TV

Δεν έχουν τον θεό τους: Έκαναν «παραμάγαζο» τις αθλητικές εκπομπές της ΕΡΤ!

Σε εκπομπές… δημοσίων σχέσεων φαίνεται να έχουν μεταβληθεί τα αθλητικά προγράμματα της δημόσιας τηλεόρασης.

Με την ανοχή (;) της διοίκησης της ΕΡΤ, οι αθλητικές εκπομπές του κρατικού καναλιού παραπέμπουν πλέον σε «παραμάγαζο» συγκεκριμένου ιδιωτικού ΜΜΕ! Εκτός αν ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Δ. Τσακνής, δεν γνωρίζει πώς λειτουργούν οι υφιστάμενοί του…

Οι παρατηρητικοί τηλεθεατές έχουν διαπιστώσει ότι εδώ και καιρό καλούνται συστηματικά στα εν λόγω προγράμματα της ΕΡΤ εκπρόσωποι από ένα media group, του οποίου προβάλλεται φυσικά και το «έργο», εγείροντας πλήθος ερωτημάτων για τα κίνητρα και τη σκοπιμότητα αυτής της ιδιαίτερης «προτίμησης».

Ειδικά τη στιγμή που στην Ελλάδα υπάρχουν πάμπολλα σάιτ, γενικής αλλά και εξειδικευμένης ειδησεογραφικής στόχευσης, αλλά και αρκετές εφημερίδες από όπου μπορεί θεωρητικά η ΕΡΤ να «αντλεί» τους φιλοξενούμενούς της στο πλαίσιο του πλουραλισμού που οφείλει να υπηρετεί.

Ωστόσο, ο δημόσιος τηλεοπτικός φορέας, ο οποίος ανήκει δικαιωματικά σε όλους τους Έλληνες, επιλέγει να διατηρεί μία «περίεργη» προνομιακή μεταχείριση απέναντι σε ένα ιδιωτικό μέσο στο οποίο προσφέρει βέβαια και τσάμπα διαφήμιση. Κάτι που πρακτικά ζημιώνει και το ταμείο της ΕΡΤ, κ. Τσακνή!

Αν κάποιος θέλει να διαφημίσει την εταιρεία του στη δημόσια τηλεόραση, τουλάχιστον ας πληρώνει. Ειδικά σε μία εποχή βαθιάς και επώδυνης οικονομικής κρίσης για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, αποτελεί πρόκληση για το κοινό αίσθημα ένας κρατικός φορέας να «χαρίζει» διαφημιστικά έσοδα (δια της μόνιμης «φιλοξενίας») ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Διότι άλλο να εναλλάσσονται τα μέσα που εκπροσωπούνται στην κρατική TV και άλλο να εμφανίζονται κάθε λίγο και λιγάκι άνθρωποι από ένα συγκεκριμένο μιντιακό «μαγαζί», το οποίο προβάλλεται απροκάλυπτα. Μόνο η ύπαρξη ενός εμπορικού deal θα μπορούσε να δικαιολογήσει μία τέτοια «σχέση». Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι συνειρμοί που δημιουργούνται είναι εύλογοι, κ. Τσακνή.

Εξάλλου το αθλητικό τμήμα της ΕΡΤ είναι τόσο πολυπληθές και έμπειρο που θα μπορούσε αναμφίβολα να καλύπτει τυχόν ανάγκες και σε επίπεδο σχολιασμού, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να αποφεύγονται και οι διαδοχικές… επαναλήψεις καλεσμένων προερχόμενων από συγκεκριμένο μέσο.

Το γεγονός ότι η ΕΡΤ δεν είναι τσιφλίκι κανενός και συντηρείται χάρη στα εκατομμύρια που καταβάλλουν υποχρεωτικά όλοι οι Έλληνες μάλλον δεν απασχολεί ορισμένα στελέχη της, που εμφανίζονται να λειτουργούν σαν να είναι… δική τους η κρατική τηλεόραση και μπορούν να την «προσαρτούν» όπου θέλουν ανάλογα με τις... ορέξεις τους!

Το αποτέλεσμα είναι να διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στο κοινό μία εικόνα μετατροπής των αθλητικών εκπομπών της ΕΡΤ σε τηλεοπτικό «υποκατάστημα» συγκεκριμένου media group.

Αν αυτό συνέβαινε σε ένα ιδιωτικό κανάλι δεν θα μπορούσε κανείς να πει το παραμικρό. Κάθε επιχειρηματίας έχει το δικαίωμα να κάνει τις συνεργασίες του εφόσον πληρώνει από την τσέπη του και από την τσέπη της αγοράς μέσω των διαφημίσεων.

Η ΕΡΤ όμως δεν ανήκει σε κανέναν υπάλληλό της. Ανήκει σε όλους τους Έλληνες που «χαρατσώνονται» για να τη συντηρούν. Και δεν είναι δυνατόν να γίνονται προσωπικές «εξυπηρετήσεις» στην πλάτη τους.

Ο χαρακτήρας της δημόσιας τηλεόρασης είναι συγκεκριμένος και αδιαπραγμάτευτος. Και οφείλει να σέβεται την πολυφωνία και την αντικειμενικότητα, τηρώντας ίσες αποστάσεις απέναντι σε όλους. Μακριά από προσωπικές πολιτικές και σκοπιμότητες.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x