Επικαιρότητα

Εξάμηνη παράταση των συνοριακών ελέγχων στη Σένγκεν προτείνει η Κομισιόν

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά στις εξής πέντε χώρες: Την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία

Την εξάμηνη παράταση των έκτακτων συνοριακών ελέγχων στις ζώνη Σένγκεν για πέντε χώρες πρότεινε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως το «επόμενο βήμα για την άρση των προσωρινών ελέγχων».

Οι έλεγχοι, που κανονικά θα έληγαν στις 12 Μαΐου, θα παραταθούν για έξι ακόμα μήνες, δηλαδή έως τα μέσα Νοεμβρίου, εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση της Κομισιόν.

Οι πέντε χώρες που θα διατηρήσουν τους ελέγχους στα σύνορά τους για ακόμα μισό χρόνο είναι οι εξής:

Αυστρία: Οι έλεγχοι θα διατηρηθούν στα σύνορα της χώρας με την Ουγγαρία και τη Σλοβενία.

Γερμανία: Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στα σύνορα με την Αυστρία

Δανία: Προβλέπονται έλεγχοι για ακόμα έξι μήνες στα λιμάνια της χώρας που εξυπηρετούν δρομολόγια πλοίων από τη Γερμανία και στα χερσαία σύνορα με τη Γερμανία

Σουηδία: Η παράταση αφορά στους ελέγχους στα λιμάνια της χώρας και στη γέφυρα Oresund

Νορβηγία: Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στα νορβηγικά λιμάνια όπου καταφθάνουν πλοία από τη Δανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία.

Την απόφαση της Επιτροπής για την παράταση των ελέγχων ανακοίνωσε σήμερα ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μόνιμο μέτρο.

Η Ελλάδα έχει πετύχει «τεράστια πρόοδο», όμως ακόμα «δεν έχουν αντιμετωπισθεί οι ελλείψεις» που είχαν διαπιστωθεί στα ελληνικά σύνορα, ανέφερε ο Επίτροπος, συμπληρώνοντας ότι ο στόχος της Κομισιόν είναι να καταργηθούν πλήρως οι έλεγχοι μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Στο διάστημα των τριών μηνών δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπιστούν επαρκώς όλες οι ελλείψεις», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των αιτούντων άσυλο που παραμένουν στην Ελλάδα και στη λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η ΕΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο «δευτερογενών μετακινήσεων».

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x