Επικαιρότητα

«Διάβασαν» τον δίσκο της Φαιστού

Τους κρυφούς κώδικες του περίφημου δίσκου της Φαιστού ισχυρίζονται ότι «έσπασαν» οι ειδικοί. Αν το κατάφεραν, θα είναι οι πρώτοι που το πετυχαίνουν ύστερα από προσπάθειες εδώ και έναν αιώνα.

Φως στα μυστικά ενός αρχαίου ελληνικού αντικειμένου, του δίσκου της Φαιστού, αισιοδοξούν ότι έριξαν οι επιστήμονες. Λένε ότι τα περίφημα σύμβολα στην διπλή επιφάνειά του μεταφράζονται σε μία προσευχή προς μία μάνα.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο Βρετανός Δρ Γκάρεθ Όουενς, του ΤΕΙ Κρήτης, πιστεύει ότι το αρχαιοελληνικό πήλινο αντικείμενο είναι αφιερωμένο σε κάποια μητέρα.

Σε ομιλία του στο ΤΕΙ, ο Δρ Όουενς ισχυρίστηκε ότι «η πιο σταθερή λέξη και αξία στον δίσκο της Φαιστού είναι η “μητέρα” και συγκεκριμένα, η μάνα – Θεά της μινωικής περιόδου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τρόπος ομαδοποίησης των συμβόλων του δίσκου, σε τρία μέρη της μίας όψης του, σχηματίζουν τη φράση : «μεγάλη και σημαντική κυρία»!

Επιπλέον, στην άλλη πλευρά του δίσκου, ο καθηγητής εντόπισε και αναγνώρισε τη λέξη ΑΚΚΑ, η οποία, όπως λέει ο ίδιος, σημαίνει «έγκυος μητέρα».

Μάλιστα, ο Δρ Όουενς χαρακτηρίζει τον μινωικό δίσκο ως το πρώτο CD-ROM της ανθρωπότητας, λόγω του τρόπου που είναι τοποθετημένες πάνω του οι διάφορες εικονογραφικές ενδείξεις.

Όλα αυτά συνηγορούν στο ό,τι στον δίσκο της Φαιστού, καταγράφεται, ουσιαστικά μία αρχαία γλώσσα, αποτελούμενη από σύμβολα.

inner

Ποιος είναι ο δίσκος της Φαιστού

Ο δίσκος της Φαιστού είναι ένα αρχαιολογικό εύρημα από την μινωική πόλη της Φαιστού, στη νότια Κρήτη, και χρονολογείται, πιθανώς, στον 17ο αιώνα π.Χ.

Αποτελεί ένα από τα διασημότερα μυστήρια της αρχαιολογίας, αφού ο σκοπός της κατασκευής του και το νόημα των όσων αναγράφονται σε αυτόν παραμένουν άγνωστα, ίσως μέχρι τώρα...

inner

inner

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x