Επικαιρότητα

«Δωράκι» Ντράγκι στην Ελλάδα

Σωσίβιο μεγέθους small άντε medium … στο πέλαγος της έλλειψης ρευστότητας που βρίσκεται η Ελλάδα έριξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη, χορηγώντας «ένεση» 500 εκατ. ευρώ.

Στα 68,8 δισ. ευρώ αυξάνεται το ποσό που μπορούν να αντλούν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που συνεδρίασε στη Λευκωσία, την Πέμπτη.

Εκτιμώντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται, μετά τις υψηλές εκροές καταθέσεων έως τις 20 Φεβρουαρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ υπό τον Μάριο Ντράγκι έδωσε το «πράσινο φως» για πρόσθετη ρευστότητα στα 500 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που ικανοποιεί απολύτως την Αθήνα.

Αν και οριακή, η αύξηση αυτή υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) με το Δημόσιο να εμφανίζει αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Οι ανάγκες της Ελλάδας για ρευστότητα είναι άμεσες, αφού αύριο Παρασκευή, 6 Μαρτίου, πρέπει να αποπληρωθούν δόσεις 300 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επιπλέον, την ερχόμενη Παρασκευή, 13 του μηνός, ακολουθούν νέες λήξεις εντόκων γραμματίων.

Στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που διεξήχθησαν χθες και σήμερα, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στην κυπριακή πρωτεύουσα, συμμετείχαν οι διοικητές τραπεζών των 19 χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Από ελληνικής πλευράς έδωσε το παρών ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος πιστώνεται τη σημερινή ενίσχυση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, έχοντας, ωστόσο, βαρύ φορτίο για τη συνέχεια της αποστολής του.

Αυτή επικεντρώνεται στο να αρχίσουν τα ελληνικά ομόλογα να γίνονται ξανά δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πράγμα, ωστόσο, δύσκολο πριν να υπάρξει πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα της Ελλάδας στο Eurogroup της 9ης Μαρτίου.

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος επιστρέφει απόψε στην Αθήνα από τη Λευκωσία, αναμένεται να ενημερώσει σε κατ’ ιδίαν συνάντηση τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x