Euroleague

Εξάστερος… τριών αστέρων

Όχι, ο Παναθηναϊκός δεν έχασε τα μισά από τα αστέρια του. Απλώς εκτέλεσε με τρίποντα (18/37) τη Λαμποράλ Κούτσα κερδίζοντας άνετα με 95-74 στη Λευκωσία. Κορυφαίος ο Μπράμος με 21π. και 7/11 τρίποντα.

Σαρωτικός ήταν ο Παναθηναϊκός στο κατάμεστο από 6.000 φίλους του «Τάσσος Παπαδόπουλος». Οι «πράσινοι» με αιχμή τα τρίποντα (είχαν 18/37 έναντι 17/28 τρίποντα) συνέτριψαν τη Λαμποράλ Κούτσα με 95-74 και πήραν την πρώτη τους νίκη στον τέταρτο όμιλο. Η άμυνα ζώνης που επέλεξε ο Σέρτζιο Σκαριόλο έγινε έρμαιο των διαθέσεων των παικτών του Αργύρη Πεδουλάκη και οι μόλις οκτώ παίκτες που είχε στη διάθεσή του δεν μπορούσαν να προβάλουν αντίσταση. Ο Μάικ Μπράμος είχε 21 πόντους με 7/11, ενώ από τρία τρίποντα πρόσθεσαν Κάρι και Διαμαντίδης για τους νικητές.

Οι 31 ασίστ του Παναθηναϊκού είναι ρεκόρ στην ιστορία της Ευρωλίγκας, ενώ τα 18 τρίποντα η δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών.

Ζώνη εσείς, τρίποντο εμείς

Διαμαντίδης, Ούκιτς, Ματσιούλις, Γκιστ και Λάσμε ξεκίνησαν τον αγώνα για τον Παναθηναϊκό. Η Λαμποράλ Κούτσα επέλεξε να παίξει άμυνα ζώνης από το πρώτο λεπτό και τιμωρήθηκε. Μπορεί να προηγήθηκε (0-2), αλλά η συνέχεια ήταν… καταπράσινη. Ο Ματσιούλις με πέντε προσωπικούς πόντους έβαλε την ομάδα του μπροστά (5-2) προτού αποσυρθεί με δύο γρήγορα φάουλ και δώσει τη θέση του στον Μπράμο. Ο τελευταίος σήμανε την τρίποντη επίθεση του «τριφυλλιού», ευστόχησε σε τρία μακρινά σουτ και ο Παναθηναϊκός που έπαιζε ικανοποιητική άμυνα είχε 6/13 από τα 6,75μ. κι έκλεισε το δεκάλεπτο στο +10 (26-16).

Ξέφυγε κι άλλο

Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη βρήκε κι άλλους τρόπους επίθεσης στο δεύτερο δεκάλεπτο. Ο Κάρι ανέλαβε μεν να συνεχίσει τον «βομβαρδισμό» από μακριά (3/4), αλλά Φώτσης και Μπατίστ πρόσφεραν σκορ από το ζωγραφιστό στον Παναθηναϊκό, που εκτόξευσε τη διαφορά στο +20 (44-24). Η έλλειψη λύσεων για τους Βάσκους, που είχαν ουσιαστικά μόλις οκτώ διαθέσιμους παίκτες, ήταν εμφανής. Ο Νοτσιόνι έμοιαζε να παλεύει μόνος του με προσωπικά καλάθια και ήταν αυτός που με τρίποντο διαμόρφωσε το 50-35 του πρώτου μέρους. Η ειδοποιός διαφορά για τους νταμπλούχους Ελλάδα ήταν η ευστοχία στα τρίποντα (10/22), χωρίς το 8/13 δίποντα να ήταν αρνητικό, αλλά και η εξαιρετική αναλογία ασίστ (16)-λαθών (4).

Μόνο λίγο καιρό ξαπόστασε

Ο Σκαριόλο επέμεινε στη ζώνη και ο Παναθηναϊκός στα… τρίποντα. Με δύο τέτοια του Διαμαντίδη κι ένα του Ματσιούλις, η διαφορά έφτασε στο +24 (59-35) μετά από τριάμισι λεπτά στο τρίτο δεκάλεπτο. Η προσωρινή χαλάρωση των «πράσινων» επέτρεψε στους φιλοξενούμενους με επί μέρους σκορ 10-2 και πρωταγωνιστές τους Νοτσιόνι και Γέλινεκ να πλησιάσουν στους 16 (63-47). Το τάιμ άουτ του Πεδουλάκη αποδείχτηκε ευεργετικό, καθώς ο Γκιστ από τις ασίστ του Διαμαντίδη δοκίμαζε τις αντοχές της στεφάνης και ο Μπράμος συνέχιζε το βιολί του στα τρίποντα. Η διαφορά έφτασε ξανά στο +24 (77-53) και ο Παναθηναϊκός οδηγήθηκε στο φινάλε του αγώνα με μεγάλη προίκα για τη νίκη.

Άκοπα

Η Λαμποράλ Κούτσα έκανε την απέλπιδα προσπάθεια για να μετατρέψει σε τουλάχιστον τιμητική την ήττα της. Ξεκίνησε με 7-0 το τελευταίο δεκάλεπτο (77-63), αλλά δεν είχε «καύσιμα» για κάτι περισσότερο. Ο Ούκιτς με τρίποντο έκοψε τη φόρα των αντιπάλων (80-63), ενώ ένα αντιαθλητικό φάουλ του Νοτσιόνι και το έβδομο τρίποντο του Μπράμου απομάκρυναν κάθε αμφιβολία για τον τελικό νικητή (84-65). Ο Παναθηναϊκός έφτασε σβηστά στη νίκη με 95-74 και πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στη φετινή Ευρωλίγκα.

Δεκάλεπτα: 26-16, 50-35, 77-56, 95-74.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 21, Κάρι 15, Μπατίστ 5, Φώτσης 8, Ούκιτς 6, Λάσμε 9, Μαυροκεφαλίδης 2, Διαμαντίδης 9, Γκιστ 8, Παππάς, Γιάνκοβιτς 3, Ματσιούλις 9.

Λαμποράλ Κούτσα (Σκαριόλο): Νοτσιόνι 23, Βαν Όστρουμ 1, Ντιοπ, Χοτζ 15, Πλάις 10, Ερτέλ 5, Γέλινεκ 17, Κοσέρ 3.

Διαιτητές: Τσέρεμπουχ (Ιταλία), Μπολτάουζερ (Σλοβενία), Νουράν (Τουρκία).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x