν ελευθέρα πλέον, με το sport-fm.gr να επιχειρεί να «ξεψαχνίσει» την κατάσταση, βρίσκοντας παίκτες για όλα τα γούστα και προτείνοντας τους στους συλλόγους της Ευρώπης.

Πάμπλο Πριγκιόνι

inner

Έφτιαξε το όνομα του την εξαετία που αγωνιζόταν στην Ταού Κεράμικα (2003-09), οντάς ένας από τους πιο πανούργους παίκτες της Ευρώπης. Φοβερός οργανωτής του παιχνιδιού, κάτι που αποτέλεσε ουσιαστικά το «διαβατήριο» του για το άλμα στο NBA. Ο Αργεντινός γκαρντ κατάφερε να βρει αμέσως ρόλο στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Ρολίστας πολυτελείας για τρία χρόνια στου Νικς (2012-15), έδινε πολύτιμες λύσεις στην ομάδα με το μυαλωμένο παιχνίδι του κάθε φορά που πατούσε παρκέ. Στη συνέχεια έκανε ένα μικρό πέρασμα από Ρόκετς και Κλίπερς, πριν μείνει ελεύθερος αυτο το καλοκαίρι από τους Ρόκετς.

Μπορεί να έχει πατήσει τα 39 του χρόνια, όμως αν σκεφτεί να επιστρέψει στην Ευρώπη πολλοί θα θέλουν να ωφεληθούν από την εμπειρία του. Έχει ακόμα ένα-δύο ποιοτικά χρόνια και ο τρόπος που παίζεται το μπάσκετ στην Ευρώπη του ταιριάζει.

Τόνι Ντάγκλας

inner

Μια αρκετά δύσκολη περίπτωση, αφού η ηλικία του, του επιτρέπει να βρει έναν έστω έναν υποβαθμισμένο ρόλο σε ομάδα του NBA. Ξεκίνησε την καριέρα του στους Νικς, ενώ αργότερα μεταπήδησε σε Χιούστον, Σακραμέντο και Μαϊάμι, οπού ερχόταν από τον πάγκο.

Πέρυσι έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του με τους Πέλικανς, μετρώντας 8,7 πόντους ( ποσοστό 40% στα τρίποντα), δείχνοντας πως μπορεί να προσφέρει σε μέτριες ομάδες του NBA. Η περίπτωση του δεν αφήνει ασυγκίνητους πολλούς Ευρωπαίους, αν και το ενδεχόμενο να μετακομίσει στην ήπειρο μας δεν αποτελεί προτεραιότητα του.

Γι Τζιανλιάν

inner

Πήγε στο NBA με πολλές περγαμηνές, όμως ποτέ δεν κατάφερε να δείξει αυτό που μπορούσε. Μετά τον Γιάο Μινγκ, είναι ό,τι καλύτερο έχει βγάλει το κινέζικο μπάσκετ. Το τελευταίο του συμβόλαιο στο ΝΒΑ άγγιζε τα 8 εκατ. δολάρια, όμως οι Λέικερς στους οποίους άνηκε, αποφάσισαν να τον αποδεσμεύσουν, καθώς δεν ταίριαζε στα πλάνα της ομάδας. Ο Γι ήθελε να έχει αυξημένες αρμοδιότητες στην ομάδα του Λουκ Γουόλτον, κάτι που δεν έβρισκε σύμφωνο τον προπονητή του.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Κινέζος πάουερ φόργουορντ θα αναζητήσει άμεσα μια καινούρια ομάδα στον μαγικό κόσμο του NBA, ενώ δεν αποκλείεται να επιστρέψει στην Κίνα. Πάντως αν κάποια μεγάλη προσφορά από Ευρώπη μεριά του χτυπήσει την πόρτα, δεν είναι απίθανο να κάνει το ταξίδι για την Γηραιά Ήπειρο.

