Επικαιρότητα

«Έφυγε» ο συνθέτης Βασίλης Δημητρίου

Φτωχότερη έγινε από την Τρίτη, η ελληνική δισκογραφία. Σε ηλικία 70 ετών έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης Βασίλης Δημητρίου, που αγαπήθηκε από τη μουσική τηλεοπτικών σειρών όπως τα «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά»

Αυλαία την Τρίτη για έναν από τους σημαντικότερους μουσικοσυνθέτες, τον Βασίλη Δημητρίου, που συνέδεσε το όνομά του με το Νέο Κύμα του ’60 αλλά και με τραγούδια μερικών από τα καλύτερα σίριαλ της ελληνικής τηλεόρασης, τις δεκαετίες που ακολούθησαν.
Ο Βασίλης Δημητρίου, που έφυγε σε ηλικία 70 ετών σήμερα από τη ζωή, πρωτοεμφανίστηκε στο χώρο της μουσικής την εποχή του Νέου Κύματος. Στην μπουάτ «Κατακόμβη» συνόδευσε στο πιάνο νέους, όπως άλλωστε κι ο ίδιος, καλλιτέχνες, για να συνεχίσει με την τραγουδίστρια Καίτη Χωματά στην «Παράγκα», μέχρι το κλείσιμό της την 21η Απριλίου 1967. Εκείνο τον καιρό κατατάσσεται στο στρατό και περνά, όπως εξομολογείται, τις χειρότερες ημέρες της ζωής του.

Το 1968 απολύεται και προσπαθεί να πιάσει ξανά το νήμα της μουσικής, από εκεί που το είχε αφήσει: Από την Πλάκα. Το νέο του οδοιπορικό περιλαμβάνει στάσεις στις μπουάτ «Ρουλότα», «Κατακόμβη», «Ταβάνια», «Λεωνίδας», «Εσπερίδες» κ.ά. Το 1969-70 η τύχη θα το φέρει να γνωριστεί με τη Ραλλού Μάνου, αυτήν την «ιέρεια» του χορού, που του δίνει την ευκαιρία να γράψει το χορόδραμα «Άστραψε η Ανατολή».

Αυτό το έργο θα είναι η αφορμή να υπογράψει το πρώτο του συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρία ΕΜΙΑΛ-COLUMBIA. Μέσα απ' αυτό, θα κάνει την πρώτη του επιτυχία με τη Δήμητρα Γαλάνη. «Όλα παίρνουν τότε ένα καινούργιο δρόμο, αυτόν που συνεχίζω μέχρι σήμερα»...

Στη δεκαετία του 1970 συνεργάστηκε με σπουδαίους καλλιτέχνες, από τη Σωτηρία Μπέλου και τη Χαρούλα Αλεξίου, ως τον Γιάννη Καλατζή, τον Μανώλη Μητσιά και τη Δήμητρα Γαλάνη.

Στη δεκαετία του 1980 αλλά κυρίως σε αυτή του 1990 ο Βασίλης Δημητρίου υπέγραψε τη μουσική ή και τους στίχους για πολλές τηλεοπτικές σειρές:

«Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά» (1993)
«Πρόβα Νυφικού» (1995)
«Παλίρροια» (1997) και
«Η Αγάπη Άργησε μια Μέρα» (1997)


Δείτε σχετικό video :

Ανάμεσα στις επιτυχίες του, τα τραγούδια «Ω τι κόσμος μπαμπά», «Χαλασιά μου», «Μαρία με τα κίτρινα» και πολλές ακόμα επιτυχίες που έχουν ερμηνεύσει οι ,Γιάννης Καλατζής, Δήμητρα Γαλάνη, Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Βιτάλη, Κατερίνα Κούκα και πολλοί άλλοι σπουδαίοι ερμηνευτές.

Στην δισκογραφία έβαλε τη σφραγίδα του σε περισσότερα από 350 τραγούδια, ενώ κυκλοφόρησε 28 προσωπικούς δίσκους, ως αποτέλεσμα συνεργασίας με ποιητές και στιχουργούς, όπως οι Νίκος Γκάτσος, Μάνος Ελευθερίου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Γκούφας, Άκος Δασκαλόπουλος, Γιάννης Λογοθέτης, Νάνος Βαλαωρίτης, Πάμπλο Νερούδα κ.ά.

Από το 2004 έως το 2010 υπήρξε μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ, του Εθνικού Θεάτρου και του ΔΣ του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Η κηδεία του Βασίλη Δημητρίου θα γίνει αύριο Τετάρτη (2 μ.μ.) από το Α' Νεκροταφείο της Αθήνας.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x