Επικαιρότητα

Εντατικά φροντιστήρια στους βουλευτές για τα νέα μέτρα

Βουλευτές πάνε και έρχονται σε γραφεία υπουργών και σε αίθουσες της Βουλής συμμετέχοντας σε ένα ιδιότυπο φροντιστήριο εκμάθησης και προπαντός συμμόρφωσης με τα μέτρα

Βουλευτές πάνε και έρχονται σε γραφεία υπουργών και σε αίθουσες της Βουλής συμμετέχοντας σε ένα ιδιότυπο φροντιστήριο εκμάθησης και προπαντός συμμόρφωσης με τα μέτρα της νέας συμφωνίας, ενώ Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών έχουν μεταβληθεί σε δρομείς υψηλών ταχυτήτων ώστε όλα να έχουν τελειώσει στο eurogroup της 7ης Απριλίου ή το αργότερο στην συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ στα τέλη του ίδιου μήνα.

Την ίδια στιγμή ο Γιάννης Στουρνάρας συνεχίζει να πιέζει για να κλείσει η αξιολόγηση «εδώ και τώρα» προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι καθυστερήσεις έχουν ήδη αφήσει ανοικτές «πληγές» στην ανάπτυξη και στους δημοσιονομικούς- χρηματοπιστωτικούς τομείς. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η χθεσινή τοποθέτηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Στεργιου Πιτσιόρλα που απαντώντας σε όσους επιμένουν στις κόκκινες γραμμές, υπεραμύνθηκε των ιδιωτικοποιήσεων (και στην ΔΕΗ) ταυτιζόντας τες με την στροφή της χώρας προς την ανάπτυξη.

Καθώς λοιπόν τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα κοινή είναι η προσπάθεια των υπουργών της κυβέρνησης αλλά και των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα να «χτενίσουν» την συμφωνία λυαίνοντας όλες εκείνες τις σκληρές γωνίες που μπορούν να προσκρούσουν οι ιδεολογικές πεποιθήσεις των κυβερνητικών βουλευτών.

Οι κατευθυντήριες γραμμές που έχουν δοθεί είναι να προβληθούν τα οποία θετικά μέτρα, να πέσουν οι τόνοι στα δύσκολα και να φανεί ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μάχεται για τα αυτονόητα ακόμα και όταν η παρτίδα δεν της βγαίνει.

Αυτό επιχείρησε να πράξει χθες η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή μιλώντας στο διήμερο συνέδριο του Γραφείου του Προυπολογισμού του Κράτους στην Βουλή.

Η υπουργός Εργασίας επικαλούμενη και τον Κάρλ Μάρξ στο Κεφάλαιο αναγνώρισε ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη δεν ευνοούν τον αγώνα της κυβέρνησης στα εργασιακά ζητήματα ειδικότερα στις συλλογικές συμβάσεις. Ενημέρωσε πάντως ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί καθώς η μάχη δεν έχει χαθεί.

Βουλευτές ωστόσο όσο οι λεπτομέρειες της συμφωνίας γίνονται γνωστές αρχίζουν να διατυπώνουν ενστάσεις και διαφωνίες.

Μέχρι τώρα έχουν μιλήσει ανοικτά η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Πάνος Σκουρλέτης ενώ και ο Νίκος Φίλης είναι μεταξύ αυτών που ζητά μέρισμα κοινωνικής ευαισθησίας.

Η κυβέρνηση έχει ρίξει όλο το βάρος της στο να αποτρέψει διαφοροποιήσεις που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ηχηρές διαφωνίες όταν το «πακέτο» έρθει στη Βουλή.

Κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν τα τελευταία 24ωρα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά να πετύχει:

Μείωση συντάξεων που θα γίνεται τμηματικά έως το 2024.

Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Ευνοικότερες ρυθμίσεις ως προς τις αρχικές απαιτήσεις για τις ομαδικές απολύσεις και τον απεργιακό νόμο.

Για τα αντίμετρα υπάρχει προσέγγιση στα εξής ζητήματα:

Μείωση των φορολικών συντελεστών εισοδήματος.

Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

Μείωση του ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες με ισχνά εισοδήματα και μικρά ακίνητα.

Προγράμματα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για την παιδική φτώχεια.

Παράλληλα έχουν αυξηθεί οι πριβέ... συναντήσεις μεταξύ υπουργών και κυβερνητικών βουλευτών.

Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε συνάντηση με βουλευτές των ΑΝΕΛ και αργότερα και με συναδέλφους τους από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τους «ψήσει» ότι η εκχώρηση των μονάδων λιγνίτη σε ιδιώτες γίνεται προκειμένου η χώρα να συμμορφωθεί με σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαικού Δικαστηρίου. Φέρεται να δεσμεύτηκε παράλληλα ότι δεν πρόκειται να μπει «χέρι» σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Αύριο είναι η σειρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Έφης Αχτσιόγλου να συναντήσει τους βουλευτές των ΑΝΕΛ για να τους ενημερώσει για τα της διαπραγμάτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΑΝΕΛ είχαν φάει πόρτα από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ο υπουργός Οικονομικών ήρθε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα σε μια παρόμοια διαδικασία. Ο Δημήτρης Καμμένος έκανε φασαρία και έτσι ο κ. Τσακαλώτος υποχρεώθηκε να συμβιβαστεί.

Αναμενόμενο θεωρείται καθώς οι ημέρες περνούν να πυκνώσουν οι συναντήσεις με συνεδριάσεις και των Κοινοβουλευτικών Μονάδων.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x