Επικαιρότητα

Δίκη Φαλτσιανί για κατασκοπία

Άνθρωπος φάντασμα και βαθύ λαρύγγι στην υπόθεση Λαγκάρντ, είναι δύο μόνον από τους χαρακτηρισμούς που έχουν αποδοθεί στον Ερβέ Φαλτσιανί, ο οποίος δικάζεται τη Δευτέρα για οικονομική κατασκοπία.

Ξεκινά τη Δευτέρα η πολύκροτη δίκη του γάλλου Ερβέ Φαλτσιανί. Τι, ποιος είναι αυτός; Είναι ο άνθρωπος που υπέκλεψε στοιχεία χιλιάδων καταθετών από την τράπεζα HSBC της Γενεύης. Κι αν ούτε αυτό σας λέει κάτι, τότε να σας πούμε ότι είναι το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ!

Αφού έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις, και πριν επανέλθουμε στα της λίστας Λαγκάρντ, ξεκινάμε με την επικαιρότητα, καθώς σήμερα, Δευτέρα, ξεκινά, ερήμην, η δίκη του Ερβέ Φαλτσιανί, για οικονομική κατασκοπία.

Οι ελβετικές υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονταν από το 2008 στα ίχνη του Γάλλου πρώην υπαλλήλου της τράπεζας HSBC της Ελβετίας, και πολύ θα ήθελαν να τον είχαν στο εδώλιο του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου, αλλά πού…

Σύμφωνα με έγγραφο της ελβετικής εφημερίδας “Le Matin Dimanche”, οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας είχαν λάβει από τον Ιούλιο του 2008 συγκεκριμένες πληροφορίες για ένα πρόσωπο που εμφανιζόταν με το όνομα Ρούμπεν αλ Σιντιάκ.

Ο συγκεκριμένος άνδρας φερόταν έτοιμος να πουλήσει στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες τραπεζικά δεδομένα που είχαν κλαπεί από την HSBC της Ελβετίας.

Το πρόσωπο πίσω από το όνομα Ρούμπεν αλ Σιντιάκ, αποδείχθηκε τελικώς ότι ήταν ο Ερβέ Φαλτσιανί. Όμως ούτε οι ελβετικές, ούτε οι γερμανικές αρχές πληροφοριών, ασχολήθηκαν, από τότε, ζεστά με το θέμα.

Ο λόγος, σύμφωνα με την “Le Matin Dimanche”, ήταν «το ευαίσθητο του θέματος» και η εμπλοκή και άλλων μυστικών υπηρεσιών.

Από το δημοσίευμα προκύπτουν, επίσης, ενδείξεις αδράνειας της ελβετικής υπηρεσίας πληροφοριών, αφού αντιλήφθηκε με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός χρόνου ότι η Δικαιοσύνη είχε ξεκινήσει από το 2008 έρευνα για την υπόθεση Σιντιάκ.

Συνέπεια των λανθασμένων (;) χειρισμών της μυστικής υπηρεσίας ήταν να μην φθάσουν οι πληροφορίες στις διωκτικές αρχές και δη της Γενεύης.
Και τούτο επειδή η αστυνομία της πόλης, ύστερα από εισαγγελική παραγγελία, είχε προσαγάγει τον Ερβέ Φαλτσιανί.

Όμως, τον άφησε ελεύθερο και εκείνος τον Δεκέμβριο του 2008 έφυγε, σαν κύριος, από την χώρα.

Φαλτσιανί και λίστα Λαγκάρντ

Ο Γάλλος που υπέκλεψε στοιχεία χιλιάδων καταθετών από την τράπεζα HSBC της Γενεύης, είναι ο ίδιος που βρίσκεται πίσω και από την περίφημη λίστα Λαγκάρντ.

Είναι η λίστα, την οποία η Ελλάδα εντέχνως απέκρυπτε, μέχρι να τη δημοσιοποιήσει το Hot Doc τον Οκτώβριο του 2012, κι ενώ άλλα ευρωπαϊκά κράτη την αξιοποιούσαν και εισέπρατταν δεκάδες εκατομμύρια από φοροφυγάδες πολίτες τους.

Σε μία αποκλειστική του συνέντευξη στο Hot Doc, ο Φαλτσιανί μίλησε για τους μηχανισμούς εκείνους, που επιτρέπουν στους εύπορους του κόσμου να φοροδιαφεύγουν, μέσω του τραπεζικού συστήματος, που «ξεπλένει» τα κέρδη τραπεζών, μεγάλων επιχειρήσεων κι εκείνων, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θέλουν να αποκρύψουν τα πλούτη τους, με νομιμοφανείς τρόπους.

Παράλληλα, εξήγησε στο Hot Doc το ρόλο των εταιριών και των προσώπων πίσω από τους λογαριασμούς της ελληνικής λίστας Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας ότι τα στοιχεία που διαθέτουν οι ελληνικές αρχές είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου!

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x