Επικαιρότητα

Εκκληση για ενότητα από τους Ισπανούς εκτός Βαρκελώνης -Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις

Στην αντεπίθεση περνούν από σήμερα οι υπέρμαχοι της ενότητας στην Ισπανία.

Στην αντεπίθεση περνούν από σήμερα οι υπέρμαχοι της ενότητας στην Ισπανία, καθώς συμπληρώνεται μια εβδομάδα από το δημοψήφισμα που στάθηκε αφορμή για τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην ιστορία της Ισπανίας.

Στην πρωτεύουσα Μαδρίτη και σε άλλες πόλης οργανώνονται διαδηλώσεις με σύνθημα την ενότητα ενώ, όπως μεταδίδει το BBC, οι οργανωτές καλούν τους πολίτες της Βαρκελώνης που διαφωνούν με το αίτημα του 90% για απόσχιση να κάνουν το ίδιο. ΟΙ διαδηλώσεις αναμένεται να επανληφθούν αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα.

Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία είχε εκφράσει για πρώτη φορά τη λύπη της προς όσους υπέστησαν τη βία της αστυνομίας την περασμένη Κυριακή, ημέρα του δημοψηφίσματος.

Παρά τις εκκλήσεις για ενότητα πάντως, η καταλανική κυβέρνηση μοιάζει αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόσταγμα του 90% των ψηφισάντων στο δημοψήφισμα, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ μιας ανεξάρτητης Βαρκελώνης. Συγκεκριμένα, εργάζονται σε μια διακήρυξη της ανεξαρτησίας από την Ισπανία, το κείμενο της οποίας θα μπορούσε να εγκριθεί από τους βουλευτές την επόμενη εβδομάδα, αψηφώντας τη δικαστική απόφαση κατά της σύγκλησης του κοινοβουλίου και τις αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις της Μαδρίτης.


Από τις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας στη Βαρκελώνη (ΑP).

Μια ανεξάρτητη Καταλονία θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η αποχώρησή της από το μπλοκ δεν βγάζει κανένα νόημα, δήλωσε εξάλλου σε μια συνέντευξή του στο Euractiv ο διευθυντής Επικοινωνίας της κυβέρνησης της Καταλονίας, Χουάν Μαρία Πικέ.

«Η Καταλονία μπορεί να αποβληθεί από την ΕΕ μόνο στην περίπτωση που η Ισπανία την αναγνωρίσει ως ένα ανεξάρτητο κράτος. Αλλά αυτό θα σημαίνει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ Καταλονίας και Ισπανίας, επειδή η αναγνώριση προκύπτει από μια συμφωνία. Αλλά αν υπάρξει μια τέτοια συμφωνία για αναγνώριση, ποιο είναι το νόημα αποβολής της Καταλονίας από την ΕΕ; Δεν είναι προς όφελος κανενός», τόνισε ο Πικέ.

Σύμφωνα με ανάρτηση του τοπικού κοινοβουλίου στο Τwitter, ο πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν θα εκφωνήσει την Τρίτη ομιλία ενώπιον του κοινοβουλίου για την «τρέχουσα πολιτική κατάσταση».

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x