Επικαιρότητα

Δυσαρέσκεια και ανησυχία στους δικαστές

Προβληματισμός και διεργασίες στον χώρο της Δικαιοσύνης προκλήθηκαν στον απόηχο της συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για θέματα διαφθοράς, διαπλοκής και δικαιοσύνης.

Προβληματισμός και διεργασίες στον χώρο της Δικαιοσύνης προκλήθηκαν στον απόηχο της συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για θέματα διαφθοράς, διαπλοκής και δικαιοσύνης. Ανώτατοι δικαστικοί παράγοντες εκτιμούν πως η εμπλοκή θεμάτων της πολιτικής με την άσκηση της δικαστικής εξουσίας δημιουργούν σύνθετα και αντιθεσμικά φαινόμενα. Η έναρξη της εξέτασης των υπουργών Ν. Παρασκευόπουλου και Δ. Παπαγγελόπουλου, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κρατά το θέμα στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος, συντηρώντας και το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί ανάμεσα σε δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς. Οι εξελίξεις που ακολούθησαν από δικαστικής πλευράς την επομένη της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, είναι ενδεικτικές του κλίματος και των διαθέσεων που επικρατούν μέσα στη Δικαιοσύνη.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, φειδωλή σε ανακοινώσεις και ενέργειες, απάντησε στους υπαινιγμούς του κ. Πάνου Καμμένου περί ενεργειών συγκάλυψης συγκεκριμένων υποθέσεων (ότι δεν είχαν εγγραφεί στο αρχείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας οι υποθέσεις των υποβρυχίων, του Βγενόπουλου και της Siemens), παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία (ημερομηνίες) περί του αντιθέτου. Την ίδια ώρα, η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η οποία έκανε και τις καταγγελίες για παρεμβάσεις εις βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου –και ελέγχεται πειθαρχικά από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου– πέταξε το γάντι ζητώντας νέα έρευνα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για όλους όσοι χειρίστηκαν την υπόθεση Βγενόπουλου.

Εκκωφαντική απουσία

Και ενώ η Δικαιοσύνη βρίσκεται μέρες τώρα στο επίκεντρο των πολιτικών αντιπαραθέσεων, οι δικαστικές ενώσεις απουσιάζουν εκκωφαντικά. Ούτε μία ανακοίνωση ούτε μία δημόσια θεσμική θέση για τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, και μπορεί να εκληφθούν από τους πολίτες ως σημάδια θεσμικής κρίσης στη Δικαιοσύνη, επηρεάζοντας καθοριστικά την εμπιστοσύνη τους στις δικαστικές αρχές.

Από την άλλη, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής αλλά και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, το έργο της οποίας συνεχίζεται την προσεχή Τρίτη, πέφτουν βροχή ονόματα δικαστών και εισαγγελέων που χειρίστηκαν ή χειρίζονται σοβαρές υποθέσεις, με κρίσεις και χαρακτηρισμούς περί τον χειρισμό τους. Οι διαχωρισμοί δικαστών σε καλούς και κακούς, ανάλογα με το πώς χειρίστηκαν κάποια υπόθεση, έχουν δημιουργήσει κλίμα έντονου προβληματισμού μέσα στη Δικαιοσύνη, καθώς δικαστές και εισαγγελείς διαβλέπουν τους κινδύνους αντιθεσμικών καταστάσεων, όταν θέματα της πολιτικής αναμειγνύονται με εκείνα της Δικαιοσύνης.

Οι προβληματισμοί εντείνονται από το ότι ενδεχομένως να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δικαστικοί και εισαγγελείς, πέραν της καταγγέλλουσας κ. Τσατάνη, για να εξεταστούν από τους βουλευτές.

Πολλοί είναι εκείνοι μέσα στο δικαστικό σώμα που εκτιμούν ότι το κλίμα που επικρατεί δεν είναι προς το συμφέρον της Δικαιοσύνης και της θεσμικής της λειτουργίας, και εκφράζουν την άποψη να επικρατήσει ηρεμία και σύνεση από τους ανώτατους δικαστικούς παράγοντες, που θα οδηγήσει και τα πολιτικά κόμματα σε ανάλογες προσεγγίσεις.

Σημαντικός εκτιμάται προς αυτή την κατεύθυνση ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσουν, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, τόσο η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η οποία επικρίνεται τελευταία για πράξεις και παραλείψεις της, όσο και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι δικαστές και οι εισαγγελείς ελέγχονται από τους μηχανισμούς της Δικαιοσύνης για τον χειρισμό υποθέσεων, αν έχουν κάνει σωστά ή όχι τη δουλειά τους, έτσι ώστε να εκκαθαρίζονται υπαινιγμοί περί χειρισμών που ενδεχομένως διαθέτουν παρασκήνιο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο έλεγχος της εισαγγελέως Τσατάνη από την ίδια την πρόεδρο του Αρείου Πάγου βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ αναμένεται και η τοποθέτηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στο αίτημα Τσατάνη για νέα εφ’ όλης της ύλης έρευνα αναφορικά με τους χειρισμούς όλων στο θέμα Βγενόπουλου. Μετά ταύτα οι περισσότεροι μέσα στη Δικαιοσύνη βλέπουν με επιφυλακτικότητα την επικράτηση κλίματος ηρεμίας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πηγή: Kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x