Επικαιρότητα

Διπλωματικός «ψυχρός πόλεμος»

Σήμερα όλοι οι Αμερικανοί διπλωμάτες που έχουν προορισμό την Ευρώπη εκπαιδεύονται πώς να αντιμετωπίσουν τον εκφοβισμό και την παρενόχληση από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών έχουν εξαπολύσει εκστρατεία παρενόχλησης και εκφοβισμού των διπλωματικών υπαλλήλων των ΗΠΑ, του προσωπικού των διπλωματικών αποστολών και πρεσβειών, αλλά και των οικογενειών τους που διαμένουν στη Μόσχα και σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ηδη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι απηύθυνε έκκληση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν να θέσει τέλος σε αυτές τις πρακτικές.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι μέθοδοι των ρωσικών υπηρεσιών τον τελευταίο καιρό αποτελούν εγκληματικές πράξεις. Σε σειρά απόρρητων μνημονίων προς την Ουάσιγκτον, οι διπλωμάτες καταγγέλλουν ότι παραβιάστηκαν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι εισβολείς αναδιαμόρφωσαν τη διακόσμηση ή άναψαν όλα τα φώτα και την τηλεόραση, χωρίς να πειράξουν τίποτε άλλο. Ενας διπλωμάτης, ωστόσο, καταγγέλλει ότι κάποιος από τους εισβολείς «έκανε την ανάγκη του» στη μέση του σαλονιού. Στη Μόσχα, όπου τα πράγματα φαίνεται ότι είναι σοβαρότερα, οι διπλωμάτες κατήγγειλαν σκασμένα λάστιχα αλλά και μόνιμη παρενόχληση από την τροχαία. Ενδεικτικά, ο πρώην πρεσβευτής Μάικλ Μακφόλ βρέθηκε στο επίκεντρο επεισοδίων από διαδηλωτές πληρωμένους από τη ρωσική κυβέρνηση, ενώ μέλη της υπηρεσίας πληροφοριών ακολουθούσαν τα παιδιά του στο σχολείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους παρενοχλήσεις δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία, άνδρες της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας διέρρηξαν την κατοικία του Αμερικανού επιτετραμμένου για θέματα Αμυνας στη Μόσχα και σκότωσαν τον σκύλο του.

Ωστόσο, μετά το 2014 και ύστερα από τη ρωσική εμπλοκή στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε την εφαρμογή πληθώρας αμερικανικών κυρώσεων κατά Ρώσων αξιωματούχων και επιχειρήσεων του περιβάλλοντος Πούτιν, τα περιστατικά παρενόχλησης και εκφοβισμού εναντίον των διπλωματικών υπαλλήλων των ΗΠΑ στη Μόσχα εντάθηκαν, κάτι που επιβεβαιώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη λάβει δράση ενάντια στις παραβατικές αυτές συμπεριφορές της ρωσικής κυβέρνησης. Ολοι οι Αμερικανοί διπλωμάτες που έχουν προορισμό την Ευρώπη σήμερα εκπαιδεύονται πώς να αντιμετωπίσουν την παρενόχληση από τις ρωσικές αρχές, ενώ και η υπηρεσία Ευρωπαϊκών Θεμάτων, υπό τον συντονισμό της υφυπουργού Βικτόρια Νούλαντ, πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις με στόχο την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον απέστειλε μνημόνιο σε Αμερικανούς δημοσιογράφους όπου παραδέχεται ότι πράγματι γίνονται παρενοχλήσεις, τονίζοντας ότι πρόκειται για την απάντηση στις αμερικανικές προκλήσεις και την κακή συμπεριφορά έναντι Ρώσων διπλωματών στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η πρώην υφυπουργός Αμυνας για τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρασία Εβελίν Φαρκάς τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρχει αντιστοίχιση οποιωνδήποτε περιορισμών στους οποίους υπόκεινται οι Ρώσοι διπλωμάτες στις ΗΠΑ με τα περιστατικά εκφοβισμού και παρενόχλησης που υφίστανται οι Αμερικανοί διπλωμάτες από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας. Αλλωστε, το γεγονός ότι η Ρωσία κατηγορείται για τη δολοφονία επιφανών διπλωματών και αντιφρονούντων εντείνει την ανησυχία για τα περιστατικά που καταγράφονται στη ρωσική πρωτεύουσα και αλλού.

πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x