Κώστας Μιαούλης

Επιθετικά δεν βγήκε το 3-5-2, οφείλει να ψαχτεί κι άλλο εκτός ΟΑΚΑ η ΑΕΚ

O Κώστας Μιαούλης γράφει για το 3-5-2, που δεν βγήκε στον Μανόλο, ο οποίος, ωστόσο, έχει ελαφρυντικά, αλλά και για το πρόβλημα εκτός έδρας, που εξακολουθεί να υφίσταται και να ταλαιπωρεί την ΑΕΚ.

Ήταν δεδομένο πως το ματς κόντρα στον Πλατανιά, δεν θα έμοιαζε με αυτά κόντρα στον Λεβαδειακό και την Βέροια. Η ομάδα του Γιώργου Παράσχου είναι ιδιαίτερα αξιόμαχη.

Η ΑΕΚ παγιδεύτηκε στο 3-5-2, δεν μπόρεσε να βγάλει πολλές φάσεις και για να είμαστε δίκαιοι, την πιο καθαρή την έβγαλε ο Πλατανιάς με τον Γιορέντε, αναγκάζοντας τον Ανέστη σε μια δύσκολη όσο και καθοριστική επέμβαση. Η Ένωση εξακολουθεί να είναι το φαβορί στο ζευγάρι και για την πρόκριση.

Υπάρχει όμως ένα στοιχείο που για τη συνέχεια της θα πρέπει να βελτιώσει πολύ, ανεξάρτητα με το αν ως προς το σημερινό ματς βλέπει κανείς το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Δηλαδή αν έχει περισσότερη αξία το μηδέν στην άμυνα ή το γεγονός πως μια ομάδα που βρισκόταν σε μομέντουμ επιθετικού οίστρου, σήμερα έβγαλε ελάχιστες φάσεις. Η περιορισμένη ικανότητα της να απειλήσει μακριά από το ΟΑΚΑ.

Ο Δικέφαλος εξακολουθεί να ταλαιπωρείται στα εκτός έδρας παιχνίδια και στη δημιουργία, ενώ και η άμυνα, παρά το γεγονός πως σήμερα έπαιζαν τρεις πίσω, είχε ορισμένα θέματα. Η πιο δύσκολη αποστολή του Χιμένεθ θα είναι να δώσει στα εκτός έδρας ματς στην ΑΕΚ την δυναμική που θα την οδηγεί σε νίκες στα εκτός έδρας ματς. Στον τομέα της ανάπτυξης η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να βγάλει αυτά που θα περίμενε κανείς. Αυτό συνέβη διότι με τον σχηματισμό αυτό, ο Γκάλο και ο Ντίντακ δεν μπορούν να δημιουργήσουν από μόνοι τους.

Με αυτόν τον τρόπο και απόντων των κλασσικών ακραίων η Ένωση είχε έλλειμα στη δημιουργία. Επιπλέον ειδικά στο πρώτο μέρος ο Αραούχο που κυνήγησε μια σχεδόν χαμένη φάση για να δημιουργήσει την καλύτερη στιγμή των «κιτρινόμαυρων» στην επανάληψη, είχε τραβηχτεί πολύ μακριά από την μεγάλη περιοχή με αποτέλεσμα να υπάρχουν στιγμές που η περιοχή του Πλατανιά, όταν έκανε κατεβασιά η Ένωση να είναι τελείως άδεια.

Από την άλλη μεριά ούτε και στην άμυνα παρουσιάστηκε η απόλυτη ασφάλεια σήμερα. Πολλές βιαστικές απομακρύνσεις, λανθασμένες σε αρκετές περιπτώσεις και μια νευρικότητα και από τον Βράνιες σήμερα, ενώ ο Γιόχανσον έκανε ορισμένες θετικές επεμβάσεις, αλλά φάνηκε να λείπει πολύ από το κέντρο. Ο Αϊντάρεβιτς ήταν καλύτερος από τον Μάνταλο, πρόσφερε πάλι ηρεμία στο κράτημα της μπάλας, ενώ σε μέτρια επίπεδα για ένα ακόμα εκτός έδρας παιχνίδι ο αρχηγός της Ένωσης.

Ο Χιμένεθ ασφαλώς και έχει σοβαρά ελαφρυντικά για την επιλογή του σήμερα. Το 3-5-2 μπορεί να είναι ένα σχήμα που θα έχει στο μυαλό του για τα ντέρμπι ή για τα εκτός έδρας παιχνίδια αλλά το 4-2-3-1 είναι σαφέστατα εκείνο που μπορεί να δώσει στην Ένωση μεγαλύτερη δυνατότητα στη δημιουργία. Ωστόσο ένα επιπλέον ελαφρυντικό είναι πως ο Πλατανιάς όταν βρίσκει ομάδες με λίγα χαφ στη μεσαία γραμμή κάνεις πολλές φάσεις και στην προκειμένη περίπτωση είχαμε ματς για το Κύπελλο.

Ο Σεβιγιάνος είναι λογικό να ψάχνει σχήματα και συσχετισμούς, αλλά έρχονται δύσκολα παιχνίδια, όπου τα περιθώρια για να πειραματιστεί θα είναι στενά. Πάντως το πρόβλημα της ΑΕΚ στα εκτός έδρας παιχνίδια, παραμένει για να θυμίσει πως η ομάδα δεν έγινε ξαφνικά Μπαρτσελόνα, όπως δεν ήταν τόσο κακή όσο φαινόταν, όταν ερχόταν το ένα στραβό αποτέλεσμα πίσω από το άλλο μέχρι ενός σημείου. Ασφαλώς στον Ισπανό πιστώνεται το μηδέν παθητικό μετά από έξι παιχνίδια, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί πάντα.

Η ρεβάνς δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Το 0-0 πάντοτε είναι ύπουλο αποτέλεσμα και ο Πλατανιάς του Παράσχου θα πουλήσει ακριβά το τομάρι του. Ωστόσο οι συσχετισμοί στο ΟΑΚΑ είναι τελείως διαφορετικοί, αρκεί να μην πιάσουν την Ένωση τα αυτοκτονικά της ένστικτα.

ΥΓ: Παρά το 0-0 και το γεγονός πως έπαιζε πολύ μακριά από την περιοχή στο α' μέρος, ο Αραούχο απέδειξε και σήμερα σε αρκετές στιγμές πως είναι σπουδαίος παίκτης.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x