Επικαιρότητα

Δύο κρίσιμα ραντεβού και πολλά μηνύματα πριν το Eurogroup

Ολο και πιο δύσκολη γίνεται η προοπτική της διαπραγμάτευσης, καθώς οι σχεδιασμοί του Μαξίμου δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται από τις εξελίξεις εκτός Ελλάδας.

Ολο και πιο δύσκολη γίνεται η προοπτική της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για την κυβέρνηση, καθώς οι σχεδιασμοί του Μαξίμου δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται από τις εξελίξεις εκτός Ελλάδας, όπου - όπως φαίνεται - διαμορφώνεται στο παρασκήνιο ένα κοινό μέτωπο Βερολίνου – ΔΝΤ για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τις νέες υποχρεώσεις που θα πρέπει να αναλάβει η Αθήνα προκειμένου να κλείσει η β’ αξιολόγηση.

Οι δυο συναντήσεις Μέρκελ-Λαγκάρντ

Η γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πρόκειται να συναντηθούν δύο φορές μέσα στις επόμενες ημέρες. Συμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η κ. Μέρκελ ενδέχεται αν έχει την Κυριακή μια συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ για το ελληνικό ζήτημα, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που πραγματοποιείται στο Μόναχο.

Η συνάντηση αυτή, εάν τελικά πραγματοποιηθεί, θα γίνει ουσιαστικά μόλις μία μέρα πριν το Eurogroup της Δευτέρας, όπου θα επιχειρηθεί να υπάρξει μία πολιτική συμφωνία για να ξεμπλοκάρει η δεύτερη αξιολόγηση και να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

Σύμφωνα την Die Welt και το Der Spiegel, οι δύο ισχυρές κυρίες έχουν ήδη έρθει σε συμφωνία για παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με το Ταμείο αφενός να συνεισφέρει μόλις 5 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα και αφετέρου να εγκαταλείπει την αξίωση να υπάρξει περαιτέρω διευθέτηση του ελληνικού χρέους πριν το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος στο τέλος του 2018.

Η δεύτερη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ αναμένεται αν γίνει δύο 24ωρα μετά το Eurogroup, την προσεχή Τετάρτη στο Βερολίνο αυτήν την φορά. Την ίδια μέρα, ο γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Ουλρίκε Ντέμερ, δήλωσε πως μετά την συνάντηση της Μέρκελ με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ θα υπάρξουν δηλώσεις ή ανακοινώσεις όταν περατωθούν. Ακολούθως – όπως ανακοινώθηκε - “η Γερμανίδα καγκελάριος θα υποδεχτεί και τον πρόεδρο της Κομισιόν, με τον οποίο θα έχουν δείπνο εργασίας, όπου θα συζητηθούν "τρέχοντα ζητήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής”.

Τομας Βίζερ: Αδιανόητη η μη συμμετοχή του ΔΝΤ

Η γεφύρωση των απόψεων Βερολίνου και ΔΝΤ επιβεβαιώνεται και από τον επικεφαλής του EuroWorking Group Τομας Βίζερ. Ο γερμανός αξιωματούχος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” δηλώνει ότι η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, είναι δυνατή μόνο αν βρεθεί σημείο εκκίνησης για τα μέτρα μετά το 2018, (συντάξεις και αφορολόγητο), καθώς και για τα εργασιακά. Ο ίδιος προειδοποιεί πως οι καθυστερήσεις οδηγούν τις περισσότερες φορές σε χειρότερη συμφωνία, απορρίπτει τα σενάρια Grexit, αλλά τονίζει ότι «δεν θέλουμε ούτε να σκεφτόμαστε τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις Βερολίνο και ΔΝΤ φαίνεται πως είναι κοντά στην γεφύρωση των διαφορών τους και με τις πρωτοβουλίες Μέρκελ και Λαγκάρντ, οι δύο πλευρές παίρνουν τις εξελίξεις στα χέρια τους υποβαθμίζοντας τον ρόλο του Eurogroup και θέτοντας τους όρους τους στην κυβέρνηση Τσίπρα: Την προ- νομοθέτηση των μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα την μετάθεση της συζήτησης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος το 2018, σε ένα χρονικό σημείο πολιτικά ασφαλές για το Βερολίνο.

Σχέδια επί χάρτου για τηλεδιάσκεψη

Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί ότι είναι ακόμη εφικτή μια πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι πλέον μηδαμινές.

Σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται και η πίεση εκ μέρους της Αθήνας για την πραγματοποίηση μιας τηλεδιάσκεψης με την συμμετοχή του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και των εκπροσώπων των θεσμών, σε υψηλό επίπεδο, όπως και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, στα πρότυπα της συνάντησης προ οκτώ ημερών στις Βρυξέλλες. Ωστόσο αυτή η προσπάθεια δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Επίσης, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να μεταβεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει συναντήσεις, πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών της ευρωζώνης, με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ.

Τσακαλώτος: ΔΝΤ και Σόιμπλε υπεύθυνοι για τις καθυστερήσεις

Στο ΔΝΤ και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιρρίπτει τις ευθύνες για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Τσακαλώτος, κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης προκάλεσε νέες απαιτήσεις των δανειστών και ιδιαιτέρως του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα για το αφορολόγητο και τις συντάξεις, ήταν κατηγορηματικά αντίθετος.

«Δεν έχει παίξει σε αυτό το θέμα ρόλο η όποια καθυστέρηση. Ήδη από το φθινόπωρο το ΔΝΤ ζητούσε 2% μέτρα διότι εκτιμούσε ότι το 2019 δεν θα φτάσουμε τον στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Από τον Δεκέμβριο, όταν πλέον φαινόταν ότι θα πιάναμε τον στόχο, άλλαξε τροπάριο και ζήτησε μέτρα για μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων με το επιχείρημα ότι αυτά είναι ποιοτικά διαρθρωτικά μέτρα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Αυτά τα επιχειρήματα συνοδεύτηκαν με την επωδό ότι αν αυτά δεν σας αρέσουν υπάρχουν κι άλλα! Πώς είναι λοιπόν δυνατό να μην υπάρχει καθυστέρηση με αυτή την τακτική και με έναν Σόιμπλε που παραμένει σφίγγα σε ό,τι αφορά το χρέος;» διερωτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x