Ζακ Όγκαστ

inner

Παίκτες ύψους 2.08 με τέτοια αθλητικά προσόντα δεν βρίσκεις κάθε μέρα. Ο Όγκαστ αγωνίζεται στις θέσεις «4» και «5» πέρυσι ήταν ένας από τους εντυπωσιακότερους και αλτικότερους ψηλούς στο κολεγιακό πρωτάθλημα μπασκετ των ΗΠΑ (NCAA) με τη φανέλα του Notre Dame. Το καλοκαίρι ο Άρης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον παίκτη, αλλά τελικά οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Είναι πολύ καλός όταν ποστάρει κάποιον αντίπαλο, ενώ το ύψος του δεν τον εμποδίζει να διαθέτει πολύ καλό χειρισμό της μπάλας. Θα αποτελούσε ένα πολύ χρήσιμο «κομματι» για πολλές ομάδες της ηπείρου μας. Βρίσκεται πολύ κοντά στο να αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο, αφού η μητέρα του κατάγεται από την Κοζάνη και ίσως σε λίγα χρόνια να τον δούμε με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. Πολύ καλή περίπτωση παίκτη με αρκετά περιθώρια βελτίωσης στο μέλλον.

Ρασουάλ Μπάτλερ

inner

Βρίσκεται στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου για πάνω από μια δεκαετία και έχει βγάλει το «παντεσπάνι» του με την ικανότητα του να σκοράρει πίσω από την γραμμή του τριπόντου.

Την χρονιά 2014-15 είχε σημαντικό ρόλο στο rotation των Ουάσιγκτον Ουίζαρντς, αφού έπαιζε 20,1 λεπτά ανά παιχνίδι και σκόραρε περίπου 8 πόντους μέσο όρο (42% στα τρίποντα). Πέρυσι δεν βρήκε ικανοποιητικό χρόνο συμμετοχής στους ποιοτικούς Σπερς, όμως η ευχέρεια στα τρίποντα θα προσφέρει σημαντική βοήθεια σε αρκετές ομάδες της Ευρώπης. Πρέπει να βρει τρόπο να κολλήσει τα τελευταία ένσημα και μακριά απο τις ΗΠΑ μπορεί να το πετύχει.

Οκάρο Γουάιτ

inner

Την χρονιά που μας πέρασε έβγαλε «μάτια» στη Θεσσαλονίκη με τη φανέλα του Άρη, όντας ένας από τους ηγέτες της ομάδας κατά τη διάρκεια της σεζόν. Ένα «λαβράκι» για τη θέση του πάουερ φόργουορντ που είχε 13,5 πόντους και 7 ριμπάουντ στο περσινό ελληνικό πρωτάθλημα.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός παρουσιαστήκαν αρκετά «ζεστοί» να τον αποκτήσουν αυτό το καλοκαίρι, αλλά επιθυμία του ίδιου ήταν να παλέψει για να κερδίσει μια θέση στο NBA. Πηρέ μέρος στο Summer League με τους Μαϊάμι Χιτ, όμως δεν μπόρεσε να συμπεριληφθεί στα πλάνα του κόουτς Σποέλστρα ενόψει της σεζόν που έρχεται.

Παρόλα αυτά, δεν προτίθεται να σταματήσει να κυνηγάει το όνειρο του, αφού αποφάσισε να πάει στο NBDL. Αν όμως ο καιρός περνάει και η προοπτική να παίξει στο NBA απομακρύνεται, τότε η Ευρώπη τον περιμένει με ανοικτές αγκάλες.

Έλιοτ Γουίλιαμς

inner

Άλλος ένας παίκτης που εντυπωσίασε στα μέρη μας και έκανε τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού να πιστέψουν πολύ σε αυτόν, ειδικά μετά από κάποιες εκπληκτικές εμφανίσεις του. Με τους «πράσινους» είχε καλά νούμερα στο σκοράρισμα, καθώς οι μέσοι όροι του σε αυτόν τον τομέα άγγιζαν τους 14 πόντους.

Ένας σούτινγκ γκαρντ που θα ταίριαζε γάντι σε πολλές ομάδες της Ευρώπης, αφού η προσπάθεια του να μπει στη κορυφαία λίγκα του πλανήτη δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι Γουόριορς τον έκοψαν από το ρόστερ τους πριν από πέντε μέρες και πλέον κυκλοφορεί ελεύθερος και ωραίος.

