Επικαιρότητα

Έκτακτη χρηματοδότηση ζητούν δύο ελληνικές τράπεζες

Δύο ελληνικές τράπεζες ζήτησαν τουλάχιστον 5 δις ευρώ μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας. Τα αιτήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων θα συζητηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πιο νωρίς απ' ότι προβλεπόταν, οι ελληνικές τράπεζες ζητούν τη συνδρομή του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσό που αιτούνται δύο εξ’ αυτών, η Alpha και Eurobank, ξεπερνά τα 5 δις ευρώ, ενώ τα επόμενα 24ωρα πιθανολογείται πως θα καταθέσουν αίτηση για ρευστότητα και τα υπόλοιπα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Η αναγκαιότητα ενίσχυσης των τραπεζών με «ζεστό» χρήμα, έχει προκύψει σήμερα εκ νέου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα ρευστότητας.

Αιτίες, είναι η μείωση των καταθέσεων σε συνδυασμό με τη διακοπή της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα περισσότερα ιδρύματα, γεγονότα που οδήγησαν τις διοικήσεις των τραπεζών στην απόφαση για έκτακτη χορήγηση ρευστού χρήματος από τον ELA.

Να σημειωθεί πως η προσφυγή στον έκτακτο μηχανισμό γίνεται με πολύ υψηλότερο κόστος (επιτόκιο 1,55 %) σε σχέση με τη βασική χρηματοδότηση (επιτόκιο 0,05 ), όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή».

Δεν είναι η πρώτη φορά που εγχώριες τράπεζες καταφεύγουν στον έκτακτο μηχανισμό. Το 2011 και το 2012, μετά την μαζική εκροή καταθέσεων, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είχαν προσφύγει στον ELA, αποσπώντας συνολικά πάνω από 130 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αποπληρώθηκαν μέχρι κεραίας τον περασμένο Μάιο.

Πωλίνα Ψαρομηλίγκου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x