F1

Δέκα λόγοι που δείχνουν πως η Ferrari μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα

Στο πρώτο gran prix της σεζόν η Ferrari έδειξε με τον καλύτερο τρόπο πως είναι ικανή να αναδειχθεί πρωταθλήτρια για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια.

Εννιά χρόνια απουσίας του ονόματος της Ferrari από την λίστα των ομάδων που έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα κατασκευαστών είναι αναμφισβήτητα πολλά. Η scuderia δε, είδε τελευταία φορά κάποιο πιλότο της να αναδεικνύεται Παγκόσμιος πρωταθλητής ακριβώς δέκα χρόνια πριν, το 2007.

Στον πρώτο αγώνα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος της formula 1 στη Μελβούρνη, ο Σεμπάστιαν Φέτελ είδε πρώτος την καρό σημαία για 43η φορά στην καριέρα του βροντοφωνάζοντας πως, επιτέλους, η Ferrari είναι ικανή μετά από αρκετά χρόνια να παρουσιαστεί ανταγωνιστική και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και έχει διάρκεια στην απόδοσή της να πανηγυρίσει και τον τίτλο.

Τι είδαμε στο πρώτο gran prix; Ένα αξιόπιστο αυτοκίνητο, οδηγούς με αυτοπεποίθηση αλλά και με ξεκάθαρους ρόλους, καθώς ο Φέτελ κέρδισε και ο Κίμι Ραϊκόνεν όμως, ο τελευταίος οδηγός που κατέκτησε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα με την Ferrari, κατέλαβε την τέταρτη θέση χαρίζοντας επιπλέον βαθμούς στην ομάδα του.

Τι άλλο; Πλάνο, τακτική και συγχρονισμό, μιας και ο Σεμπάστιαν Φέτελ μετά την εκκίνηση έβλεπε την «πλάτη» του Λιούις Χάμιλτον, το σωστό timing ωστόσο του pit- stop και η ετοιμότητα των μηχανικών έβγαλαν τον Γερμανό να οδηγεί την κούρσα, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τέλους.

Μη ξεχνάμε πως στο παρελθόν τα «κόκκινα βέλη» είχαν πληρώσει ακριβά μη σωστή αντίδραση- συμπεριφορά των μηχανικών κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού, σε ένα τομέα που τα χρόνια στα οποία η scuderria κυριαρχούσε όλα κυλούσαν σαν καλοκουρδισμένο ρολόι.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, η νίκη στην Αυστραλία όμως δεν είναι ο μόνος λόγος που δείχνει ότι η Ferrari μπορεί να επιστρέψει στην κορυφή. Υπάρχουν δέκα καλύτεροι.

1. Υπάρχει ενθουσιασμός. Μέρες πριν το πρώτο gran prix όλοι ανυπομονούσαν για το τριήμερο στη Μελβούρνη, καθώς άπαντες πίστευαν σε μία καλή αρχή αλλά και ότι αυτή η χρονιά θα είναι κόκκινη.

2. Νέα ομάδα μηχανικών, με φιλοδοξίες. Η καλή δουλειά φάνηκε από τον πρώτο μόλις αγώνα.

3. Η νέα προσπάθεια για ανασύσταση της ιταλικής ομάδας ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. Πλέον γνωρίζουν που έσφαλαν και έχουν μάθει από τα λάθη.

4. Οι οδηγοί. Ειδικοί και άξιοι εμπιστοσύνης.

5. Τα κακώς κείμενα της περσινής χρονιάς ήταν πολλά. Στις αποτυχίες του 2016 ωστόσο έγιναν «ειδικές» παρεμβάσεις που όπως αποδεικνύεται κλείνουν τις «πληγές».

6. Στη Μελβούρνη ήταν εμφανές πως η Ferrari έχει φέτος διαφορετικές ιδέες συγκριτικά με τους αντιπάλους, δείχνοντας «φρεσκάδα» και έτοιμη να αιφνιδιάσει.

7. Τα νέα ελαστικά φαίνεται να έχουν καλή επαφή και να ταιριάζουν με το μονοθέσιο.

8. Είναι πασιφανές πως υπάρχει εξέλιξη, με το αυτοκίνητο, όπως μαρτυρούν οι ιθύνοντες, να είναι φτιαγμένο για να βελτιώνεται σε κάθε αγώνα.

9. Η Mercedes έχει αποδυναμωθεί. Μπορεί η Ferrari να έχει κάνει, αν όχι άλματα, σίγουρα βήματα μπροστά, πέρσι όμως σε αντίστοιχη περίπτωση ίσως ο Λίουις Χάμιλτον να είχε «κλέψει» τη νίκη εν αντιθέσει με τώρα που έδειξε να συμβιβάζεται και να είναι ικανοποιημένη με τη δεύτερη θέση.

10. Οι νέοι κανονισμοί βάζουν όρια στην Red Bull (όσον αφορά αεροδυναμική).

Όλα δείχνουν πως θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών, με μία Ferrari δυνατή, όπως θέλουν να τη βλέπουν οι φίλοι της, όπως την έμαθαν, όπως την αγάπησαν. Κραταιά!

Δημήτρης Λιαργκόβας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x