Τζόρνταν Φάρμαρ

inner

Αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις, οσον αφορά τους παίκτες που «κόπηκαν». Ο Τζόρνταν Φάρμαρ, μετά το μικρό πέρασμα του από Νταρουσάφακα και Μακάμπι Τελ Αβίβ, επέλεξε να τελειώσει τη σεζόν στους Μέμφις Γκρίζλις. Εκεί πρόλαβε να πραγματοποιήσει 12 εμφανίσεις, έχοντας 9,2 πόντους ανά αγώνα.

Το καλοκαίρι υπέγραψε μη εγγυημένο συμβόλαιο με τους Σακραμέντο Κινγκς του Κώστα Κουφού και του Γιώργου Παπαγιάννη, όμως η ομάδα της Καλιφόρνια προτίμησε τελικά να δώσει ευκαιρία στον Τάι Λόσον, ο οποίος θα αποτελεί τον αναπληρωματικό πόιντ γκαρντ των «βασιλιάδων».

Έτσι ο πρώην πλεϊμέικερ των Λέικερς έμεινε ελεύθερος και έχει ξεκινήσει την αναζήτηση για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Η ηλικία του (είναι 30 χρονών) και η εμπειρία που έχει από Ευρώπαϊκο μπάσκετ σε συνδυασμό με τις δημιουργικές, οργανωτικές και επιθετικές του δεξιότητες, θα μπορούσαν να τον κάνουν περιζήτητο για πολλούς ευρωπαϊκούς συλλόγους που ψάχνουν έναν ποιοτικό γκαρντ για την περιφέρεια τους.

Άρτσι Γκούντγουιν

inner

Ο πιο μικρός ηλικιακά παίκτης της λίστας, κάτι που σημαίνει πως βρίσκονται μπροστά τα καλύτερα του χρόνια στο μπάσκετ. Ο πρώην παίκτης των Σανς, είναι 22 χρονών και διψάει για αγωνιστική δράση, που δεν θα βρει φέτος στο Φοίνιξ, από το οποίο έμεινε ελεύθερος.

Έχει αγωνιστεί τρία χρόνια στο μαγικό πλανήτη του NBA με τη φανέλα των «ήλιων», παίζοντας πάνω από 150 παιχνίδια. Πέρυσι βρήκε τρόπο να χωρέσει στο rotation του προπονητή του στην ομάδα της Αριζόνα, έχοντας 8,9 πόντους μέσο όρο σε 19,5 λεπτά ανά αγώνα. Χρήσιμο «δυάρι» που αν πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής από κάποιο κόουτς ευρωπαϊκής ομάδας, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Αλόνσο Τζι

inner

Ο 29χρονος σμολ φόργουορντ, ο οποίος έχει φάει τα αμερικάνικα παρκέ με το κουτάλι τα τελευταία έξι χρόνια, έμεινε ελεύθερος από τους Νιου Όρλεανς Πέλικανς και σκέφτεται να δοκιμάσει την τύχη του μακριά από τα λαμπερά φώτα του NBA, έτσι ώστε να βρει μια ομάδα που θα του εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο στο βασικό σχήμα.

Ο παίκτης που έχει έρθει στην ευρωπαϊκή ήπειρο για χάρη της πολωνικής Πρόκομ το 2011, φόρεσε τη φανέλα των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, Σαν Αντόνιο Σπερς, Κλίβελαντ Καβαλίερς, Ντένβερ Νάγκετς, Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς στο παρελθόν.

Πέρυσι έπαιξε σε 73 παιχνίδια με τους «πελεκάνους» στη regular season, μετρώντας 4,5 πόντους και 3,4 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Αν συνεχίσει να είναι free agent για πολύ καιρό, τότε είναι πολύ πιθανό να ετοιμάσει βαλίτσες για την Ευρώπη.

Επιμέλεια: Νίκος Καρφής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x