Επικαιρότητα

Διαψεύδουν οι ΗΠΑ ότι ετοιμάζουν κυρώσεις για τουρκικές τράπεζες

«Η Τουρκία δεν βρίσκεται στο επίκεντρο αυτή την ώρα, για την ώρα», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μανούτσιν.

Τουρκικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν, για την ώρα, με κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για φερόμενες συναλλαγές με το Ιράν, όπως δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μανούτσιν.

«Η Τουρκία δεν βρίσκεται στο επίκεντρο αυτή την ώρα, για την ώρα», είπε ο κ. Μανούτσιν σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, όπως μεταδίδει η «Wall Street Journal».

Η δήλωση Μανούτσιν ήλθε μετά από δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο τον ήθελαν να έχει απειλήσει με κυρώσεις έξι τουρκικές τράπεζες λόγω συνεχιζόμενων συναλλαγών τους με τους Φρουρούς της Επανάστασης, την πανίσχυρη παραστρατιωτική οργάνωση του Ιράν που δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής.

«Οι φήμες δεν αληθεύουν», είπε ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ, αν και παραδέχτηκε ότι είχε συνομιλίες με τούρκους αξιωματούχους. Οι φήμες για επικείμενες αμερικανικές ποινές προκάλεσαν πανικό στις τουρκικές αγορές στις αρχές της εβδομάδας.

Ουάσιγκτον και Άγκυρα βρίσκονται σε διπλωματική αντιπαράθεση το τελευταίο διάστημα, αφότου οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν έναν τούρκο ύπάλληλο του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία ότι είχε επαφές με γκιουλενιστές. Η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα έχει απορρίψει τις κατηγορίες ως παντελώς αβάσιμες.

Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο η αμερικανική Δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας Μεχμέτ Καγκλαγιάν για συμμετοχή σε κύκλωμα που παραβίαζε τις οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο Ιράν.

Όργανο για τις παράνομες συναλλαγές ήταν η κρατική τουρκική τράπεζα Halkbank, η οποία, με τη βοήθεια του τότε υπουργού, κατόρθωσε να χρησιμοποιήσει το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα προς όφελος του Ιράν.

Πέραν του κ. Καγκλαγιάν, οι αμερικανικές Αρχές έχουν κατονομάσει τρία πρόσωπα-κλειδιά στο κύκλωμα. Τον ιρανό έμπορο χρυσού Ρέζα Ζαράμπ, ο οποίος συνελήφθη στο Μαϊάμι της Φλόριντα πέρυσι τον Μάρτιο, τον Μεχμέτ Χακάν Ατιλά, αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Halkbank για διεθνείς τραπεζικές υποθέσεις που συνελήφθη τον φετινό Μάρτιο, και τον Σουλεϊμάν Ασλάν, γενικό διευθυντή της τουρκικής τράπεζας.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x