Επικαιρότητα

Διαβεβαιώσεις ΗΠΑ στην Τουρκία

Έδωσαν διαβεβαιώσεις...

Εγγραφη διαβεβαίωση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πάρουν πίσω τα όπλα που παραχώρησαν στους Κούρδους αντάρτες της Συρίας, αφού οι τελευταίοι εκπληρώσουν την αποστολή τους, έδωσε το Πεντάγωνο στην Τουρκία, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Αγκυρα.

Οπως βεβαιώνουν οι εν λόγω αξιωματούχοι, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις έστειλε επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του Φικρί Ιζίκ, όπου του υπόσχεται ότι θα του στέλνει κάθε μήνα κατάλογο με όλα τα όπλα που παραδίδουν οι ΗΠΑ στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG, δύναμη κρούσης του υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην εκστρατεία για την ανακατάληψη της Ράκα. Μετά τη συντριβή των ισλαμιστών, όλα τα όπλα θα επιστραφούν από την YPG στον αμερικανικό στρατό, αναφέρεται στην ίδια επιστολή. Επιπλέον, ο Τζιμ Μάτις διαβεβαιώνει τον Τούρκο υπουργό Αμυνας ότι αραβικές και όχι κουρδικές δυνάμεις θα αναλάβουν τον έλεγχο της Ράκα αφού εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές.

Ο εξοπλισμός των Κούρδων ανταρτών από τους Αμερικανούς αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες τριβών μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί την YPG και το συροκουρδικό κόμμα PYD που τη στηρίζει ως παρακλάδια της ένοπλης, αυτονομιστικής οργάνωσης των Κούρδων της Τουρκίας, ΡΚΚ.

Στο μεταξύ, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σηματοδότησε στροφή της πολιτικής της χώρας του στο Συριακό με τη δήλωσή του ότι δεν επιδιώκει την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε οκτώ ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι οι ξένες δυνάμεις που αναμείχθηκαν στη συριακή κρίση «διέπραξαν συλλογικά σφάλμα, εστιάζοντας σε μια στρατιωτική επίλυσή της», για να προσθέσει: «Η νέα οπτική που κομίζω σε αυτό το ζήτημα είναι ότι δεν θέτω την αποχώρηση του Μπασάρ Ασαντ ως προϋπόθεση για οτιδήποτε άλλο. Κι αυτό γιατί ουδείς μου έχει υποδείξει έναν διάδοχό του, ο οποίος θα διέθετε την αναγκαία νομιμοποίηση». Στην ίδια συνέντευξη, ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της συνεννόησης με τη Ρωσία για το Συριακό.

Στη Μέση Ανατολή

Σε μια άλλη εστία κρίσης στη Μέση Ανατολή, το Κατάρ, η Τουρκία έστειλε χθες τα πρώτα πλοία με επισιτιστική βοήθεια προς το αποκλεισμένο εμιράτο, αλλά και πέντε τεθωρακισμένα οχήματα, όπως και 23 στρατιωτικούς. Συνολικά, αναμένεται να αποσταλούν 1.000 στρατιώτες στην τουρκική βάση που φιλοξενείται από το εμιράτο, βάσει της σχετικής απόφασης που πήρε η τουρκική Βουλή στις 7 Ιουνίου. Παρά την υποστήριξή της προς το Κατάρ, όμως, η Τουρκία προσπαθεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία. Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον βασιλιά Σαλμάν και τον γιο του Μοχάμεντ, τον οποίο συνεχάρη για την αναβάθμισή του σε πρίγκιπα διάδοχο του βασιλείου. Ερντογάν και Σαλμάν συμφώνησαν να έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο της προσεχούς συνόδου κορυφής του G20, στο Αμβούργο.

Πηγή: Kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x