Επικαιρότητα

Δέσμευση για απολύσεις θέλει η τρόικα

Κρίσιμης σημασία η συνάντηση Σαμαρά με τους δανειστές την Κυριακή.

Η απαίτηση της τρόικας να δεσμευτεί η κυβέρνηση για συγκεκριμένο αριθμό υποχρεωτικών εξόδων δημοσίων υπαλλήλων εντός αυστηρά καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, η κάλυψη των περίπου 200 εκατ.ευρώ που προκύπτουν ως «έλλειμμα» από την εφαρμογή του νέου χαρατσιού για τα ακίνητα που αποφασίστηκε από τους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη την Τετάρτη και οι εγγυήσεις που θέλουν οι δανειστές για να δώσουν το «OK» ώστε να προχωρήσει το deal της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, είναι τα τρία μεγάλα για να εκταμιευτεί η επόμενη δόση από την τρόικα.

«θα υπάρξει λύση στο αδιέξοδο;», ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον υπουργό Οικονομικών μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. «Προς αυτό δουλεύουμε. Συζητήσαμε όλα τα θέματα και τις εκκρεμότητες που είχαμε με την τρόικα», απάντησε ο κ. Στουρνάρας.

«Η δόση γιατί καθυστερεί;», ήταν η επόμενη ερώτηση των δημοσιογράφων. «Γιατί συζητούμε. Γιατί υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες που δεν έχουν κλείσει», επισήμανε ο κ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να δεσμευτεί σε απολύτως καθορισμένο αριθμό υποχρεωτικών αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και δείχνει αξιοσημείωτη επιμονή στο αίτημά της αυτό. Πέραν του θέματος των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων

«Στο Δημόσιο υπάρχει θέμα. Θέλουν αριθμό υποχρεωτικών αποχωρήσεων. Δεν τους ικανοποιούν οι αριθμοί των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης που τους έχει στείλει το Διοικητικής Μεταρρύθμισης», είπε ενημερωμένη κυβερνητική πηγή.

Εις ό,τι αφορά το θέμα της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, οι δανειστές θέλουν να πειστούν ότι οι «συνέργειες» από το deal θα αποδώσουν χωρίς να χρειαστεί να βάλουν περισσότερα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο οι δανειστές να μπλοκάρουν την συγχώνευση, κυβερνητικό στέλεχος απάντησε: «Δεν μπορούν να θέσουν βέτο αλλά αυτοί βάζουν τα λεφτά...«.

Το τρίτο ακανθώδες ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί είναι αυτό του νέου φόρου για τα ακίνητα που θα εγκαταστήσει το ΕΕΤΗΔΕ καθώς η τρόικα εμφανίζεται να μην πείθεται από την εναλλακτική που εισηγήθηκαν οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης και εστιάζει σε «τρύπα» 200 εκατ.ευρώ που εκτιμά ότι θα δημιουργηθεί ζητώντας αξιόπιστες προτάσεις για την κάλυψη του ελλείμματος.

Πηγή: www.protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x