Επικαιρότητα

Δύο καφέδες την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο κίρρωσης, λένε οι ειδικοί

Τα δύο φλυτζάνια μειώνουν τον κίνδυνο κατά 44%. Τα τέσσερα φλυτζάνια κατά 65%, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Σαουθάμπτον.

Τα δύο φλυτζάνια μειώνουν τον κίνδυνο κατά 44%. Τα τέσσερα φλυτζάνια κατά 65%, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Σαουθάμπτον.

Η επιστημονική ομάδα μελέτησε στοιχεία από 9 έρευνες στις οποίες συμμετείχαν 430.000 άτομα. Από αυτούς οι 1.990 πάσχουν ήδη από κίρρωση. Σε 8 από τις έρευνες λοιπόν διαπιστώθηκε ότι η αύξηση της κατανάλωσης καφέ από το ένα φλιτζάνι στα δύο ημερησίως μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο της κίρρωσης. Και όσο αυξανόταν η κατανάλωση τόσο μειώνονταν οι πιθανότητες της ασθένειας.

Δεν υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ καφεΐνης και κυτταρίτιδας

Για να δούμε λίγο τα στοιχεία, κάθε χρόνο πεθαίνουν περισσότερα από 10 άτομα παγκοσμίως από κίρρωση του ήπατος. Η ασθένεια προκαλείται από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, ηπατίτιδα και λίπωση.

«Η κίρρωση μπορεί να αποβεί μοιραία και δυστυχώς δεν έχει θεραπεία», λέει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Όλιβερ Κένεντι. «Οπότε είναι σημαντικό να μπορεί να προληφθεί η ασθένεια με ένα απλό, φθηνό, καθημερινό ρόφημα, όπως είναι ο καφές». Ωστόσο δεν έχει ακόμη υπολογιστεί με ακρίβεια μέχρι πόσα φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εντοπίσει ποιο από τα εκατοντάδες χημικά συστατικά του κόκκου προστατεύει από την κίρρωση» ομολογεί ο Δρ Κένεντι.

Έρευνα έδειξε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ υπερβολικής κατανάλωσης καφέ και αύξησης βάρους του σώματος

Άρα καλό είναι να μη βιάζεται κανείς να βγάλει συμπεράσματα. Για παράδειγμα το 2013 έρευνα έδειξε ότι περισσότερα από 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, συγκεντρώνουν λίπος στην κοιλιά. Επίσης σε άτομα με προδιάθεση, ακόμα και μικρή ποσότητα καφέ την ημέρα μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x