Επικαιρότητα

Στουρνάρας: «Έξοδος από το ευρώ σημαίνει πόνος»!

Την επόμενη ημέρα μίας πιθανής εξόδου από την Ευρωζώνη περιγράφει στην έκθεσή του ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, την Τετάρτη. Χαρακτηρίζει, δε, ιστορική τη σύναψη συμφωνίας.

Η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πορείας που θα οδηγήσει αρχικά σε πτώχευση και τελικά στην έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ και πιθανότατα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιεί ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2014-15.

Στην έκθεση που κατατέθηκε στην Πρόεδρο της Βουλής και το Υπουργικό Συμβούλιο, την Τετάρτη, ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι χρειαζόμαστε μια βιώσιμη συμφωνία που θα στηριχθεί σε βιώσιμο χρέος, για να μην μετατραπεί η Ελλάδα σε φτωχή χώρα της Νότιας Ευρώπης.

Στην περίπτωση αυτή ο κεντρικός τραπεζίτης επισημαίνει ότι «στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον θα προστεθεί μια νέα οξύτατη συναλλαγματική κρίση που θα εκτινάξει τον πληθωρισμό».

Όλα αυτά, προσθέτει ο Γ. Στουρνάρας, σημαίνουν βαθιά ύφεση, δραματική μείωση των εισοδημάτων, πολλαπλασιασμό της ανεργίας και κατάρρευση όσων έχει πετύχει η ελληνική οικονομία στα χρόνια της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως την περίοδο του ευρώ.
Προειδοποιεί ότι «μια ελεγχόμενη κρίση χρέους, όπως αυτή που διαχειριζόμαστε σήμερα με τη βοήθεια των εταίρων, θα μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη κρίση, με μεγάλους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Στον απόηχο της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, την Τρίτη, συνεδριάζει αύριο Πέμπτη το Eurogroup. «Περιμένουμε να κυριαρχήσει η σύνεση στο Λουξεμβούργο» είπε την Τετάρτη ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Αν αύριο δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να έχει νέες επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ εξακολουθεί να θεωρείται πιθανό να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής το Σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ, κριτική σε προτάσεις των Θεσμών άσκησε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν που επισκέπτεται επίσημα τη χώρα μας, σήμερα και την Πέμπτη.

«Υψηλή ανεργία, χωρίς ασφάλεια υγείας, και μετά να αυξάνεται ο ΦΠΑ στα φάρμακα, είναι πράγματα που δεν γίνονται αποδεκτά» δήλωσε ο κ. Φάιμαν, ο οποίος επισκέφθηκε το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Επισκεπτόμενος το Κοινωνικό Ιατρείο Αθηνών ο Αυστριακός καγκελάριος δήλωσε «εντυπωσιασμένος που είδε ότι οι Έλληνες μάχονται εναντίον της φτώχειας».

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Φάιμαν έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Orf» της πατρίδας του έδειξε, επιπλέον, την αλληλεγγύη του και στην ελληνική κυβέρνηση επικρίνοντας προτάσεις των Θεσμών όπως για αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x