Στίβος

Διαμαρτυρία για την παντελή εγκατάλειψη…

Ο ελληνικός αθλητισμός θα μαραζώσει τα επόμενα χρόνια, όπως τόνισαν οι αθλητικές ομοσπονδίες μετά τις περικοπές που αποφάσισε η Πολιτεία.

Στο μήκος αυτό συνέχισε να κινείται ο ΣΕΓΑΣ, που μέσω της ΓΣ των σωματείων του το Σάββατο, εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας προς την Πολιτεία, αναφερόμενος στην εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων και των υποδομών, πράγμα που οδηγεί τον ελληνικό κλασικό αθλητισμό στη διεθνή συρρίκνωσή του.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Τις ημέρες αυτές παρακολουθούμε τις τελευταίες πράξεις της πλήρους απαξίωσης και αποδιάρθρωσης του ελληνικού αθλητισμού, που αποτελεί τη μαζικότερη, υγιέστερη και επωφελέστερη για την ελληνική νεολαία, αλλά και όλους τους Έλληνες κοινωνική δραστηριότητα.

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε ότι 28 Ολυμπιακές αθλητικές ομοσπονδίες και 3.000 σωματεία με εκατοντάδες χιλιάδες αθλούμενους, θα πορευτούν το 2014 με 11,5 εκατομμύρια ευρώ, όσα δηλαδή εισέπραττε μια από τις δεκάδες ΜΚΟ των κολλητών της εκάστοτε πολιτικής τάξης μέχρι πριν ένα–δύο χρόνια.

Όταν, μάλιστα, οι περικοπές αυτές φτάνουν στο ύψος του 70% μέσα σε δύο χρόνια και το ακόμα χειρότερο όταν δεν καταβάλλεται στο τέλος της χρονιάς ολόκληρο το ποσό που έχει εγκρίνει η ΓΓΑ, δημιουργώντας καινούργια πρωτογενή ελλείμματα και δυσβάσταχτα χρέη, τότε πραγματικά η κατάσταση γίνεται εφιαλτική.

Την ίδια ώρα, οι ίδιοι υπεύθυνοι θεωρούν ότι μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν και να διαχειρίζονται αυτή την κατεδάφιση, ένας υπουργός, ένας υφυπουργός, η ΓΓΑ και 400 υπάλληλοι, που μαζί με συμβούλους και παρατρεχάμενους στοιχίζουν πολλαπλάσια.

Προφανώς, δεν αντιλαμβάνονται όλοι οι παραπάνω ότι έτσι προετοιμάζουν την κατάργηση των θέσεών τους. Τα πολιτικά πρόσωπα και οι μετακλητοί δεν νοιάζονται. Οι μόνιμοι υπάλληλοι, όμως; Βλέπουν μόνο το τυρί; Τη ΦΑΚΑ δεν την βλέπουν;

Ασφαλώς, τα τεράστια προβλήματα, που οι μνημονιακές λογικές επέβαλαν, δε σταματούν εδώ. Αντίθετα από εδώ αρχίζουν και δεν αφορούν μόνο την υποχρηματοδότηση των αθλητικών φορέων αλλά και:

• Την πλήρη εγκατάλειψη των αθλητικών υποδομών που εμφανίζουν εικόνα τριτοκοσμικής χώρας, με την εξαίρεση των δημοσίων και όχι μόνο υποδομών, που χρησιμοποιούν οι επαγγελματικές ομάδες, που η αναβάθμιση, κατασκευή ή ανακαίνισή τους γίνεται με κεντρική πολιτική απόφαση και με δημόσιους πόρους, συμπεριλαμβανομένων των πολεοδομικών και φορολογικών χαριστικών παροχών και διευκολύνσεων. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη επίσκεψη Πλατινί στον Πρωθυπουργό και η ανακοίνωση του Αν. Υπουργού Π.Ε.Κ.Α. για την αναβάθμιση των γηπέδων ποδοσφαίρου κ.λπ.

• Την ίδια ώρα Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όπως το ΟΑΚΑ, το Καυταντζόγλειο Στάδιο, ο Άγιος Κοσμάς, το Κλειστό Στάδιο Παιανίας, το Παμπελοποννησιακό και Πανθεσσαλικό Στάδιο υπολειτουργούν, αποσυντίθεται, λεηλατούνται, τα εθνικά στάδια είναι εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους με κατεστραμμένες εγκαταστάσεις και υποδομές και πολλά από αυτά στερούνται ακόμα και άδειας λειτουργίας με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

• Την παντελή έλλειψη κινήτρων για αθλητές – προπονητές.

• Την ανυπαρξία κινήτρων για χορηγίες στους αθλητικούς φορείς.

• Τον ασφυκτικό οικονομικό και διαχειριστικό περιορισμό των φορέων της Αυτοδιοίκησης να στηρίξουν τους αθλητικούς φορείς και τις δραστηριότητές τους.

• Την παντελή έλλειψη επιστημονικής υποστήριξης.

• Τον οικονομικό "στραγγαλισμό" του ΕΣΚΑΝ με σοβαρές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση του ντόπινγκ.
Είναι βέβαιο ότι τίποτε από όλα αυτά δεν υπαγορεύονται από τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Αποτελούν πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών που αποδεικνύουν ότι ο Αθλητισμός είναι στις τελευταίες προτεραιότητες της Πολιτείας, παρότι αποτελεί τη μαζικότερη κοινωνική δραστηριότητα και αφορά πρωτίστως το πιο ευαίσθητο κομμάτι της δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή τους νέους.

Όλα αυτά, όμως, βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τις προβλέψεις και προτεραιότητες του Συντάγματος.

• Οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ραγδαία υποβάθμιση των βιολογικών δεικτών του ελληνικού πληθυσμού, επιδρώντας καταλυτικά στην περαιτέρω εκτόξευση των δαπανών υγείας και στρέφοντας τους νέους σε καθημερινές ασχολίες, υποκινητικότητας, απομονωτισμού και παραβατικότητας.

• Απομακρύνουν τα παιδιά και τους νέους από τον αθλητισμό και απαξιώνουν, απογοητεύουν και απομακρύνουν και τους τελευταίους ρομαντικούς φιλάθλους – παράγοντες, αλλά και προπονητές.

• Οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην προϊούσα συρρίκνωση της παρουσίας της Ελλάδας στους διεθνείς στίβους.

• Ολοκληρώνουν τέλος τον κύκλο της κατεδάφισης όλων των κοινωνικών δομών, δηλαδή την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, την τοπική Αυτοδιοίκηση και τον αθλητισμό στη χώρα που γέννησε την Ολυμπιακή ιδέα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες και, παράλληλα, δημιούργησε την απαράμιλλη κλασική παιδεία, στα πλαίσια της οποίας η σωματική αγωγή αποτελούσε βασική και αναντικατάστατη συνιστώσα.

Στην προσπάθεια τους, μάλιστα, να δικαιολογήσουν αυτές τους τις πολιτικές, οι υπεύθυνοι, μεταχειρίζονται μικροπολιτικά και επικοινωνιακά τερτίπια, άλλων εποχών, που δεν είχαμε ξαναδεί παρόμοια στον αθλητισμό.

Αναδεικνύονται έτσι ΜΟΙΡΑΙΟΙ και ΑΒΟΥΛΟΙ.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας να επιληφθεί προσωπικά και να δώσει λύσεις σε όσα ζητήματα αναφέρονται παραπάνω.

Να γνωρίζουν ότι εμείς θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Το οφείλουμε στην πατρίδα μας, στη νεολαία μας και στον κόσμο του αθλητισμού».

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχαδάμης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x