Επικαιρότητα

Ελαιόλαδο: «Υγρός χρυσός», αλλά για τις… άλλες χώρες

Τα ελληνικά ελαιοτριβεία δεν έχουν εκσυγχρονιστεί, τη στιγμή που η "μάχη στο ευρωπαϊκό ράφι" θα ενταθεί με Τυνησία, Πορτογαλία, Μαρόκο και Τουρκία

Μια τεραστία χαμένη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία φέρνει στο φως μελέτη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, και αφορά το ελληνικό ελαιόλαδο. Μόλις το 27% της ελληνικής παραγωγής φτάνει στο στάδιο τυποποίησης, συγκριτικά με το 50% της Ισπανίας και το 80% της Ιταλίας, ενώ το υπόλοιπο 70% εξάγεται σε χύμα μορφή, κυρίως προς την Ιταλία, η οποία το συσκευάζει και το επανεξάγει.

Παρά το γεγονός της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης, το μερίδιο του ελληνικού τυποποιημένου ελαιολάδου παραμένει εξαιρετικά χαμηλό. Εάν με κάποιο τρόπο δεν αλλάξει κάτι, η Ελλάδα σε λίγα χρόνια δεν θα έχει να ανταγωνιστεί μόνο Ιταλία και Ισπανία, αλλά και άλλες χώρες που εισέρχονται δυναμικά στις διεθνείς αγορές, όπως είναι η Τυνησία, η Πορτογαλία, το Μαρόκο και η Τουρκία, επισημαίνει η έκθεση που αποκαλύπτει ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της βέλτιστης ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου χάνεται είτε στα βυτιοφόρα, που το μεταφέρουν χύμα στην Ιταλία, προκειμένου να τυποποιηθεί από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη γείτονα και να επανεξαχθεί σε άλλες χώρες ως ιταλικό, είτε στους κλασικούς ντενεκέδες που κατακλύζουν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Σε αντίθεση με την Ισπανία, που το 80% των αγροτικών επιδοτήσεων δόθηκε για την δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων, στην χώρα μας δεν έγινε αυτό, με αποτέλεσμα στα ράφια των καταστημάτων στο εξωτερικό, τα προϊόντα που κατάφεραν να βρουν μια θέση, να τη διατηρούν μόλις για 1 με 2 χρόνια.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, η απώλεια για την ελληνική οικονομία είναι προφανής, από τις τιμές του χύμα και του τυποποιημένου προϊόντος.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x