Επικαιρότητα

Δήλωση Κοτζιά για την Καταλονία μετά το «unfair» του πρέσβη

Μετά από...ώριμη σκέψη το ΥΠΕΞ έβγαλε ανακοίνωση για την Καταλονία. Είχαν προηγηθεί αιχμές από τον ισπανό πρέσβη στην Αθήνα.

Το ΥΠΕΞ αναγκάστηκε σήμερα Κυριακή να εκδώσει ανακοίνωση για το θέμα της Καταλονίας αφού είχαν προηγηθεί οι αιχμές του ισπανού πρέσβη ότι η ελληνική κυβέρνηση σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές δεν έκανε καμιά δήλωση καταδίκης της απόπειρας απόσχισης της.

Οι αναφορές του ισπανού πρέσβη σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο όπου σημείωνε:« μίλησα προσωπικά με τον κ.Μητσοτάκη, ο οποίος μου εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανία» προκάλεσε δυσφορία στο ΥΠΕΞ.

Πηγές του μάλιστα έκαναν λόγο για «ωμή παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας και «unfair» αποσιώπηση της σαφούς τοποθέτησης κυβέρνησης μέσω του κυβερνητικού της εκπροσώπου.

Σήμερα πάντως το ΥΠΕΞ κατόπιν ωριμότερης σκέψης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και απορρίπτει μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ενότητα της χώρας και την αρχή του αμετάβλητου των συνόρων», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την κατάσταση στην Καταλονία.

Παράλληλα, αναφέρει: «Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στην Ισπανία και ελπίζουμε ότι θα αποκατασταθεί ο ειρηνικός και δημοκρατικός διάλογος το ταχύτερο δυνατόν».

Χθες και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε κάνει δήλωση, με αφορμή την κλιμάκωση της ισπανικής κρίσης, αφενός εκφράζοντας την ανησυχία της κυβέρνησης, αφετέρου ξεκαθαρίζοντας η Αθήνα απορρίπτει μονομερείς ενέργειες.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Ισπανία και επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μόνο ενωμένη. Μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές. Στηρίζουμε απόλυτα την εδαφική ακεραιότητα και συνοχή της Ισπανίας, αλλά και κάθε πρωτοβουλία αποκατάστασης του δημοκρατικού διαλόγου στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Πηγή: Thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x